URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Aprilie 2012, 12:15

Luptător anti-gunoaie: "Coordonatorul Let's Do It, Bihor" îndeamnă bihorenii la curăţenie generală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La absolvirea Facultăţii de Protecţia Mediului, Mihai Pop s-a simţit frustrat. Administra două firme, dar în nici una nu-şi folosea cunoştinţele acumulate. Dorind să se separe de tagma celor care au degeaba o diplomă, a început să facă voluntariat pentru mediu.

Pentru al doilea an consecutiv, Mihai este coordonatorul judeţen al celei mai ample acţiuni de voluntariat din ţară, "Let's do it, Romania", care vizează curăţarea ţării de deşeuri într-o singură zi. Pe 12 mai, el invită din nou orădenii şi bihorenii să demonstreze, prin fapte, că vor un oraş şi un judeţ curat.

Statistică sau acţiune?

În urmă cu opt ani, Mihai, ajuns acum la 37 de ani, a hotărât să urmeze cursurile specializării Ingineria sistemelor biotehnice şi ecologice a Facultăţii de Protecţia Mediului. Deşi nu a avut înainte mari tangenţe cu ecologia, simţea că asta i se potriveşte cel mai bine.

După patru ani de studii şi alţi doi de masterat la aceeaşi facultate, timp în care şi-a şi înfiinţat două firme, una de pază şi protecţie şi alta de deratizare, şi-a dat seama că trebuie să se decidă dacă îngroaşă şi el numărul mare al absolvenţilor de facultăţi care lucrează în cu totul alte domenii decât cele studiate, sau nu. "Mă simţeam frustrat că după atâtea cursuri, nu făceam nimic în domeniul în care eram pregătit", povesteşte bărbatul.

Când a aflat despre existenţa Corpului Voluntarilor Gărzii de Mediu, un organism care veghează la respectarea normelor de mediu, a decis să se înscrie în acest ONG, devenind ulterior chiar preşedintele lui. A participat din această postură la zeci de acţiuni de plantări, a ţinut ore de ecologie elevilor, dar a şi sesizat de numeroase ori comisarii de mediu când a depistat nereguli. Prinzând, astfel, mult mai mult drag de ecologie decât ştia că are...

Pentru un Bihor curat

În 2011, când a fost căutat de organizatorii de la nivel naţional ai acţiunii "Let's do it, Romania", care i-au propus să fie coordonator pe Bihor, Mihai a dus voluntariatul la un alt nivel. După conceptul folosit de zeci de alte ţări, proiectul presupune ca, într-o zi anume, dinainte anunţată, cetăţenii să cureţe voluntar gunoaie din regiunea lor. Orădeanul a acceptat rapid provocarea şi n-a regretat. "A fost prima oară când am lucrat la un proiect aşa mare", spune el.

În toamna anului trecut, răspunzând chemărilor din presă şi de pe internet, 5.000 de voluntari s-au mobilizat în Bihor, adunând mii de saci de gunoaie din diferite zone ale judeţului. "Au venit oameni la care nici nu m-aş fi gândit, bancheri, directori de firme, foarte mulţi elevi... A fost chiar şi o bunicuţă de vreo 60 de ani, îmbrăcată în trening, cu nepoţelul de mână", povesteşte Mihai. El unul s-a convins cu acea ocazie că bihorenii au simţ civic şi sunt dispuşi să muncească, fără a aştepta vreo răsplată, pentru ca locul în care trăiesc să fie unul curat. "E incredibil cum un astfel de proiect scoate ce-i mai bun din oameni", zice el.

Încrezător

Anul acesta, tot Mihai are frâiele acţiunii de voluntariat programate pe 12 mai, având sprijinul studenţilor de la AIESEC, a membrilor ONG-ului Eco Planning şi al Salvamontului. Cu toţii încearcă să convingă cât mai multe primării şi alte instituţii să se implice, făcând un apel şi la oamenii de rând să nu rămână nepăsători. "Cel mai greu de convins sunt primarii. Anul trecut, s-au implicat 40 de primării din 101, câte sunt în judeţ", zice Mihai.

În prezent, se lucrează şi la cartarea mormanelor de gunoi, astfel încât pe 12 mai voluntarii să ştie unde e de făcut curăţenie. Oricine poate semnala un depozit clandestin de gunoaie, făcându-i o fotografie, pe care, alături de informaţii privind localizarea, poate să o posteze pe site-ul www.letsdoitromania.ro. În ziua acţiunii, voluntarii vor fi distribuiţi pe diferite zone ale judeţului. "Ne vom concentra pe 3-4 zone mai mari, pe care le vom curăţa ca la carte. Dar voluntarii pot acţiona şi în alte zone", spune Mihai.

Ecologistul e convins că proiectul a schimbat mentalitatea multor bihoreni. "Un om care azi face curăţenie nu mai face mizerie mâine", zice el, încrezător că Bihorul poate deveni un judeţ curat, în care tot mai puţini să-şi mai bată joc de natură şi de munca altora...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
s a trezit popa ca virgin :)))!
camapanie electorala si fapte bune scrise cu nemiluita:)) cei saraci traiesc si fac bani cu ajutorul acestor mizerii vreti sa le furati paine din gura ?
Postat 01 Mai 2012, 13:04 de interesant!
Interes
Buna .....daca ma poate ajuta cineva mar interesa sa ma inscriu ca si voluntar, dar nu stiu la cine sa apelez ...va multumesc anticipat!.
Postat 30 Aprilie 2012, 08:45 de Gaspar Lajos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON