URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Octombrie 2010, 15:04

Nimic nu se pierde!

Nimic nu se pierde! VARIANTA ECO. Lunar, orădenii pot să se descotorosească de aparatele electrice, electronice şi electrocasnice, lăsându-le în cele 5 containere special amplasate în oraş
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Marea debarasare" e o expresie cu care orădenii s-au obişnuit de trei ani. Pe lângă iniţiativa la nivel naţional, prin care trimestrial au loc colectări ale aşa-numitelor DEEE-uri, adică deşeuri electrice, electronice şi electrocasnice, la nivel local se organizează lunar astfel de campanii.

Municipalitatea a contractat firma Bene Internaţional pentru a colecta aceste deşeuri. "Sunt 5 containere permanent în Oradea: în parcarea Spitalului Municipal, lângă Maternitate, pe Tudor Vladimirescu, pe Sovata lângă podul de pontoane şi la piaţa Nufărul", spune Matyasi Gyorgyi, reprezentant al firmei.

În prima sâmbătă din fiecare lună, containerele sunt deschise, pentru ca orădenii să se debaraseze de aparatura veche sau nefuncţională. "Se poate lăsa orice obiect care funcţiona cu baterii, acumulatoare sau la curent", precizează Matyasi. Dar orădenii nu trebuie să aştepte ziua specială de colectare, pentru că angajaţii Bene merg gratuit la domiciliu în orice zi a lunii şi la oricine îi sună să le spună că are aparate de care nu mai are nevoie. Firma poate fi contactată la telefoanele 0259.406.276, 0731.372.103 sau 0728.908.081.

Toată aparatura e dusă la un depozit din Tileagd, unde obiectele sunt dezasamblate, separându-se sticla, plasticul, lemnul şi orice poate fi valorificat. "Ne încurcă faptul că orădenii sparg DEEE-urile, ca să fie siguri că nimeni nu le mai foloseşte. Pe lângă că separarea fracţiilor devine mai dificilă, unele componente sunt toxice", spune specialistul.

De la depozitul din Tileagd, materialele selectate sunt preluate de diferite firme, care se ocupă mai departe cu reciclarea lor.

La cea mai recentă colectare, care a avut loc weekend-ul trecut, din judeţ şi Oradea s-a colectat o cantitate de 55.856 kg de deşeuri, potrivit datelor furnizate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
primaria, tiganii si politia
toata debarasarea asta e un esec si asta din cauza primariei care nu asigura paza containerelor. am fost sa imi iau ceva din piata aia din nufaru, unde intorc tramvaiele. era acolo un container frumos, deschis, unde oamenii isi aruncasera vechiturile. SI DIN CONTAINERUL ALA CARAU DE ZOR NISTE TZIGANI TOT CE PAREA BUN, tastaturi, monitoare, imprimante, tot ce nu parea stricat, era luat de niste bruneti. am stat sa ii pandesc si am vazut ca treceau peste bulevard si intrau undeva intre blocuri. dupa ce i-am admirat vreo 3 ture din astea, am cautat un politai, sa faca ceva. ciuciu politai in zona, desi vremea nu era rea. ciuciu si politie comunitara si politie obisnuita. degeaba se lauda primaria cu containerele astea, daca ronghiuriler aruncate azi apar maine in piata de vechituri. probabil singurele DEEE colectate sunr cele dupa care vin aia de la Bene cu masina. toata treaba asta am vazut-o sambata sau duminica asta, dar sunt convins ca se repeta de fiecare data cand se lasa containerele deschise si cu fiecare container. asa ca ciuciu primarie, ciuciu politie, raman doar tziganii.
Postat 07 Octombrie 2010, 17:58 de xfiles
Neseriozitate
Am fost sambata, 2 octombrie cu o sacosa de DEEE-uri la containerul de langa Novaeuro din Rogerius. Era inchis, desi nu era ora 15, iar "programul" anuntat era pana la ora 18. Am aruncat deseurile electrice la cos, ca sa nu ma mai duc cu ele acasa, sa le mai tin o luna, sa vin la prima ora cu ele...
Postat 07 Octombrie 2010, 17:35 de Gheo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON