URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iunie 2014, 19:14

Mesaj pentru orădeni, de Ziua Mediului: Colectaţi selectiv deşeurile! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu ocazia Zilei Mediului, care se sărbătoreşte pe 5 iunie în toată lumea, Primăria orădeană a organizat, miercuri, o masă rotundă pe tema colectării selective a deşeurilor, la care a invitat reprezentanţii firmelor, instituţiilor şi ONG-urilor din domeniu, dar şi elevi ai unor şcoli din oraş.

Astfel, cei mari le-au explicat elevilor ce înseamnă colectarea selectivă a deşeurilor şi cum legislaţia europeană şi românească obligă fiecare cetăţean să adune separat deşeurile menajere de cele ce pot fi reciclate. "Din 2010, au fost introduse sancţiuni pentru administraţia publică locală, fiind obligată să reducă cu 15% deşeurile depuse în depozitul ecologic. Dacă nu îndeplinim, suntem obligaţi să plătim 100 de lei pe tona de deşeuri. Din fericire, Primăria Oradea şi-a îndeplinit această ţintă pe materia colectată", a spus Daniela Demeter, consilier în cadrul Compartimentului Protecţia Mediului din Primărie.

Cum reducerea deşeurilor depuse la haldă se poate face doar prin reciclare, orădenii au la dispoziţie, gratuit, infrastructura necesară pentru a colecta selectiv. Şef de secţie în cadrul RER Ecologic Service, Horia Burlou le-a spus celor prezenţi că orădenii care stau la case, aproximativ 17.000, au primit saci galbeni, iar cei de la blocuri circa 750 de recipiente cu capac galben, toate destinate exclusiv fracţiei uscate, adică deşeuri reciclabile. "RER Ecologic Service derulează şi o campanie de premiere a celor care aruncă în mod corect deşeurile în containerele cu capac galben ori în igluuri", a mai spus Burlou. Apoi, Ferenc Branner, şeful staţiei de sortare a deşeurilor de la Eco Bihor, le-a explicat copiilor cum aici deşeurile sunt separate manual, iar apoi balotate şi predate firmelor care se ocupă cu revalorificarea lor.

Sistemul are însă o problemă: în timp ce orădenii care stau la case colectează selectiv deşeurile, în zonele de blocuri doar circa 10-12% din deşeuri ajung să fie reciclate. Asta pentru că în containerele asociaţiilor de proprietari sunt aruncate laolaltă deşeuri reciclabile cu menajere, care compromit fracţia uscată, care devine astfel "neconformă". "Noi am încercat să îmbunătăţim activitatea: avem trasee şi utilaje diferite pentru colectarea fracţiei uscate, inclusiv utilaje diferite pentru cea considerată neconformă. Probleme sunt la asociaţiile de proprietari, motiv pentru care rugăm şefii acestor asociaţii să respecte sistemul", a spus şi directorul general marketing-economic al RER Ecologic Service, Gabriela Mălinaş.

În final, concluzia a fost că orădenilor trebuie să li se explice mai mult şi mai bine rolul colectării selective, ca să ajungă să-i înţeleagă beneficiile şi să le respecte. Mai cu seamă că Oradea este înscrisă în competiţia naţională "Oraşul reciclării", care se derulează până la finele lunii iulie şi în cadrul căreia sunt monitorizate atent deşeurile aruncate de cetăţeni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
curat murdar
sa dea fiecarei familii 60 de pungi pentru gunoi pe luna,2 pe zi , ca-i usor sa tot ceri si sa nu oferi nimic.
Postat 05 Iunie 2014, 08:29 de maria
reciclare made in Bangladesh
in ultimi 2 ani s-au inmultit ca ciupercile tiganii cu carucioare cat o furgoneta care golesc toate tomberoanele de PET-uri si doze deci despre ce vorbim acum 2 luni in curtea blocului se bateau aproape la tomberoane pe prada, am sunat la politia locala miau zis sec ca nu au cadru legislativ ca sai amendeze si sa le confiste marfa furata. Deci daca RER sau EcoBihor alias Keviep Debrecen vor bani sa isi pazeasca tomberoanele ... daca nu vorba ... go * yourself and save the money
Postat 05 Iunie 2014, 00:53 de Johny B
SELECTARE
VOM INCEPE CU PRIMARUL LA SELECTARE DAR IN CARE PUBELA TREBUIE DEPOZITAT NU DORESC SA FIE RECICLAT
Postat 04 Iunie 2014, 23:04 de STAR
pai?
in nici un caz. prefer sa-l platesc pe tigan sa selecteze el in locul meu si asa traim toti in pace si armonie!
Postat 04 Iunie 2014, 21:48 de pirandaman
Nu selectării
Eu unul nu voi selecta gunoiul la Oradea, atâta timp cât prețul la Salubrizare Nu scade și nu vom avea Concurență la aceasta. Unde se duc Bani din Gunoiul Selectat? De ce trebuie să fie doar o singură firmă de Salubrizare? Pentru că dă Șpagă Tovului Primar ilie Hoțoman Pocăitul și Păstorul?
Postat 04 Iunie 2014, 20:01 de Munteanu Nicu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON