URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2015, 10:15

Îngrăşământ homemade: În loc să arunce deşeurile vegetale, orădenii sunt ajutaţi să îşi facă singuri compost

Îngrăşământ homemade: În loc să arunce deşeurile vegetale, orădenii sunt ajutaţi să îşi facă singuri compost CADOU. Ca să-i impulsioneze pe orădeni să recicleze şi deşeurile vegetale, cum sunt crengile ori frunzele, municipalitatea şi operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service le oferă gratuit un recipient anume creat pentru realizarea îngrăşământului vegetal
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fără doar şi poate, cea mai veche formă de reciclare este compostarea. Îngrăşământul natural realizat prin fermentarea resturilor vegetale este cea mai ecologistă metodă de fertilizare a solului din orice grădină: pe lângă că este organic, contribuie şi la reducerea cantităţilor de deşeuri dintr-o gospodărie!

Primăria şi RER Ecologic Service vrea să-i convingă pe cât mai mulţi orădeni să îşi transforme deşeurile vegetale în compost, aşa că oferă 75 de recipiente anume făcute pentru compostare. Cine le poate primi? Cei care le cer!

Două ingrediente

Toamna este sezonul lucrărilor de curăţenie în grădini, iar asta înseamnă iarbă tunsă, frunze adunate, crengi tăiate... Pentru cei mai mulţi orădeni, acestea sunt resturi numai bune de aruncat, dar ele pot fi materia primă perfectă pentru fertilizarea grădinilor.

Compostul este un îngrăşământ natural format din materie organică descompusă, pe care, cu puţină hărnicie, oricine îl poate face acasă. Două tipuri de ingrediente sunt necesare: materiale bogate în azot (precum florile, buruienile, frunzele încă verzi, resturi de fructe şi legume, pâine, zaţ de cafea, boabe de cafea ori pliculeţe de ceai) şi materiale bogate în carbon (cum sunt paiele, ramurile de copaci tocate, viţa de vie, ziarele, cutiile de carton, rumeguş, coji de nuci sau alune, orez sau frunze uscate).

Sub nicio formă în compost nu se pot pune resturi de mâncare, carne ori oase, deşeuri din plastic, sticle sau metale şi nu este indicat să fie amestecate nici resturile lemnoase atacate de boli ori buruienile cu seminţe.

Utilizaţi cu măsură

Cele două tipuri de materii prime trebuie aşezate într-o cutie cu capac, dar fără fund, pusă direct pe pământ, la loc umbros. Obţinerea îngrăşământului se poate face în două feluri: compostare la rece, o metodă anaerobă, sau la cald, metodă denumită Berkeley, după universitatea cu acelaşi nume din California.

Dacă aceasta din urmă este ceva mai complicată, metoda anaerobă este, în schimb, la îndemâna oricui. Materialele vegetale se aşază alternativ în straturi de câte 15-20 centimetri, fiecare udat. O dată pe lună, grămada poate fi întoarsă, pentru o mai bună aerare şi pentru grăbirea procesului de descompunere, care de altfel este lent şi durează între 6 şi 12 luni.

După ce materiile s-au descompus, compostul poate fi folosit la plantarea pomilor fructiferi, a arborilor şi a arbuştilor ornamentali ori a florilor. Atenţie, însă: chiar dacă este un produs organic, compostul în exces poate dăuna vegetaţiei, la fel ca fertilizarea chimică. Aşa că trebuie folosit cu măsură.

Veniţi şi luaţi!

Pentru a-i ajuta pe orădenii care vor să-şi recicleze şi deşeurile vegetale, Primăria şi RER Ecologic Service le oferă doritorilor câte un recipient de plastic pentru realizarea compostului. Din 5 octombrie începând, orice orădean poate cere la sediul RER Ecologic Service, din strada Tudor Vladimirescu nr. 79, unul dintre cele 75 de recipiente oferite gratuit, cu condiţia să aibă un contract de salubritate încheiat cu societatea şi să fie cu plata facturilor de salubritate la zi.

Lăzile, cu un volum de 325 litri fiecare, sunt anume concepute pentru compostare: nu au fund, au capac cu mâner, simplu de manevrat, şi o uşă în partea de jos, prin care compostul poate fi scos cu uşurinţă. Regula de distribuire este „primul venit, primul servit”, aşa că orădenii sunt aşteptaţi să ducă lăzile acasă şi să înceapă să-şi prepare îngrăşământul...


CURĂŢENIA CONTINUĂ
Compost... centralizat

Orădenii care au resturi vegetale, dar nu vor să-şi facă acasă compost, pot să scape gratuit de aceste deşeuri lăsându-le în containerele pe care RER Ecologic Service le-a pus în oraş, în cadrul campaniei de curăţenie generală de toamnă. În fiecare săptămână, recipientele de colectare sunt amplasate într-o zonă anume din oraş, iar deşeurile vegetale adunate de aici sunt transformate în compost la depozitul ecologic de deşeuri al oraşului, administrat de Eco Bihor. Programul detaliat al campaniei de curăţenie de toamnă poate fi consultat pe site-ul Primăriei, www.oradea.ro, sau al operatorului de salubritate, www.reroradea.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON