URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Mai 2013, 13:36

Inspectori cu ochii verzi: Agenţii Poliţiei Locale şi angajaţii Primăriei iau la pas cartierele Oradiei, ca să verifice cum sunt îngrijite spaţiile verzi

Inspectori cu ochii verzi: Agenţii Poliţiei Locale şi angajaţii Primăriei iau la pas cartierele Oradiei, ca să verifice cum sunt îngrijite spaţiile verzi LECŢII DE GOSPODĂRIE. Orădenii care nu ştiu să-şi amenajeze spaţiile verzi din jurul blocurilor pot cere sfaturi de la cei care deja şi-au dovedit priceperea, cum sunt cei din Asociaţia Barierei 22, premianţii concursului "Spaţii verzi cu care ne mândrim", organizat anul trecut de municipalitate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând de luni, 20 mai, spaţiile verzi din jurul blocurilor vor fi luate la control. Angajaţii Primăriei şi agenţii Poliţiei Locale încep verificările în teren pentru a vedea dacă asociaţiile de proprietari îşi respectă obligaţia îngrijirii zonelor verzi pe care le au în administrare. Cei năpădiţi de buruieni vor fi amendaţi, cei care se dovedesc buni gospodari vor fi premiaţi.

Obligaţii pentru toţi

În baza contractelor încheiate cu Primăria pentru perioada 2011-2016, toate asociaţiile de proprietari din Oradea au primit în îngrijire spaţiile verzi din jurul blocurilor şi au obligaţia să asigure permanent întreţinerea lor. Concret, asociaţiile sunt obligate ca în perioada mai-septembrie să tundă iarba în fiecare lună şi să nu lase gardurile vii să crească haotic, să planteze arbori şi arbuşti, să ude vegetaţia şi să stârpească buruienile şi plantele care provoacă alergii.

De toate acestea se pot ocupa membrii asociaţiei ori o firmă anume contractată. Orădenilor trebuie să le fie, însă, clar că fiecare locatar de la bloc, indiferent că este persoană fizică sau juridică, are aceleaşi obligaţii pentru întreţinerea spaţiilor verzi, în concordanţă cu suprafaţa deţinută în imobilul respectiv.

Răsplată sau pedeapsă

Controalele care demarează luni vor avea două mari efecte. Asociaţiile cu spaţii verzi neîntreţinute vor fi în primă fază notificate cu privire la obligaţiile lor, iar apoi, dacă nu se pun pe treabă, vor fi sancţionate, conform Hotărârii de Consiliu Local 92/2012, cu amenzi între 1.000 şi 5.000 lei.

Pe de altă parte, la fel ca anul trecut, Primăria îi va recompensa pe cei mai harnici orădeni. Astfel, asociaţiile care vor avea la finalul verii cele mai frumoase spaţii verzi vor fi premiate cu motocoase, pentru ca tunsul ierbii din jurul blocurilor să le fie mult mai uşor. Altfel spus, celor harnici li se va da, celor leneşi li se va lua...


VOCEA STRĂZII
Ce opinie aveţi despre decizia Primăriei de a amenda asociaţiile de proprietari care nu-şi îngrijesc spaţiile verzi şi a le premia pe cele care amenajează cele mai frumoase grădini?

02 Ecaterina Modura.jpgMi se pare normal să îngrijeşti ceea ce-ţi aparţine, aşadar cred că este corect ca asociaţiile care lasă spaţiile verzi în paragină să fie amendate.
Ecaterina Modura (foto), 34 ani, vânzătoare

Este cu siguranţă o idee bună. Mi s-a întâmplat să văd lângă blocuri spaţii neîntreţinute, dar şi unele frumoase, îngrijite, cu iarbă şi cu flori.
Lato Janos, 66 ani, pensionar

02 Katona Krisztina.jpgCred că e corectă campania Primăriei. E datoria fiecărei asociaţii, căci până la urmă este foarte urât să vezi spaţii necurăţate printre blocuri.
Katona Krisztina (foto), 22 ani, studentă

02 Ioan Matiu.jpgFiecare ar trebui, aşa cum poate, să-şi întreţină locul din jurul blocului. Nu cred că ar fi greşit ca Primăria să-i amendeze pe cei ce nu respectă regulile.
Ioan Matiu (foto), 77 ani, pensionar

Eu stau la parter şi sunt singura care întreţine zona din faţa blocului. Cred că fiecare ar trebui să se îngrijească şi de spaţiile comune, nu doar de propria casă.
Ileana Iuga, 75 ani, pensionară

Cred că aşa trebuie făcut. Primăria să verifice dacă asociaţiile au grijă de spaţiile din cartiere şi să le răsplătească pe cele mai grijulii.
Marton Mihaly, 25 ani, lucrător comercial

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Alta minciuna : umbla dupa dat amenzi !
Sunt curios cum au ,,verificat" si cu cat i-au amendat ,,militistii ecologisti" pe cei ce au in grija spatiile verzi de pe str. Bistritei, unde majoritatea pomilor s-au uscat de bine ce au fost ,,ingrijiti" ! Seceta din 2011 si cea din 2012 i-a terminat. NICIODATA n-a venit nimeni sa-i ude, iar cetatenii din zona nu-si permit, la 7 lei/mc apa de la retea ! Chiar daca uzi pomii, intai apa (si BANII) este ,,canalizata" prin canalizare !!! Si seceta e ,,canalizata" (taxata) !Oare ce prevede contractul, doar obligtii pt. primarie si doar beneficii pt. ,,ingrijitori" ?!
Postat 20 Mai 2013, 18:09 de bh
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON