URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Februarie 2011, 16:37

Închide! Stinge! Reciclează!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poate părea zgârcenie, dar îndemnurile de mai sus reflectă o necesitate a lumii moderne: aceste deprinderi trebuie să devină o obişnuinţă. Străbunicii noştri le aveau, pentru că pur şi simplu nu-şi permiteau să risipească apa, petrolul lampant, cărbunii, lemnele de foc.

Dacă obiceiurile lor ecologiste erau dictate de motivaţii financiare, ale noastre au rădăcini mai complexe. Declarativ, toţi vrem o lume curată, să respirăm fără teamă că în aer sunt sulfaţi, nitraţi şi monoxid de carbon, să bem liniştiţi apa de la robinet, să ne bucurăm de munţii împăduriţi! Dar pentru asta trebuie să şi facem ceva.

Acţiunile noastre merg de la gesturi mărunte la acţiuni de amploare. În timp ce acţiunile de amploare sunt coordonate de organizaţii şi autorităţi, gesturile mici sunt la îndemâna oricui: stinge lumina când nu eşti în încăpere; nu folosi maşina pentru drumuri scurte; nu lăsa încărcătorul telefonului mobil în priză după ce bateria s-a încărcat. Avem, de pildă, obiceiul să lăsăm aparatura electronică în "stand-by", fără a realiza că aşa se risipeşte în Europa 45% din energia care ar putea acoperi necesităţile unei ţări de mărimea Belgiei.

Pe lângă gesturile mărunte, trebuie să existe susţinere reciprocă între ONG-uri, cetăţeni şi administraţie. Dacă Primăria modernizează platformele de depozitare a deşeurilor, cetăţenii trebuie să colecteze selectiv, căci nu-i deloc greu să arunci plasticul în tomberonul cu capac galben. Însă nouă nu prea ne pasă şi aruncăm în continuare deşeurile la grămadă.

Asociaţiile de proprietari au şi ele rolul lor, să se asigure că tomberoanele şi ţarcurile sunt închise, iar dacă firma de salubritate nu şi-a făcut bine treaba, să sesizeze imediat. Reacţia aceasta ne cam lipseşte. Trebuie deci să comunicăm şi să luăm atitudine dacă lângă noi se întâmplă ceva ce contravine respectului pentru mediu. Adică, să nu mai fim nepăsători!

Adriana Lipoveanu, consilier local PNL

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Corect
Foarte adevarat! Daca am constientiza cat de importante sunt resursele si cat de repede se pot epuiza, cred ca am fi o tara mult mai civilizata si am sta mai bine economic .... sau macar am fi mai responsabili in actiunile noastre. Si o alta idee imortanta care mi-a placut: colaborarea! Intr-adevar, fara infrastructura nu faci nimic, dar si sa ai infrastructura si sa nu o folosesti este grav!
Postat 21 Februarie 2011, 14:23 de Ioana
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON