URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iunie 2016, 11:59

În Cetate, adunarea! Localurile din Cetatea Oradea şi cel de pe dealul Ciuperca au fost închiriate prin licitaţie, urmând să fie deschise luna viitoare

În Cetate, adunarea! Localurile din Cetatea Oradea şi cel de pe dealul Ciuperca au fost închiriate prin licitaţie, urmând să fie deschise luna viitoare PREGĂTIRI. Licitat la un preţ de 4,75 lei/mp, spaţiul care va găzdui magazinul de antichităţi cu vedere spre curtea interioară a Cetăţii se află în amenajare. Piese de mobilier antic, tablouri vechi şi ii delicate îşi aşteaptă admiratorii. "Vrem să deschidem înainte de sfârşitul lunii", spune proprietara, Margareta Sime Dumitrescu (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Licitaţiile au fost adjudecate, contractele de închiriere vor fi semnate săptămâna aceasta, în cel mult o lună meseriaşi din industria ospitalităţii vor readuce freamătul în fortificaţia orădeană.

"Am închiriat hostelul, magazinul de antichităţi, bistro-ul şi cafeneaua din Cetate şi am desemnat un câştigător pentru cea de pe dealul Ciuperca. În cel mult o lună toate localurile vor fi deschise. Privaţilor nu le convine să plătească chirie Primăriei fără să aibă încasări", spune Lucian Popa, şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar.

Cetate de vis

Dumitru Fechete, director complex PresidentCel târziu în iulie hostelul din incinta Cetăţii va pregăti paturile pentru primii vizitatori care vor înnopta în incinta fortificaţiei. Firma Pod Serv Com, deţinută de patronul complexului President din Băile Felix, Jean Podilă, a câştigat săptămâna trecută licitaţia pentru închirierea spaţiului de cazare pentru 5 ani, la un preţ de 6.087 lei pe lună. "În cel mult o lună am putea funcţiona. Trebuie doar să aducem dotările şi personalul de servire", spune Dumitru Fechete (foto), directorul complexului President.

Cele 12 camere ale hostelului sunt destinate vizitatorilor în scop turistic. "Pregătim pachete mixte cu 3 zile în aquapark combinate cu o excursie la munte şi o masă de prânz pe terasa hotelului sau cu două zile de vizită în Oradea şi o noapte de cazare în Cetate", zice Fechete. Directorul este convins că hostelul va deveni o atracţie: "Dacă dormi într-o cetate medievală, ai ce povesti prietenilor când te întorci acasă!".

"Vor veni tot mai mulţi"

De aceeaşi părere este şi Margareta Sime Dumitrescu, patroana magazinului de antichităţi din curtea Cetăţii. De profesie expert contabil, orădeanca şi-a transformat pasiunea în afacere. Pe lângă piesele de mobilier vechi, statuetele, cărţile şi porţelanurile expuse spre vânzare, magazinul va comercializa inclusiv goblenuri şi tablouri preluate în regim de consignaţie. "Primul grup de turişti ne-au vizitat săptămâna trecută, când încă amenajam magazinul. Pe cum se vor deschide terasele şi Cetatea va prinde viaţă, vor veni tot mai mulţi", crede Sime.

Cafeneaua de la lângă Muzeul Cetăţii, unde au funcţionat până de curând birourile companiei Constructorul Sălard, care a reabilitat fortificaţia, a fost ajudecată, la un preţ de 22 lei metrul pătrat pe lună, de Mini Mixt SRL, din acelaşi grup de firme. În schimb, bistro-barul cu vedere către curtea pietruită a fost închiriat de Carnival Crew, la un preţ de 35,20 lei/mp lunar.

Lucian Popa, şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar OradeaLucian Popa (foto), şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, spune că, în ciuda nivelului chiriei, firmele au făcut o afacere bună. "Cetatea este promovată la târguri şi evenimente. Firmele nu trebuie să cheltuie pentru asta niciun leu. Singurul stres este să ofere servicii de calitate". Potrivit directorului, municipalitatea va reamenaja peste vară şi parcarea din şanţul fortificaţiei, pentru a asigura vizitatorilor cât mai multe locuri. Şi, treptat, numărul lor va creşte...

Ciuperca x 2

Un punct de atracţie al oraşului va deveni, din vară, şi locul de observare care domină dealul Pisicii. Localul a fost câştigat la licitaţie de Naţionalcoop SRL, administratorul restaurantului Ciuperca, cele două puncte de administraţie publică urmând să funcţioneze complementar. Naţionalcoop va plăti pentru localul de circa 160 mp o chirie de 71 lei/mp pe lună, iar pentru terasa aferentă încă 7,10 lei/mp pe lună. "Să încasezi o chirie de 18 euro pe metru pătrat în vârful dealului, în vreme ce preţurile din Pasajul Vulturul Negru sunt undeva la 10-15 euro, eu cred că este bine", spune Lucian Popa.

"Ciuperca 2" va fi dotată cu un punct de informare turistică, de unde vizitatorii vor putea procura materiale de promovare, suveniruri, hărţi şi vederi. Popa se aşteaptă la un număr mare de clienţi. "Localul a fost deja pregătit, dar până la urmă succesul stă în talentul comerciantului", spune directorul. Pentru că omul sfinţeşte locul...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
PRECIZARE
Profitul despre care vorbeam este realizat in 2015. Surasa: Min. de Finante!
Postat 14 Iunie 2016, 23:19 de TDS
SOMN USOR ORADEA! PNL VEGHEAZA
Nu prea inteleg! "Daca dormi intr-o Cetate medievala ai ce povesti prietenilor..." ! Ce poti povesti despre somn? Am visat, n-am visat, oi fi sforait, n-oi fi sforait... PS Ca tot apare in poze Lucian Popa, comunicat important pentru Oradea: Una din firmele in care e detinator de parti sociale a realizat profit! Cam 14000 E! Deci nu ma mai mir ca a luat cu "brio" examenul pentru directoratul fostei AIO! Probabil o contributie importanta a avut-o si consoarta Edina Tunde, lucrator comercial si la Po..., si la cealalta! (datele sunt PUBLICE).
Postat 14 Iunie 2016, 23:15 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON