URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Noiembrie 2010, 10:25

Noile tarife de salubritate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De la începutul lunii noiembrie, RER Ecologic Service a ajustat, cu aprobarea consilierilor locali, tarifele practicate.

Ajustarea s-a făcut în raport cu indicele de inflaţie înregistrat în perioada octombrie 2008 - octombrie 2009, adică 7,30%. Astfel, în activitatea de salubritate menajeră, colectarea de la persoanele juridice va costa 57,26 de lei pe tonă (tariful vechi era de 53,36 de lei), iar colectarea selectivă de la persoanele juridice - 9,48 de lei pe tonă (în loc de 8,84 de lei). În cazul persoanelor fizice, colectarea deşeurilor va costa 5,90 de lei pe persoană (preţul vechi era de 5,50 lei), în timp ce colectarea deşeurilor selective de la persoanele fizice este gratuită. Spălarea şi dezinfectarea pubelelor va costa 0,67 de lei pe bucată, în loc de 0,63 de lei.

Şi preţurile achitate de municipalitate către operatorul licenţiat s-au modificat. Astfel, pentru o mie de metri pătraţi de măturat mecanizat se va plăti 10,15 lei, pentru o mie de metri pătraţi de măturat manual 10,16 lei, pentru o mie de metri liniari de rigole curăţate 113,93 de lei, pentru un coş de gunoi golit 0,70 de lei, pentru întreţinerea curăţeniei pe 1.000 de metri pătraţi 3,67 de lei, pentru transportul deşeurilor stradale 7,60 de lei pe tonă pe kilometru, pentru stropitul a o mie de metri pătraţi 3,04 lei, pentru spălatul a o mie de metri pătraţi 34,69 de lei, pentru întreţinerea a o mie de metri pătraţi de spaţii verzi 15,46 de lei, iar pentru încărcarea manuală a deşeurilor stradale depuse ilegal 17,04 lei pe tona de deşeuri.

Pe timp de iarnă, pentru curăţarea manuală a zăpezii şi a gheţii, municipalitatea va plăti 165,11 lei pe 1.000 de metri pătraţi, pentru curăţat şi încărcat mecanizat 4,72 de lei pe metru cub, pentru pluguit 6,04 lei pe o mie de metri pătraţi, pentru combaterea poleiului cu soluţie 7,39 de lei pe metru pătrat, pentru combaterea poleiului cu material antiderapant 4,55 de lei pe metru pătrat, pentru curăţarea de zăpadă şi gheaţă a gurilor de scurgere 0,04 lei pe bucată, iar pentru încărcarea manuală a zăpezii şi gheţii 4,91 de lei pe metru cub.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON