URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iunie 2012, 16:01

Mesaje din trecut: Pe străzile Oradiei mai pot fi văzute socluri de la stâlpii de iluminat montaţi acum mai bine de un secol (FOTO)

Mesaje din trecut: Pe străzile Oradiei mai pot fi văzute socluri de la stâlpii de iluminat montaţi acum mai bine de un secol (FOTO) VESTIGII ASCUNSE. Pe strada Alexandru Donici încă mai există cinci socluri ale stâlpilor de iluminat montaţi în Oradea în 1904, odată cu introducerea iluminatului electric. Dovadă stă stema oraşului din perioada austro-ungară, "amprentată" pe ele...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un oraş ascunde nenumărate poveşti. Fiecare stradă, fiecare casă are propria istorie, mai veche sau mai nouă, cunoscută sau îngropată în amintirile unor oameni morţi demult. Oradea este şi ea o urbe învăluită în poveşti, multe dintre ele străine locuitorilor ei...

Generaţii întregi trec, zi de zi, pe lângă vestigii ale oraşului, care sunt aici dinaintea tuturor locuitorilor de azi şi care, poate, vor dăinui mult timp după ce orădenii din prezent nu vor mai fi. Dacă ar putea vorbi, în mod cert ar avea istorisiri de neuitat. Cum însă n-o pot face, devin ele însele nişte obiecte uitate şi fără importanţă.

Moment istoric

În Oradea, curentul electric a început să fie folosit în ultimul deceniu al secolului XIX. În anii 1890-1900, fosta moară Emilia avea un agregat electric, iar prima instituţie iluminată electric a fost Teatrul, a cărui construcţie s-a încheiat în 1900.

Uzina electrică a oraşului a fost pusă în funcţiune în 10 ianuarie 1904, pe strada Griviţei de azi. Drept urmare, primele străzi unde s-a introdus iluminatul electric au fost cele din Velenţa zilelor noastre, în jurul uzinei. Coincidenţă sau nu, tot în acest cartier au rămas şi puţinele dovezi ale acelui moment.

Pe strada Alexandru Donici, paralelă cu Calea Clujului, prin spatele blocurilor turn din Dragoş Vodă, mai există cinci socluri originale ale primilor stâlpi pentru iluminat electric, datând din 1904. Răsfirate pe stradă, ele sunt ignorate de lume şi puţini ştiu cât de vechi sunt.

"Maltratate"

Istoricul Liviu Borcea relata pe scurt, într-una din cărţile sale, despre faptul că încă există asemenea socluri în Oradea, dar nimeni n-a ţinut cont de ele. Poate cu excepţia asfaltatorilor, care nu le-au smuls, ci le-au lăsat înfipte în straturile de bitum aşternute pe trotuare. Dovada vârstei lor stă în efigia imprimată pe ele. Pe fiecare soclu se regăseşte stema oraşului din perioada austro-ungară, care avea un înger şi un leu încoronat şi cu limba scoasă, ce ţineau amândoi de o secure.

01 Ramona Novicov.jpg"Soclul e în stil neogotic, cu floroane, stil adus în Oradea de călugării din vestul Europei", explică istoricul de artă Ramona Novicov (foto), care n-are nicio îndoială că soclurile sunt originale. "Păcat că nu sunt valorificate", spune specialistul, adăugând că, prin muncă pricepută, acestea ar putea fi recondiţionate astfel încât să atragă privirile. Nu doar pe cele ale orădenilor, ci şi pe ale turiştilor.

Pe lângă asta, soclurile au fost şi vopsite şi revopsite de cine ştie câte ori, dar tot sunt atacate de rugină, astfel că pe unele abia se mai văd modelele specifice neogoticului ori stema. În plus, au devenit veritabile coşuri de gunoi pentru trecători, care îşi aruncă lesne în ele chiştoacele de ţigări şi ghemotoacele de hârtie...

Model copiat

01 parapet.jpgSoclurile nu sunt singurele obiecte ce ţin de urbanistica decorativă rămase în picioare de un veac. Orădenii trec zilnic, de pildă, pe lângă parapetul de pe malul stâng al Crişului, peste drum de Primărie, fără să ştie că acesta este creaţia arhitectului Laszlo Vago, realizată în 1911. Acum, balustrada a ajuns aproape o ruină ce stă să se prăbuşească în apă, motiv pentru care municipalitatea a şi împrejmuit-o cu un gard de protecţie.

"Deşi astăzi trece aproape neobservat, designul parapetului a anticipat la acea vreme generaţia arhitecţilor raţionalişti manifestată după primul război mondial. În Oradea nu se mai văzuse, iar în Europa rar, o atât de radicală opţiune geometrică", spune Ramona Novicov, făcând referire la modelul aparent banal, în formă de "M", dar care a fost un deschizător de drumuri în arhitectura vremii. Balustrada de fier e întreruptă de stâlpi masivi din zidărie, la fel de vechi.

Edilii au înţeles, probabil, importanţa arhitecturală a modelului parapetului, pe care l-au refăcut în balustradele noi montate pe malul drept al Crişului. Acelea, însă, sunt doar nişte copii. Strălucesc de noi ce sunt, însă n-au nici pe departe valoarea balustradelor de vizavi, cărora cine ştie când le va veni rândul reabilitării. Ar fi trist ca, în loc să profităm de decoraţiile originale încă prezente şi să le punem în valoare, să le lăsăm să dispară de tot. Iar abia apoi să le înţelegem valoarea şi să ne străduim să le refacem...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
au mai fost
În 2008 mai existau 2 stâlpi de lemn cu soclu din fonta şi pe starda 12 Octombrie (tot aproape de uzina electriacă) dar locul lor au preluat stâlpii de beton ...
Postat 14 Iunie 2012, 11:26 de Tibi
frumos
Articol foarte reusit
Postat 10 Iunie 2012, 11:27 de eu
:)
Cineva de la ebihoreanul citeste oradeamea punct com.
Postat 10 Iunie 2012, 08:32 de Dumitru
Articol fain
Da, acest articol chiar merita! Felicitari!
Postat 10 Iunie 2012, 01:48 de Observer
redaţi-le valoarea
felicitări pentru articol. Acum doar trebuie să aşteptăm ca cineva să le redea valoarea - mutarea lor în Muzeul Ţării Crişurilor.
Postat 10 Iunie 2012, 00:16 de 0mu
pacat
pacat...
Postat 09 Iunie 2012, 21:30 de cetatean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON