URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Ianuarie 2014, 10:49

Liviu Andrica, şeful ADP Oradea: "De 1 Mai tăiem panglica parcării supraterane"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu 165 de angajaţi, Administraţia Domeniului Public are în subordine câteva dintre cele mai importante obiective din oraş: pieţele, cimitirul, grădina zoologică şi ştrandurile. În 2013, societatea a făcut investiţii de peste 850.000 euro, aproape fără a cere bani de la Primărie. Directorul Liviu Andrica se mândreşte cu asta...

Pieţe cu module

- Care sunt cele mai importante lucrări realizate de Administraţia Domeniului Public în anul care s-a încheiat? Ce v-a ieşit şi ce nu?

- Anul 2013 a fost cel mai bun de când sunt director general. Dacă în primii doi ani am eficientizat activitatea economică, anul trecut ne-am propus investiţii care au totalizat circa 860.000 euro. În Cimitirul Municipal desecăm şi parcelăm 5,7 hectare de teren, care vor asigura locuri pentru încă 6-7 ani. Lucrarea este singura pentru care am primit finanţare de la Primărie, dar banii s-au întors, de fapt, din cota parte din profit pe care am dat-o municipalităţii. Tot în 2013 am scos taxa pe WC-urile publice şi pe cele din pieţe. La Adăpostul Grivei am realizat lucrări de modernizare, am confecţionat boxe şi am făcut ţarcuri. În Piaţa Cetate am schimbat acoperişul halei de legume, în Decebal am achiziţionat 36 de mese de fibră de sticlă şi 36 de module pentru comercianţi, am construit un sector modern de lactate şi am început reabilitarea copertinei. Piaţa Nufărul a fost dotată cu 11 module metalice, iar în Ioşia am cumpărat 12 module şi 32 de mese de fibră de sticlă. Singurul lucru care mă nemulţumeşte este că n-am reuşit să finalizez în 2013 toate lucrările începute.

- ADP a primit sarcina de a construi prima parcare supraterană şi prima parcare subterană publică din Oradea. Care este stadiul lucrărilor?

- La cea de pe Tribunalului, realizată de Construcţii Bihor, tăiem panglica de 1 Mai. La ora actuală mai trebuie turnat un plafon. Va avea 1.000 de mp pentru birouri şi 457 de locuri de parcare, adaptate noilor dimensiuni ale maşinilor. Parcarea subterană din Independenţei, în parteneriat cu firma de televiziune (RCS&RDS - n.r.), va avea 448 locuri pe trei niveluri, o spălătorie şi un loc pentru un autocar. La prima licitaţie firmele care s-au prezentat nu au îndeplinit condiţiile, astfel că mai urmează una pe 13 ianuarie.

Camere în Obor

- În 2013 aţi inaugurat noua grădină zoologică. Sunteţi mulţumit de rezultat?

- Putea fi şi mai bine, dar eu spun că la ora actuală este printre cele mai bine pregătite din România, iar numărul animalelor a ajuns la 619. În plus, am reuşit să acoperim 60-70% din cheltuieli din biletele vândute.

- Din acest an, doar ştrandul Ioşia va rămâne deschis după începerea lucrărilor la Aquaparkul Nymphaea. Când va fi gata acesta?

- La ora actuală se lucrează la realizarea proiectului, dar de această investiţie de ocupă direct Primăria. Noi doar vom beneficia de aquapark, dacă ne va fi dat în administrare. Am o reţinere să spun că ştrandul municipal va fi închis anul acesta.

- Aţi decis extinderea Pieţei Obor. La ce va fi folosită noua zonă?

- Pentru Piaţa Obor există o cerere foarte mare. Sunt circa 3.000 de comercianţi şi peste 10.000 de vizitatori în zilele bune. Noul spaţiu de 600 mp e situat înspre Cartierul Europa, unde se fac vânzări de vechituri. În 2014 vrem să segmentăm acea piaţă, între piaţă auto şi piaţă de vechituri. Cea auto va fi iluminată şi va avea camere de supraveghere. În schimb, în sectorul de vechituri dorim să punem copertinele din Piaţa Rogerius, iar în timpul săptămânii să se facă acolo comerţ cu legume şi fructe.

Piaţă ca un mall

- În ce constă transformarea pieţei Rogerius în centru de afaceri? Când vor începe lucrările şi care vor fi schimbările?

- Acolo va fi tot piaţă, dar într-o construcţie modernă, cu climatizare, asemănătoare unui centru comercial. Lucrările au fost adjudecate de Construcţii Industriale Cluj şi urmează să înceapă în ianuarie-februarie. Toată piaţa actuală va fi rasă, dar în trei etape, pentru a nu afecta în totalitate activitatea. În prima etapă, în spate va fi făcut un punct termic subteran şi o staţie de pompare, şi va fi dărâmată construcţia până la hala de lapte. În faza a doua urmează sectorul de legume şi fructe, iar în cea de-a treia sectorul bazar. Pe rând, comercianţii afectaţi vor fi mutaţi într-un cort de 1.200 mp pe care îl vom instala în parcarea Spitalului Municipal. Aceştia îşi vor găsi locurile în noua piaţă, iar tarifele nu vor creşte.

- Ce alte lucrări importante va mai desfăşura societatea în 2014?

- Vom finaliza copertinele în Piaţa Cetate şi vom încerca să achiziţionăm module unitare şi în Piaţa Obor, căci dughenele de acum arată oribil. De asemenea, vom asfalta 10.000 mp în Cimitirul Municipal, unde dorim să mutăm şi magazinul de pompe funebre din strada Primăriei. Ţinta noastră e să nu mai luăm subvenţii de la Primărie, ceea ce în 2013 aproape am şi reuşit...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Care pe care... Andreica vs Bolojan
Deci dl. Andreica ne zice:"Am o reţinere să spun că ştrandul municipal va fi închis anul acesta." Zice Bolojan intr-un alt interviu (de mai sus): "Ştrandul Municipal nu se va deschide în acest an". No' acum ce vor zice sustinatorii Ne-conditionati(SIC!) ai lui Ilie: Ca Andreica nu stie ce vorbeste... ca se opune PROGRESULUI?! Sau va face parte din urmatorul val de disponibilizati? Redactia Bihoreanul pt. sondajele SPUNE CE CREZI: In privinta strandului municipal cine credeti ca are dreptate: 1. Andreica, este mai realist; 2 Bolojan, este un progresist un liber schimbist, 3. Amandoi doar cititorii Bihoreanului nu inteleg nu sunt de calitate (parafrazandu-l pe dl. Haragos de la DIGI intr-un interviu tot in Bihoreanul)!!!
Postat 14 Ianuarie 2014, 22:17 de Adi Oradeanul
Da,este ceva.
Este adevarat. Modificarile din Pta.Decebal (de ex) erau necesare si bine venite.O singura hiba are toata amenajarea. Din cauza acoperisului verde,culorile fructelor s-au schimbat total. Rosiile (ex) apar necoapte cu o culoare nedefinita. Daca vrei sa vezi daca are aspect comercial trebuie sa iesi din piata. Speram ca in piata Rogerius dupa reamenajare o sa aiba si un minim de confort "circulatoriu". Pentru ca in prezent in orele aglomerate nu te poti misca,mai ales cand ai plasele pline. Vasta actiune de "civilizare" a pietelor este un lucru bun si necesar vremurilor pe care le traim. De ar fi si in politica la fel ar fi minunat. In prezent este numai tziganie curata si nu mai miram ca suntem catalogatzi "tziganii romani".
Postat 14 Ianuarie 2014, 22:00 de DIOGENE
criminalii de la ADP
ar fi trebuit sa i luati interviul asta din puscarie, lui si celorlati angajati care au fost spalati in justitie dupa ce au omorit cu singe rece fetita aia nevinovata in pishatoria din Iosia, ca ala nu e strand ci doar o balta de pishat de pensionari....
Postat 14 Ianuarie 2014, 14:17 de pishatoria din Iosia
criminal
De ce promovati acest criminal ??? ANDICAva cumparat si pe voi rusine sa va fie!!
Postat 13 Ianuarie 2014, 15:59 de VICTORIA
cat ati incasat ?
CENZURAT
Postat 13 Ianuarie 2014, 15:03 de Agentul Termic
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON