URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 August 2013, 10:51

Implică-te! Oradea este oraşul tău!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din această săptămână, Primăria Municipiului Oradea începe dezbaterile publice pentru refacerea Planului Urbanistic General şi a Regulamentului Local de Urbanism, "biblia" amenajării urbanistice din Oradea.

Acum trebuie să stabilim linia dezvoltării oraşului şi felul în care municipiul nostru va arăta în viitor: unde vrem străzi cu trafic rutier, unde vom permite doar accesul pietonal, pe unde vom trasa centura ocolitoare, unde amenajăm spaţii verzi, unde dezvoltăm zone rezidenţiale sau noi parcuri industriale, cum gestionăm transportul public şi multe altele. Un plan urbanistic general bun va asigura o dezvoltare bună a oraşului, în timp ce un PUG lipsit de rigoare si de coerenţă poate duce la haos în urbe.

Tocmai de aceea este atât de important ca decizia noului plan să fie calculată şi una despre care să putem da asigurări că ne va ţine oraşul pe drumul bun. Este important şi ca fiecare cetăţean interesat de viitorul oraşului să consulte documentaţiile privind refacerea PUG, disponibile pe site-ul www.oradea.ro sau la sediul Primăriei.

Dincolo de a se informa, cetăţeanul are dreptul de a-şi exprima propriul punct de vedere. Dezbaterile publice au loc în perioada 5-8 august, fiecare zi fiind destinată dezbaterii pentru o anumită zonă a oraşului. Cetăţenii care au ceva de spus - şi aici mă refer mai ales la interesul public, nu doar la cel punctual, personal - trebuie să se anunţe completând un formular de înscriere şi prezentându-şi punctul de vedere în scris, argumentat sintetic. Acest punct de vedere trebuie depus personal la Centrul pentru relaţii cu publicul de la parterul Primăriei ori trimis pe e-mail la adresa arhitectsef@oradea.ro.

Regulile dezbaterii publice trebuie respectate de fiecare cetăţean responsabil, pentru că numai o dezbatere civilizată şi argumentată ne conduce la un rezultat valid. Lucrurile trebuie luate în serios pentru că, de fapt, vorbim despre urbea copiilor şi nepoţilor noştri, aşa că orice decizie trebuie să fie justificată şi coerentă. Ca niciun orădean al viitorului să nu ne poată reproşa nepăsarea...

Adriana Lipoveanu
Director adjunct Instituţia Arhitectului Şef

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
intravilan si utilitati Grigorescu
Nu inteleg de ce in noul PUG al orasului nu s-a acceptat trecerea in intravilan a acelei zone din Cartierul Grigorescu ramasa in extravilan.Este o anomalie avand in vedere ca e o oaza de extravilan ramasa in intravilanul cartierului.Practic ne-ati "taiat craca de sub picioare" .Suntem sute de cetateni ai acestui oras care am cumparat in acea zona terenuri inca din 2007 in speranta ca vom putea construi,dar nu se poate pt.ca o clica de oameni asa hotarasc.Nu am luat aceste parcele doar de dragul de a ne uita la ele. In aceasta situatie cum pot eu sa spun ca cetatean al acestui oras ca mi se reprezinta interesele de catre cel ales????
Postat 09 August 2013, 21:05 de mircea
Oradea, orasul IMPOSTORILOR
Asa fratilor, v-ati trezit ?Poate la intrunire vor veni si sustinatorii doamnei Lipoveanu,camarila de procurori mafioti,care o sustin si care fac jocurile in Oradea......,sa va "filmeze ", nu se stie nici o data.....
Postat 06 August 2013, 01:14 de xyz-q
viitor
nu sint orase bogate sau sarace sint orase bine conduse sau prost conduse
Postat 05 August 2013, 16:47 de DORU
pug
nici cel vechi nu este respectat nici cel nou nu va fi respectat
Postat 05 August 2013, 16:41 de dru
Cu asa arhitect sef, va iesi un PUZ JALNIC
Halal arhitect sef, asa va fi si PUZ -ul Oradei, ca si amenajarile fara concursuri internationale, bine ca Brasovul, Sibiul pot organiza concursuri internationale pt orice proiect public, (cica e scump sa dai premii de 10.000) e mai ieftin sa bagi 15.000 in buzunarul unui arhitect care sa iti cloceasca un proiect care sa se plieze 100% pe aberatiile urbaniztice Bolo & Co
Postat 05 August 2013, 14:21 de Gelu Romanul
Utilitati
Doamna inginer arhitect sef, este adevarat ca dumneavoastra nu sustineti introducerea utilitatilor (apa, canalizare, curent) in zonele limitrofe orasului, dealuri, calea Clujului, cartier Grigorescu paduri, calea Aradului si altele, pentru a nu creste proprietarii de terenuri pretul si a nu se imbogatii (nu ca Becali). Doamna draga pe un teren cu utilitati proprieterii ar construi case, zeci, sute de case (in loc sa investeasca in tot felul de apartamente mai vechi si mai noi la pret de o casa) iar dumneavoastra, recte primaria ar incasa impozit insutit mai mare decat de pe un teren intravilan agricol (vezi calculele facute de domnul Florea in ianuarie si cu ce sa ales in iulie, dupa revolta cetatenilor), veniturile ar fi mai mari, deci ar fi bani de cheltuit. Dar decat sa castige un proprietar de teren 5000-10000 de euro in plus la o parcela mai bine sa piarda primaria miliarde de lei (noi). Domnule primar Ilie Bolojan bag sama ca daca domnul Florea este un bun executant si nu va iese din ordine, atunci doamna Adriana Lipoveanu, Director adjunct Instituţia Arhitectului Şef va saboteaza, in loc sa va ajute sa strangeti bani mai multi la buget face dupa capul ei. Se poate.
Postat 05 August 2013, 14:07 de Biro
Adevarat
"Implică-te! Oradea este oraşul tău!" -..............dar hotararile le iau eu (ghici cine). Nu multumesc.
Postat 05 August 2013, 13:51 de petru
No hope !
Nu arhitectii dau solutii pentru realizarea unui PUG, ci urbanistii. Sa nu confundam un arhitect care proiecteaza o casa cu trei dormitoare, o camera de zi si un coridor spre curtea din spate ... cu un urbanist care gandeste global, raspunzand astfel la cele cinci concepte: unde sunt, ce sunt, unde voi fi, ce voi fi si ce vreau sa devin (adica definitia unei strategii pe termen lung). Iar municipalitatea oradeana nu mai are nici un urbanist prin preajma, din 2008 incoace, ca i-a matrasit actualul primar pe toti, pe motive de opozitie politica.
Postat 05 August 2013, 12:44 de HOPE
nu exista un proiect care sa ne ofere nivelul de trai conform Constitutiei !
nici in prezent nu stim se va alege de noi la iarna din ce vom plati tot ce altii fura si fura legal se imbogates injust :)) justitia nu face nimic, ea din ce traieste :)) , protectia consumatorului hiberneza de 20 de ani si uite asa pierdem casa, copii, familie .Suntem trati ca sclavi !! Pierdem tot chiar daca Statul nu asigura locuri de munca suficiente !! Interetinem de decenii bunurile ca sa ajunga la hoti ! Supravietuiesc doar infractori si asta e Romania !
Postat 05 August 2013, 12:38 de nu exista !!
PUG-ul lui nimeni in drum
Rezolva planul acesta problema traficului urban pana in 2020? Daca anticipeaza deplasarea in oras a 50.000 autoturisme sau concepe dezvoltarea transportului public cu tramvaie, telegondele, funiculare, autobuze si troleibuze, ori chiar taxiuri cu pedale, ca sa diminueze poluarea tot mai agresiva ... atunci are ceva de PUG. Daca nu, atunci e pierdere de vreme pe banii oradenilor.
Postat 05 August 2013, 12:36 de Juji
astea sunt teme politice si fraieri de gasit sa sponsorizeze o activitate nula in Oradea!!!
astea sunt teme politice si fraieri de gasit sa sponsorizeze o activitate nula in Oradea!!! Prefer sa investesc l sat acolo impozitul e mic nu ca la oras , poluare, acustica si golanie :))). La sat esti imparat intre oameni nu infractor intre infractori :))).Fac ceva pe Oradea voastra plina de paraziti :))) succes uri la pacaliti cat mai multi !
Postat 05 August 2013, 12:13 de :))
Ce este ORADEA pana la urama o gasca de smecheri care nu stiu cum sa insele oamenii ?
implica te la ce este al altora dupa lege, nu e deloc smechera madam in public :))))) implicati va farierilor ca cei in drept recupereaza ce voi lacomiti :)))) de ce nu demolam si facem noi cladirile noastre, ce ma intereseaza pe mine RUINELE altora ? Daca vreti sa ne implicam demolati si reconstruiti , in rest lasati le sa cada si sa le confiste dar nu pe munca si banul nostru, ati vazut ca am ramas fara palate si noi am bagat banii acolo :))))))) mergeti naibi de tradatori cu justitia voastra corupta! Ce este ORADEA pana la urama o gasca de smecheri care nu stiu cum sa insele oamenii si sa se imbogateasca injust , stiu corupe justitia :) ? Pe jeg nu construiesti, cladesti nimic :))
Postat 05 August 2013, 12:09 de ORADEA
EHEEE
Tare elegant exprimat @DLGoe...esti sigur ca te-au inteles...nu cred..
Postat 05 August 2013, 11:22 de eu
Stimatei arhitecte sef cu apostrof
D-na, finalul spune totul despre d-voastra : sunteti o inginera de c-tii civile, angajata ca director adjunct (nici macar director plin !), DAR LUATI DECIZII CA ARHITECT SEF ! Ce regulament, ce urbanism se poate discuta cu d-voastra ?! Pe ce pozitie va aflati si va veti afla in discutiile cu adevaratii arhitecti ? Puteti fi o inginera de elita, DAR ARHITECT NU SUNTETI ! Stim cu totii cui trebuie sa multumiti pt. ,,promovare" (si o faceti, nu-i vorba). Din motivul aratat mai sus si din alte multe, eu nu mai simt ca Oradea ar fi orasul meu. Eu simt ca mi-a fost furat de o clica de penali, in frunte cu nea ilie.
Postat 05 August 2013, 11:07 de DlGoe
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON