URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Martie 2012, 09:30

Luna curăţeniei: A început campania de curăţenie de primăvară

Luna curăţeniei: A început campania de curăţenie de primăvară ECHIPE MIXTE. Campania de curăţenie de primăvară are toate activităţile specifice: de la măturat străzi şi zone verzi la săpat buruieni şi greblat. Iar cum unde-s mulţi, puterea creşte, muncitorii RER Ecologic Service vor lucra şi în echipe cu deţinuţi ai Penitenciarului Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru al treilea an consecutiv, Oradea are parte de o amplă campanie de curăţenie de primăvară, din care nu va scăpa niciun colţ de oraş nemăturat.

Muncitorii RER Ecologic Service, angajaţi ai firmelor răspunzătoare de spaţiile verzi şi deţinuţi vor curăţa străzile şi parcurile, în timp ce orădenii au o lună la dispoziţie să arunce obiectele voluminoase de care nu mai au nevoie, urmând ca angajaţii RER să le ridice gratuit. Totul, cu scopul ca primăvara orădeană să fie una lună şi bec...

Curăţenie... selectivă

Campania de curăţenie de primăvară se desfăşoară între 12 martie şi 15 aprilie. La nivel de oraş, campania presupune salubrizarea străzilor, a spaţiilor verzi şi a locurilor publice, dar şi amenajarea zonelor verzi din oraş. La aceste activităţi vor participa, pe lângă angajaţii operatorului licenţiat de salubritate şi ai firmelor răspunzătoare de îngrijirea spaţiilor verzi, şi deţinuţi din Penitenciarul Oradea. Se va lucra, printre altele, pe strada Făcliei, unde se vor şi elimina buruienile, de-a lungul şoselei de centură, pe Dealul Ciuperca. RER Ecologic Service va folosi în toate aceste activităţi 14 utilaje.

Concomitent, Primăria îndeamnă toţi orădenii să se implice activ în curăţarea oraşului. Cei care stau la bloc trebuie să-şi întreţină spaţiile verzi din jurul clădirii, mai cu seamă să le cureţe de gunoaie. Ei nu trebuie să uite să colecteze selectiv inclusiv deşeurile strânse de pe străzi, mai precis să arunce ambalajele, PET-urile ori dozele de aluminiu în recipientele cu capac galben, destinate exclusiv fracţiei uscate, adică deşeurilor reciclabile.

Pe din două

Totodată, orădenii, indiferent că stau la casă sau la bloc, pot în această lună să scape de obiectele voluminoase de care nu mai au nevoie şi pe care în restul anului nu au unde să le arunce, cum sunt piesele de mobilier. Colectarea acestor deşeuri se va face gratuit de RER Ecologic Service, însă gunoaiele trebuie strânse în puncte anume stabilite.

Din 12 până pe 23 martie, vor fi strânse deşeurile în jumătatea de oraş situată pe malul drept al Crişului Repede. Punctele de colectare în această parte de oraş sunt la intersecţiile dintre străzile Ecaterina Teodoroiu şi Feleacului, Adevărului, Brătianu şi Olteniei, Depoului şi Nicolae Beldiceanu, Roman Ciorogariu cu Nicolae Iorga, Bârsei cu Cantacuzino, Ion Bogdan cu I.P. Pincio, Aluminei cu Fagului, Bernard Shaw cu Italiană, Crivăţului cu Apelor, respectiv Matei Corvin cu Nicolae Filimon. Puncte de colectare mai sunt stabilite şi în centrul Podgoriei (lângă staţia de autobuz) şi în Piaţa Creangă.

Puncte fixe

În perimetrul oraşului aflat pe malul stâng al Crişului se vor ridica deşeuri voluminoase între 26 martie şi 9 aprilie. Punctele de colectare sunt lângă Liceul Don Orione, pe străzile Matei Basarab (la stadionul Tineretului), Nicolae Olahus şi la intersecţiile Barcăului cu Zărandului, Xenopol cu Ştefan Octavian Iosif şi Fluieraşului, Barcăului cu Meşteşugarilor, Aviatorilor cu Nicolae Bolcaş, Bradului şi Cuza Vodă, Octavian Goga cu Abatorului, respectiv cu Calea Aradului, Tuberozelor cu Sulyok Istvan, Mihai Viteazul cu Kogălniceanu, Piaţa Cetăţii cu Sucevei, Sextil Puşcariu cu Beiuşului, Liszt Ferencz cu Leonardo da Vinci, Seleuşului cu Războieni, Muntele Găina cu Războieni, Almaşului cu Banatului, Ciobanilor cu Johann Gutenber, Maramureşului cu Rădăuţilor şi Dragoş Vodă cu Barierei.

Acelaşi ţel

Orădenii trebuie să ştie, însă, că din punctele de colectare nu se va ridica molozul ori alte deşeuri rezultate în urma renovărilor şi construcţiilor, nici echipamentele electrice, electronice şi electrocasnice, care se colectează separat, în fiecare primă zi de sâmbătă din lună.

De asemenea, e important ca cetăţenii să lase aceste gunoaie pe amplasamentele stabilite, cât mai aproape de bordura carosabilului, fără a împiedica circulaţia rutieră. După încheierea campaniei de curăţenie, depozitarea reziduurilor de orice fel pe domeniul public al municipiului Oradea este strict interzisă.

Administraţia locală vrea ca orădenii să se implice în număr cât mai mare în campania de curăţenie, mai cu seamă că dezideratul ei ar trebui să coincidă cu al fiecărui cetăţean: un oraş curat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON