URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 17 OCTOMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu am o simpatie deosebită pentru premierul Viktor Orbán, măcar din pricină că a sugrumat presa de opoziție din ţara vecină. În plus, atunci când vine vorba de imigranți, își aduce aminte că-i ungur verde, dar când e rost să capete fonduri UE devine european convins.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ultima împărţeală, dată acum în vileag de BIHOREANUL, are totuşi două particularităţi. Întâi, că a fost făcută târziu, mult după scrutinul din iarna anului trecut, pentru că, aşa cum se vede cu ochiul liber, cele trei partide care conduc ţara şi judeţul au avut alte urgenţe: PSD şi ALDE să castreze justiţia, iar UDMR să impună încă o limbă oficială în administraţie. A doua specificitate e că în Bihor, pentru prima oară, PSD împarte cu UDMR instituţii pe care nimeni nu le mai "înstrăinase", ca de pildă Arhivele Naţionale.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La sfârşitul anilor ’90, revista Time a vrut să afle care este cea mai importantă invenţie a secolului XX pentru cititorii săi. Concluzia chestionarului, la care au răspuns mii de persoane, a fost mai mult decât surprinzătoare: nu automobilul, nici computerul, nici internetul, nici telefonul mobil, ci... vasul de toaletă a ieşit pe primul loc! WC-ul în casă, mai exact.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu transformarea Pieței Unirii într-o zonă preponderent pietonală?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 19 septembrie 2017 Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale încă două dispoziţii ale codului de procedură penală. În ceea ce priveşte prima decizie, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a constatat că soluţia legislativă cuprinsă în dispoziţiile art. 282 alin. (2) din Codul de procedură penală, care nu permite invocarea din oficiu a nulităţii relative, este neconstituţională. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Oamenii pot dobândi boala în urma muşcăturilor produse de animalele infectate (sălbatice sau domestice) sau prin pătrunderea salivei infectate într-o rană deschisă sau în mucoasă. Virusul rămâne o perioadă de timp la nivelul locului de pătrundere în organism înainte de a ajunge la creier, unde provoacă o meningoencefalită ireversibilă, fatală în 5 până la 20 de zile.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Un concept relativ nou în psihologie şi derivat oarecum din cultura pop este cel de "autism digital". Prin "autism digital" se înţelege acea stare de detaşare în care un utilizator de tehnologie intră după ce este acaparat de conţinutul furnizat.
07 Octombrie 2017, 10:23

Interviu cu Mihai Togor, noul şef al Gărzii de Mediu Bihor: "Nu ascundem nimic sub preş"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ecologiştii orădeni au primit o veste bună: în sfârşit, "limba" lor se vorbeşte şi în instituţiile de mediu! De la jumătatea lunii septembrie, Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii de Mediu este condus de Mihai Togor, cunoscut în ultimele două decenii pentru poziţiile "verzi" pe care le-a luat adesea în contradictoriu cu autorităţile publice.

Fondator al Coaliţiei Natura 2000, o federaţie de ONG-uri care a reuşit să oprească proiectul privind construcţia unei mega-staţiuni în Padiş şi al Asociaţiei Pescarilor Sportivi Aqua Crisius, una dintre cele mai active şi eficiente organizaţii de mediu din judeţ, Mihai Togor (49 de ani) lucrează la Garda de Mediu Bihor de şase luni, după ce anterior a fost inspector ecologic la Administraţia Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării. Economist de profesie, Togor a candidat anul trecut şi pe lista PSD la Consiliul Local Oradea, dar fără succes.

Din noua funcţie, prima de conducere într-o instituţie publică, ecologistul vrea să contribuie la menţinerea siguranţei mediului din Bihor. Adică la o bună simbioză între om şi natură...

Probleme multe şi complexe

- Numirea dvs. la şefia Gărzii de Mediu Bihor a fost o surpriză plăcută pentru ecologiştii orădeni. Cărui fapt i se datorează? Ce v-a recomandat?

- Ştiu cu ce se "mănâncă" activitatea pe care o desfăşor. Am ajuns aici după mulţi ani de muncă în domeniu. Asta le recomand şi tinerilor, statornicie: dacă munceşti, la un moment dat vor veni şi rezultatele.

- Care sunt priorităţile unui ecologist devenit şef la o instituţie de mediu?

- În primul rând, vreau să menţin siguranţa din punct de vedere al mediului. Judeţul Bihor are probleme de mediu multe şi complexe, iar eu îmi doresc ca toate să fie ţinute sub control.

Există soluţii pentru "putoare"

- Un subiect actual în Oradea este problema fermei Nutripork din Ioşia, care recent a declanşat procedura de reautorizare. Ce poate face Garda de Mediu Bihor pentru ca problema duhorii să dispară? Ce credeţi că ar trebui să facă ecologiştii şi orădenii?

- În procedura de reautorizare, Garda de Mediu nu are ce să facă, pentru că ea controlează actele de reglementare. Noi am transmis, însă, o adresă colectivului format la nivelul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, prin care am informat asupra numărului de sesizări primite în ultimii şase ani şi despre controalele efectuate. Orădenii trebuie să-şi argumenteze ideile la dezbaterea publică ce va fi organizată. Oamenii au dreptate, există un disconfort, miroase, iar soluţii moderne sunt, exemple de bună practică există, inclusiv la ferme din România. Pe de altă parte, sunt absolut necesare perdelele verzi, mai ales acolo unde zonele rezidenţiale se întâlnesc cu cele industriale.

- Credeţi că autorităţile au fost prea blânde cu grupul de firme Nutrientul, dat fiind că reclamaţii se înregistrează nu doar în Oradea, ci şi în Marghita ori Sântandrei?

- Ştiu foarte bine că toţi colegii de la APM tratează problemele cu foarte mare seriozitate. De asemenea, şi la Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu toată lumea îşi face treaba, nu există mânării, nu ascundem nimic sub preş.

Custozii, mai greu pe teren

- Care sunt problemele pe care le-aţi identificat ca "ONG-ist", iar acum, ca şef de instituţie de mediu, le puteţi remedia?

- Ca ONG-ist am lucrat foarte mult pe partea de prevenţie, nu pe tăiatul de capete. Dacă există dialog, se ajunge mai repede la o soluţie, şi cred că această practică trebuie aplicată şi în instituţiile publice.

- În ultimul an Garda de Mediu Bihor a scos la iveală mai multe nereguli în Parcul Natural Apuseni: gunoaie îngropate în Padiş, construcţii ilegale în Glăvoi. Mai nou, pe platoul Vărăşoaia au fost tăiaţi ilegal mai mulţi copaci. Ce e de făcut ca parcul să fie protejat cu adevărat?

- În primul rând, Administraţia Parcului trebuie să-şi facă treaba. Au şefi de pază, rangeri, chiar şi în timpul controalelor le-am spus că nu poate altcineva să le facă treaba.

- Consideraţi că îşi fac datoria custozii ariilor protejate din Bihor?

- În mare măsură, da. Dar la partea de muncă în teren mai e de lucru.

Oradea, oraş curat

- Predecesorul dvs., Florentin Muscă, spunea că cea mai frecventă problemă întâlnită de comisari în localităţile din Bihor este necolectarea selectivă a deşeurilor. Dvs. ce soluţii aveţi?

- După ce proiectul Consiliului Judeţean, Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor, va fi încheiat, va depinde de cât de gospodari sunt primarii şi cum mobilizează comunitatea.

- Credeţi că vom îndeplini curând ţintele impuse de Uniunea Europeană privind reciclarea?

- Greu de estimat. Norocul nostru că Oradea şi alte oraşe sunt avansate şi vor ridica şi procentul naţional.

- Cât de eficient vi se pare sistemul orădean de salubrizare?

- Este eficient, dar până la urmă vorbim de capitala judeţului, aşa că şi aşteptările sunt pe măsură. Desigur, contează şi faptul că operator de salubritate este un agent economic cu experienţă. Se simte când aduci management de afară.

Acuz public!

- Recent, în Crişul Repede, inclusiv pe teritoriul Oradiei, au murit peşti. Aţi aflat care a fost motivul? A fost o poluare?

- N-a fost poluare, ci două ciuperci care s-au dezvoltat din cauza lipsei de oxigen. Era o perioadă de secetă severă, s-a observat în Oradea pentru că aici sunt mai mulţi ochi, dar şi în judeţ a fost la fel.

- Consideraţi Oradea un oraş poluat?

- Nu. CET-ul a fost principalul poluator, şi chiar acuz public fostele conduceri ale oraşului pentru că nu au luat măsuri de mediu. Acele filtre, de care s-a tot vorbit, trebuiau puse acum 10-15 ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii

FOTO BIHOREANUL

 • Oradea tricoloră: Oraşul s-a umplut cu steaguri (FOTO)
 • Patru locuinţe în 10 zile! Peste 200 de voluntari orădeni au ridicat case pentru sărmani (FOTO)
 • Feli a încins o 'horă rock' la ERA Park Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Mihai Neşu, la Balul caritabil organizat de notarii din Oradea pentru centrul său de recuperare: 'Fundaţia este bucuria cea mai mare din viaţa mea' (FOTO)
 • Târgul Pălincarilor: Parcul Nicolae Bălcescu s-a umplut de lume (FOTO)
 • Accident cu 5 maşini pe strada Vladimirescu (FOTO)
 • Mass-media şi istoria recentă: Jurnalişti şi istorici din trei ţări dezbat la Oradea cum devin articolele de presă istorie (FOTO)
 • A vrut, dar n-a putut! Primăria Oradea a încercat să taie mai mulţi copaci de lângă Liceul German, dar a oprit-o APM Bihor (FOTO)
 • Foaia Românească în agonie: Înfiinţat cu 65 de ani în urmă, cel mai vechi ziar românesc din Ungaria riscă să ajungă în pragul închiderii (FOTO)
 • Expoziţiile fotografilor locali şi 'înfrăţiţi' au fost vernisate de Ziua Oradiei (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON