URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iulie 2014, 16:02

Noul preşedinte al Ordinului Arhitecţilor Bihor, Cosmin Falub: "Oradea este un muzeu în aer liber"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La doar 35 de ani, Cosmin Falub a fost ales, în luna mai, preşedintele Ordinului Arhitecţilor Bihor, unul din meritele sale fiind, după cum el însuşi spune, faptul că de patru ani se implică serios şi constant în bunul mers al organizaţiei.

Tânărul îşi doreşte ca organizaţia pe care o conduce să dea tonul unei maniere corecte de a face arhitectură în Oradea, oraş în care cea mai mare problemă din acest punct de vedere o reprezintă clădirile cu faţade nerenovate, care nu lasă să se vadă frumuseţea oraşului...

"Îngerii păzitori ai oraşului"

- Ce experienţă aveţi ca arhitect? Pe ce proiecte v-aţi pus semnătura?

- După ce am absolvit facultatea, în 2007, am fost aproape doi ani consilier al secretarului de stat Horea Irimia, la Ministerul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice. M-am întors din Bucureşti cu dorinţa de a face o arhitectură de calitate şi am avut norocul unor lucrări pe fonduri europene - pensiuni, o tabără de copii - care îmi plac pentru că trebuie să respecte întocmai proiectul. Am făcut şi proiecte de locuinţe, care mi se par mai grele, pentru că trebuie să mulţumeşti fiecare membru al familiei.

- Cum se implică arhitecţii în proiectele urbanistice ale oraşului, mai cu seamă că Oradea are un inginer pe post de arhitect-şef?

- Am avut expoziţii prin care am subliniat exemplele bune, dar şi intervenţiile brutale, pentru că vrem să îndrumăm spre calitate. Colaborăm foarte bine cu Primăria şi am participat la toate consultările pentru Planul Urbanistic General al oraşului. De asemenea, arhitecţii sunt prezenţi, voluntar şi neremunerat, în comisiile municipale de urbanism şi amenajare a teritoriului. Dramatic spus, suntem îngerii păzitori ai oraşului.

- Din punct de vedere arhitectural, care sunt problemele oraşului?

- Cea mai mare e cea a faţadelor nereabilitate. Dar să nu ne mirăm că omul nu pune mâna pentru o faţadă nereabilitată când nici nu-şi mătură în faţa casei.

- Dvs. personal, ce vă place şi ce nu în urbanistica orădeană?

- Îmi place că în sfârşit apar acele proiecte despre care nu am crezut că le vom vedea, cum este Piaţa Rogerius ori parcarea supraterană. Îmi place că se dă mai mult teren pietonului. Nu-mi place turbogiraţia şi că toată Calea Borşului se descarcă în oraş.

Corso, după "chipul" orădenilor

- Cum ar trebui să arate Corso-ul orădean?

- E foarte greu să stabileşti asta, pentru că el suferă transformare în fiecare zi şi asta e bine. Este ca un organism viu, care preia pulsul oraşului. Dacă cineva încearcă să deschidă ceva ce nu doreşte comunitatea, acea afacere nu va avea succes.

- Care credeţi că este soluţia pentru proprietarii de clădiri-monument care nu vor să le reabiliteze?

- Noi nu putem fi de o parte sau alta, pentru că interesul nostru este să se reabiliteze clădirea. Stăm la discuţii cu proprietarii, îi facem să înţeleagă că aceste clădiri pot să ajungă şi la probleme de structură...

- Dar pentru aceia care le modifică după bunul plac? Aveţi în atenţie aceste distrugeri?

- De fiecare dată când observăm distrugeri, sesizăm organele abilitate, dar Ordinul nu este un organ de control. Putem să arătăm cu degetul, dar nu putem să-l obligăm pe beneficiar. Din păcate, oamenii nu conştientizează că polistirenul nu are ce căuta pe un monument, că atunci când îţi refaţadizezi o clădire ai nevoie de un arhitect şi că în centru există o paletă de culori dedicată.

- Cum consideraţi că ar trebui să arate centrul Oradiei? Ce tipuri de construcţii se potrivesc aici?

- Ultimele proiecte prezentate de municipalitate, parcarea din Independenţei şi Piaţa Unirii, sunt în opinia mea proiecte de arhitectură nouă care completează foarte bine oraşul. Foarte important în arhitectură este să înţelegi locul.

Cetatea, simbolul oraşului

- Ce părere aveţi despre proiectul de amenajare a Pieţei Unirii?

- Oradea avea nevoie de o schimbare şi îmi place că prin proiectul propus s-a dat pietonului libertate de deplasare. De asemenea, proiectul întăreşte noţiunea de piaţă. Azi, dacă mergem pe lângă Palatul Vulturul Negru nu avem cum să-l privim, nu avem perspectivă.

- Cum ar trebui să arate spaţiile verzi ale oraşului? Ce amenajări de eco-arhitectură aţi face în oraş?

- Şi aceste proiecte trebuie să se potrivească locului. Exemple bune sunt pe malul Crişului, unde există o alternanţă între amenajări şi natural. Mi-ar plăcea să văd o parcare acoperită cu panouri fotovoltaice, care să aibă consum de energie zero.

- Care ar putea fi simbolul arhitectural al Oradiei?

- Cetatea, pentru că de acolo a pornit totul.

- Cum ar trebui să arate Oradea viitorului? Care sunt direcţiile pe care ar trebui să se dezvolte?

- Nu aş schimba prea mult oraşul, este ca un lucru bun ce nu trebuie schimbat. Evident, avem probleme la infrastructuri, la circulaţie. Cert e că Oradea trebuie să-şi păstreze poezia, dar să-şi atragă turiştii prin noi puncte de interes. De exemplu, să existe un muzeu Art Nouveau, chiar dacă Oradea este un muzeu în aer liber. Trebuie să spunem toată povestea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
La cum arata pentru cei 35 de ani aduce cu vecinul meu!
Care are deja probleme cu alcoolul la cei 55 de ani!
Postat 29 Iulie 2014, 13:47 de Strattera
Re: Levente
Mă, soluţie de compromis, pe tine te cheamă Falub Cosmin după buletin sau mai ai un nume, de la taică-tu, de-ţi zici şi Levente !?!
Postat 29 Iulie 2014, 13:45 de Ca®p III
penibil
Gigi asta, cat timp a facut pe asistentul universitar se combinase cu una din studentele sale, a fost prins trecand note unor studenti favorizati in locul altor profesori. Probabil de aceea i-au si dat vant!
Postat 29 Iulie 2014, 13:38 de ASNAndrei
OARe asta e PRESHedinte?
Un impostor ! Politruc nenorocit, ahtiat de titluri si golit de continut ! A gonit de "MIC" (dupa absolvire) dupa impaunari prin ministere, facultate, acum ordin si el da un interviu ca un licean care a picat bacul ... fara nici un mesaj "este bine, pentru ca nu este rau"... Rusine ! Asta e OAR Bihor, au "pus" (a alege inseamna optiune, asta a fost singurul candidat) un oligofren ca PRESH(edinte), cu un limbaj mai sarac decat el; lipsit de orice viziune, probabil ca e obedient cu membrii mai in varsta si nu "pune probleme".... Mi-e mila de arhitecti
Postat 29 Iulie 2014, 12:23 de rusine
arh.Cosmin Falub
Cosmin,un tip santajist,care nici pina azi nu -sia platit studentii angajati la negru ,schimbind sediul firmei d-sale ca altii ciorapul;un tip cu limba foarte lata...Lucrari importante...facute pe spinarea studentilor,pe cind el savura cafeaua la un bar pe corso-dupa o noapte de mahmureala....
Postat 29 Iulie 2014, 10:38 de Bubu Gheorghe
falus
Este o nulitate. "La doar 35 de ani, Cosmin Falub a fost ales, în luna mai " - a fost singurul candidat si de-abia a strans peste 50% voturi. Probabil daca votantii stiau ca se putea si sa nu-l aleaga, nu strangea nici un vot. "M-am întors din Bucureşti cu dorinţa de a face o arhitectură de calitate" - nu de buna-voie, ci dat afara. "arhitecţii sunt prezenţi, voluntar şi neremunerat, în comisiile municipale de urbanism şi amenajare a teritoriului" - de fapt nici nu se prezinta la sedinte. "interesul nostru este să se reabiliteze clădirea" - nu e nici un interes, intrucat nu e de competenta sa sa vorbeasca despre reabilitari/restaurari, neavand nici o specializare in acest domeniu. Cum nici in cel de urbanism. "dacă mergem pe lângă Palatul Vulturul Negru nu avem cum să-l privim, nu avem perspectivă" - deci in opinia marelui arhitect, mergand pe langa o cladire nu o vezi. Perspectiva se creeaza cu ajutorul distantei. Vara nu-i ca iarna, desigur. "Mi-ar plăcea să văd o parcare acoperită cu panouri fotovoltaice, care să aibă consum de energie zero" - mai bine una cu acoperis verde, chiar si circulabil. Desigur, prea mari asteptari de la acest individ plin de vorbe fara substanta
Postat 28 Iulie 2014, 14:44 de Lolo
un OM de valoare
Cosmin Falub este un om de mare valoare, caută mereu şi vine cu soluţii. Merită pe deplin aceasta funcţie!
Postat 28 Iulie 2014, 14:00 de Levente
Vitralii mutilate
Poate ia atitudune si impotriva mutilarii vitraliului de la Pasajul Vulturul Negru. In urma reabilitarii din 2007, vitraliul a fost mutilat, adaugandu-se stema municipiului Oradea si anul 2007. Ce idiot a putut "realiliata" astfel un vitraliu vechi de 100 de ani completindu-l cu asemenea "noutati"?
Postat 28 Iulie 2014, 09:00 de Unu
erata
capitel, se va citi capitel
Postat 28 Iulie 2014, 01:05 de TDS
arhitectii la pamant!
Poate d-l FALUB considera ca si restaurarea Palatului Vulturul Negru(???)este OK? Cu un cpital in portocaliu si trei in mustar(intrarea in RCS)ca asta a fost vizunea altui "mare" arhitect, Bogdan Raul Fodor(Cluj). Si cu bilute colorate din plastic pe fatada(sau daca nu sunt din plastic au o folie, ceva lucioasa de par din plastic! Cred ca si Fodor a absolvit tot pe undeva prin tara ca de Ion Mincu, nici vorba!
Postat 28 Iulie 2014, 00:10 de TDS
Copy-Paste
Acest cacao cu ochi a facut vreo 2 case in toata viata lui, domnul ALUP. A luat diploma pe pile, a copiat lucrarea de la un coleg de faculta! A vrut sa predea la faculta tot pe pile si l-au dat afara si de acolo. Ratat si disperat dupa functii. E neica nimeni, o copie dupa o chinezarie ieftina. E trist pt un ziarist sa fie obligat (pile) sa scire despre asa gunoie.
Postat 27 Iulie 2014, 22:52 de Copy-Paste
Cacao cu ochi
Acest cacao cu ochi a facut vreo 2 case in toata viata lui, domnul ALUP. A luat diploma pe pile, a copiat lucrarea de la un coleg de faculta! A vrut sa predea la faculta tot pe pile si l-au dat afara si de acolo. Ratat si disperat dupa functii. E neica nimeni, o copie dupa o chinezarie ieftina. E trist pt un ziarist sa fie obligat (pile) sa scire despre asa gunoie.
Postat 27 Iulie 2014, 22:49 de Buzdugan
Mda
Deci pentru tine e totuna daca ala pune niste tencuiala sa arate bine afara si isi bate joc de interiorul cladirii, numai sa fie restaurat? Stii ce implica restaurarea unei cladiri, sau pe tine te intereseaza numai sa ai un loc unde sa bei o cafea in timp ce vrajesti ceva femeie, umpland-ui mintea cu aceste "realizari" pe care le ai? Ah da, te implici serios in activitatea OAR? iti place cum arata ma orasul cu a ta implicatie foarte serioasa? Pentru ca daca da, propun sa mergi sa te implici si in Huedin, acolo te-ai potrivi de minune.
Postat 27 Iulie 2014, 21:16 de Xulescu
arhitengura
Mi se pare că băiatul e cam subţirel, un fel de Ioana Petrescu fără Harvard. Fals solemn-bombastic, simpluţ, lipsit de substanţă. Da măi băiatule, aşteptăm să vină OAR'u să măture în faţa caselor....Voi ocupaţi-vă mai bine de ale voastre, ar fi de demolat o grămadă de case ale noilor parveniţilor să nu mai pomenim de gunoaiele ţigăneşti, făcute fără nici o noimă. Lăsaţi curăţenia la cei care sunt plătiţi
Postat 27 Iulie 2014, 19:52 de Jean Valjean
Muzeu in aer liber, de acord.
Din pacate neintretinut si gestionat necorespunzator.
Postat 27 Iulie 2014, 17:36 de Strattera
Tinere, precum cei care ţi-au luat interviul, faci confuzii !?!
La jurnalişti este explicabil dar, la un preşedinte de filială OAR este nepermis !?! La întrebarea "cum se implică arhitecţii în proiectele urbanistice ale oraşului" trebuia să răspunzi profesionist, în sensul în care arhitectura e una iar urbanistica e altceva, că doar nu întâmplător cele două sunt separate ca studii !?! Ai idee câţi urbanişti are Oradea ??? Răspunsul corect este "niciunul" în prezent !?! Hai, cheamă să te ajute un prieten de la Cluj, Timişoara sau, dacă te duce buzunarul, din Bucureşti !?! De la "ce" vine Falub oare !?! Băiat bun atfel, că nu-l alegea în caz contrar nimeni dintre hodorogii cu state vechi în "arhitectura" cazului !?!
Postat 27 Iulie 2014, 17:32 de Ca®p III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON