URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Decembrie 2013, 16:34

Mituri despre fondurile europene

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Am avut ocazia în ultimii ani să aud mai multe mituri care circulă în legătură cu fondurile europene. Unele adevărate, altele false.

Prima categorie: sunt greu de luat. Aici se combină mitul despre documentaţia excesivă necesară când ceri finanţarea unui proiect cu cel că fondurile europene ar fi un "pansament", ca să te mai dregi cu banii, şi cu cel care spune că trebuie să "cunoşti pe cineva", pentru că altfel nu se poate.

Adevărul este că unul care vrea bani pentru că îi trebuie o casă, ca nouă tuturor de altfel, şi nu prea ştie să scrie o compunere frumoasă despre ce dezvoltare minunată şi câte locuri de muncă vor rezulta, pentru că oricum nu asta avea în plan, da - trebuie să cunoască pe cineva. Noroc că nu poate încropi documentaţia excesivă, aşa că apoi se poate lamenta despre greutăţi cu ceilalţi "oameni de afaceri".

A doua categorie: sunt greu de furat, motiv pentru care nu prea se înghesuie lumea. Ba se înghesuie, dar UE nu se bazează pe promisiunea că suntem săraci şi cinstiţi, ci cere justificări, astfel încât să se asigure că nu se fură. De aceea sunt atât de multe acte care trebuie raportate.

Imaginaţi-vă că aceşti bani s-ar da pe baza unei cereri, fără justificări ulterioare, şi cu speranţa că lucrurile se vor desfăşura corect. Cam ce ar ieşi de aici, fie pentru că nu ne pricepem la ce am vrut să facem, fie pentru că sunt riscuri neluate în calcul, fie pentru că ne-am răzgândit, fie pentru că interesele noastre personale de a ne îmbogăţi nu coincid cu intenţia de a dezvolta toată ţara?

Rezultatul e că "nu absorbim banii europeni". Ultimul mit. În sfârşit unul adevărat, mai ales că a absorbi nu înseamnă a scrie un proiect câştigător, ci a-l pune în practică respectând toate legile şi garantând obţinerea rezultatelor promise. Nimic altceva. Doar legile pe care ar trebui să le respectăm şi atunci când lucrăm cu banii româneşti, şi rezultatele de care ar trebui să fim răspunzători atunci când le promitem.

Procentul de 25%, cât am reuşit să atragem din 2007 până acum, spune ceva despre capacitatea de fond. Nu despre fonduri.

Livia Banu
Director BRECO

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
consultanta pe intelesul si celor mai de la tara
D-na eu cred ca ar trebui sa deschideti ochii chiar celor care muncesc de la tara, care au practica dar nu au fonduri pt ca nu au facultati....poate nu se vrea pt ca ar fi niste proiecte mai mici (15000-30000 euro),dar mai multe proiecte sigur s-ar putea strange un coeficient mult mai mare de absortie de fonduri europene si sigur acolo se face practica mult mai mult decat teorie....in Oradea nu gasesc consultanta pt fonduri europene...ziceti ca gasesc la Alesd sau la Brusturi???? multumesc
Postat 19 Martie 2014, 12:52 de gelu
HOŢII
D-na asta se face că nu cunoaşte realităţile din domeniu!??! Se fură şi aici, doar că se fură cu mai multă birocraţie. Firmele de consultanţă aranjează foarte frumos cele 3 oferte, bineinţeles cu firme " prietene", caiete de sarcini pt. achiziţii publice şi câştigă astfel oferta cu preţul cel mai mic!! Şi asta e suficient pentru super-birocraţii de la BRECO! Nu sunt in stare să descifreze valoarea de piaţă, economică a cifrelor din oferte. Şi uite aşa se plătesc bunuri, echipamente, servicii la preţuri duble faţă de cele reale şi astfel işi mai scot un ban cinstit de la UE şefii de proiect şi firmele de consultanţă. Şi la BRECO se cunosc foarte bine aceste matrapazlâcuri, dar de ce să-şi ingreuneze ei munca!!!
Postat 12 Decembrie 2013, 13:33 de liviu
consultanta
La proiectul in cauza consultanta nu a fost facuta de asistente ce era efectuata de super directia de fonduri europene a primariei, care intre noi fie vorba numai eficienta nu e... In descrierea proiectului de pe site-ul primariei aflam ca proiectul in cauza este implementat de catre Cristian Delcea si Lavinia Sautiut(Delcea). Oamenii astia sunt ultrarenumiti pentru profesionalismul lor in "coordonarea" achizitiilor publice pe proiectele HURO, mai ales in unele cazuri.
Postat 11 Decembrie 2013, 22:47 de din Oradea
@ Mind
Probabil ar trebui sa deschizi un pic ochii pe piata locala de consultanta. Doar eu stiu cel putin 3 firme cu zeci de proiecte implementate cu succes (la proiecte mari ma refer) cu birouri in toata tara nu numai in Oradea. Norocul meu e sa am si eu multa experienta in scrierea si implementarea proiectelor, asa ca te rog sa-mi permiti sa comentez ce si cand doresc eu. Biroul condus de dna din imgaine are responsabilitatea de a verifica proiectele in implementare, in nici un caz nu cansultarea beneficiarilor in implementarea acestora. In cazul in care nu esti de acord, te rog sa consulti documentele care sunt publice despre functionarea proiectelor HURO, si eventual sa reluam discutia.
Postat 11 Decembrie 2013, 13:01 de Consultanta
Re: raspuns
Firmele de consultanta din Oradea si Bihor, care activeaza in zona fondurilor europene, sunt la nivelul de practica al asistentelor medicale. Organismul intremediar are in obiectul de activitate asistenta tehnica si monitorizarea proiectelor initial evaluate si apoi, urmare analizei facute de BRECO in acest caz, finantate. Asadar, BRECO e pe capul acestor categorii de proiecte, aferente cooperarii transfrontaliere, de la inceput pana la sfarsit. Daca nu ai cunostinte in acest sens, nu are rost sa comentezi ceea ce spune un om care a supervizat, fara nici o eroare de-a lungul timpului, managementul a peste 50 de proiecte la nivel local si/sau regional.
Postat 11 Decembrie 2013, 10:32 de Mind
reclama: sufletul comertului!
Am mai incercat ieri sa postez un comentariu, dar n-a prea aparut nicaieri. Ideea era urmatoarea: daca sunt doar mituri, de ce asa o rata "uriasa' de absorbtie? Numai pentru ca acele "compuneri" nu au fost scrisa de isteata asta? La baliverne vad ca se pricepe (vezi articolul de sus), destepta se crede (toti altii sunt prosti si nu stiu face compuneri) si pile are (altfel ajungea in functia aia), asa ca poate are dreptate: scrieti proiecte cu cine trebuie si vi se aproba! Mesajul e mai mult decat clar. Altfel .... sa ne fereasca Dumnezeu de prostul fudul ajuns sef.
Postat 11 Decembrie 2013, 10:21 de Oradean
@ Hai sa scriem...
Avem o gramada de firme de consultanta in oras, nimeni nu obliga asistentele sa se ocupe de implementarea proiectelor! Conducerea spitalului este de vina in cazul in care ce scrii este adevarat, ei trebuiau sa contracteze pe cineva. Asistenta sa ia sange, consultantul sa implementeze, asa functioneaza treaba.
Postat 10 Decembrie 2013, 22:33 de raspuns
scorneli
Don'soara asta bate campii cu gratie. Uita sa spuna de "organismele" din Bucuresti, si de "para'ndarat".
Postat 10 Decembrie 2013, 19:31 de dural
Hai sa scriem ca sa ne aflam in treaba!
Cam asta rezulta cand citim ce-i trece prin cap acestei femei care conduce BRECO (adica cei care gestioneaza cooperarea transfrotaliera pe bani europeni). Adica, acel organism intermediar care este vinovat pentru ceea ce se intampla acum cu cei 2,5 milioane euro de la Spitalul judetean Bihor, bani ce vor trebui dati inapoi la Bruxelles. De ce trebuie dati inapoi? Pentru ca Livia Banu si echipa ei de functionari patati in fund, niste amatori in domeniu de altfel, nu au fost in stare sa asigure asistenta tehnica necesara implementarii acelui proiect, in conditiile in care niste medici si niste asistente nu au cum sa cunoasca profunzimea managementului unui proiect derulat cu fonduri publice comunitare! De ce s-a apucat de scris Livia Banu? Ca sa-si spele anticipat, in fata cititorului, rufele murdare pe care le poarta! Iar Bihoreanul marcheaza un articol cu plata anticipata aparitiei articolului-discurs.
Postat 10 Decembrie 2013, 17:19 de Mind
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON