URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Septembrie 2011, 15:58

Maşinării moderne pentru parcurile orădenilor

Maşinării moderne pentru parcurile orădenilor RĂZBOINIC DE ORADEA. Tractoraşele marca Viking tund gazonul din fiecare parc orădean aflat în întreţinerea RER Ecologic Service, avantajele unui asemenea utilaj fiind dimensiunile reduse şi recipientele pe care le are ataşate în spate pentru a depozita resturile de gazon
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curăţenia este unul din aspectele cele mai importante ale vieţii unei comunităţi. Oricare cetăţean îşi doreşte, aşa cum e şi firesc, ca oraşul să fie aspectuos, dereticat, să reprezinte un motiv de mândrie pentru turişti.

Dincolo de faptul că, pentru a atinge acest deziderat, fiecare orădean în parte trebuie să se implice în menţinerea curăţeniei, RER Ecologic Service se străduie să ofere cele mai moderne soluţii. De anul trecut, operatorul licenţiat a demarat un amplu proces de tehnologizare, încercând să înlocuiască o cât mai mare parte din munca manuală cu utilaje performante, crescând astfel calitatea serviciului. Spaţiile verzi aflate în custodia RER Ecologic Service sunt îngrijite, zi de zi, cu maşinării ce lasă în urmă exact ceea ce orădenii au nevoie: oaze de relaxare dereticate.

Oradea pe sectoare

Zonele verzi ale oraşului au fost împărţite de Primăria Oradea în patru sectoare, fiecare dat în îngrijire, prin licitaţie, unei firme. Totodată, parcurile mari din oraş au fost şi ele împărţite prin licitaţie, totul cu scopul ca fiecare spaţiu verde să arate impecabil. Firmele câştigătoare sunt obligate să facă şi să menţină curăţenia pe spaţiile verzi, să pună şi să îngrijească gazonul, copacii şi arbuştii, să planteze flori.

RER Ecologic Service este societatea responsabilă pentru spaţiile verzi din lotul doi, delimitat de Centrul Civic, Parcul 22 Decembrie şi cartierele Nufărul şi Velenţa. De asemenea, operatorul de salubritate mai are în grijă parcurile 1 Decembrie, Brătianu, Seleuş, Onisifor Ghibu, Traian, Ghioceilor şi scuarul Devei.

Și calitate, și cantitate

De la preluarea parcurilor şi spaţiilor verzi, RER Ecologic Service a început şi o tehnologizare a muncii prestate. „Reducerea numărului de activităţi manuale duce la creşterea calităţii şi cantităţii serviciului prestat", explică directorul de producţie al operatorului, Ionel Ban.

Astfel, RER Ecologic Service deţine cinci tractoraşe marca Viking pentru tunsul gazonului. Pe lângă că au un design modern, utilajele sunt de dimensiuni reduse, ceea ce le face perfecte pentru parcuri, pentru că pot să se strecoare şi pe margini şi la colţuri de alei. Totodată, mini-tractoarele au recipiente de depozitare a resturilor vegetale, care nu mai trebuie apoi măturate. Maşinăriile înlocuiesc cu brio munca făcută până acum de angajaţi cu motocoase, muncitorii stând acum pe scaune şi învârtind de volan.

Pe lângă acestea, RER Ecologic Service mai deţine o maşină de tuns gazon, care face acelaşi lucru pe care îl fac şi tractoraşele, diferenţa fiind că nu are scaun pentru muncitor, acesta „plimbând-o" pe gazon. Când trebuie să intervină să cureţe buruieni şi scaieţi, de regulă în zone aflate la ieşirile din oraş, operatorul de salubritate foloseşte 12 motocoase cu fir.

Clasicele, la locul lor

Pentru curăţenia în parcuri, RER Ecologic Service are, de asemenea, un utilaj modern. Maşinăria denumită City Cat 1000, adică „Pisică de oraş", are avantajul că este mai îngustă decât celelalte măturători, ceea ce o face perfectă pentru aleile din parcuri. O altă maşină folosită la curăţenie este aspiratorul Glutton, văzut de orădeni şi pe strada pietonală a municipiului. Acesta este purtat de muncitor, având un furtun lung şi gros prin care aspiră mizerii precum chiştoace de ţigări sau coji de seminţe.

Pe lângă toate aceste utilaje moderne, RER Ecologic Service mai foloseşte şi maşinăriile „tradiţionale": freze mecanice pentru afânatul solului, drujbe pentru toaletarea copacilor, pompe pentru efectuarea tratamentelor fitosanitare, tractoare cu remorci de mici dimensiuni pentru transportul deşeurilor vegetale, nacele pentru lucrul la înălţime. În plus, iarna, operatorul de salubritate mai foloseşte în parcuri un utilaj cu plug şi sărăriţă, pentru a topi şi curăţa zăpada.

Toate aceste utilaje ajută muncitorii firmei de salubritate să lucreze mai mult şi cu rezultate mai bune în îngrijirea parcurilor şi spaţiilor verzi. Iar achiziţia de noi utilaje va continua la RER Ecologic Service. Asta pentru că operatorul împărtăşeşte dorinţa orădenilor de a trăi într-un oraş demn de a fi numit european.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON