URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2012, 12:28

Ich bin ein Grosswardeiner! *

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea a câştigat titlul de capitală a României. Capitală verde. Poate multora nu le spune nimic titlul sau poate nu văd nici un "Geschäft" din asta. Şi totuşi, este. Să câştigi detaşat, la toate cele trei categorii majore ale competiţiei, nu e de ici-de colea, mai ales când printre contracandidaţi se află Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov, Sinaia sau Bucureşti (sectorul II).

Cred că Oradea a câştigat meritat: oferă 25 mp de spaţiu verde/locuitor din cei minim 26 recomandaţi de normele europene; este unul dintre puţinele oraşe din România pe cale să definitiveze problema colectării şi depozitării deşeurilor, având deja amenajată o groapă de gunoi ecologică, din cea veche urmând a capta gazul metan rezultat în urma descompunerilor; a introdus tramvaiul electric încă din 1906 ş.a.m.d.

Evident, în câştigarea marelui trofeu au cântărit greu şi proiectele, multe, pe care le propune municipalitatea, dintre care cel mai drag îmi este cel de amenajare a Dealului Ciuperca. Aş participa oricând la câteva acţiuni acolo, deoarece am o "legătură de sânge" cu locul: tatăl meu a participat în copilărie la prima amenajare a promenadei de pe deal.

Îmi place şi intenţia Primăriei de a introduce obligativitatea plantării în locul fiecărui copac tăiat a altora cinci (în prezent trebuie plantaţi doi în locul unuia tăiat). La capitolul ăsta putem şi noi, orădenii, să punem mai mult suflet, şi chiar şi mâna. Puţină muncă patriotică nu a omorât pe nimeni... pentru că, nu-i aşa, "noblesse oblige".

Aşadar, urmează să demonstrăm că nu e doar efortul autorităţilor, ci şi al fiecăruia dintre noi, iar în 2015, când Oradea va reprezenta România pentru titlul de "Capitala Verde Europeană", să putem spune mândri: "Ich bin ein Grossvardeiner!".

* Parafrază după preşedintele american John Fizgerald Kennedy cuvântând în Berlin: "Ich bin ein Berliner!"

Andrei Popa, blogger
www.aNDRIIpOPA.ro

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
Oradea verde?
Cum poti deveni oras verde ,cind in Oradea iarna asta trebuiau sa fie declarate minim 4-5 dezastre ecologice calculind tonele de cenusa emanate de CET,pe care le-am inhalat si le inhalam in continuare ? 1.Ministerul Mediului=UDMR,Facem cadou D-na Rozi,ca avem problem ANI!!! 2 Chiar nu vede nimeni ca Tuborg si concernul Carlsberg detine practic monopolul si exclusivitatea in pub-urile din Oradea?Cereti alte beri la:Oradea.Lacto bar,Queens,Fabrica de bere,Lord\\'s etc si nu veti gasi. Oradea oras verde din prisma politico-economica a conducatorilor \\"verzi\\".Pentru noi:Copsa Mica 2
Postat 20 Martie 2012, 12:36 de robert
oradea verde
ma papagalilor, astia care tot laudati verdeata din Oradea, voi chiar traiti in orasul asta sau doar il vizitati ocazional? Chiar asa de prroooossti sinteti sau nu sinteti in stare sa vedeti realitatea care va musca de popou? Stiti ca nivelul poluarii care vine DOAR de la CET, - dintr o singura sursa, fara sa ne legam de celelalte neajunsuri - e de ZECI de ori mai mare decit limita admisa de normele UE? Asa arata un oras verde? Sinteti spalati pe creier sau pupincuristi?
Postat 19 Martie 2012, 22:47 de adi
capitala verde a Romaniei
Dragilor, Oradea a fost declarata pentru anul acesta capitala verde a ROMANIEI nu a Germaniei sau Austriei sau Cehiei. Comparand Oradea cu Bucurestiul e chiar curata si verde. Dupa fiecare vizita in Bucuresti sau intr-un oras din sud sunt mandra ca sunt oradeanca. M-a surpins ca am luat fata Timisorii, dar nu stiu daca Timisoara a fost in competitie sau care au fost toate criteriile de evaluare.
Postat 19 Martie 2012, 14:29 de Daniela
bravo
Bravo lui Andrei Popa pentru mesajul transmis, sunt mandru de Oradea si merita acest premiu, referitor la Cluj, Timisoara sunt sub noi, am fost recent in Timisoara, si mi-e greata de acel oras, iar Clujul e orice vreti voi, numai verde nu... fara parcuri, inghesuit, fara zone pietonale, un centru sufocat de masini. Bravo Oradea!!!
Postat 19 Martie 2012, 12:26 de sorin
Bravo!
Da, potrivita parafraza, mai ales ca Berlinul e cel mai verde oras din Europa. Felicitari pentru textul de bun-simt! Mai rar asa ceva pe la noi.
Postat 19 Martie 2012, 11:46 de mihnea
Domnule, v-ati grabit, atata tot
Ce subliniati, domnule Andrei Popa, e clar din buna-intentie. Cunoasterea realitatilor din Oradea ar fi o alta chestiune. Poate va mai documentati inainte sa salutati, chiar fie si bine-intentionat
Postat 19 Martie 2012, 11:25 de horgos cristian
blogher
Auzi nenea blogheru': du bist ein schmuzick pupinkuristen
Postat 19 Martie 2012, 10:05 de pintea
dlui Andrei Popa
Domnule Andrei Popa, nu va luati dupa ce va spune domnul Adrian. Sa stiti ca nu toata lumea care are o parere diferita de a dumneavoastra sau de cea a autoritatilor sau a sustinatorilor infocati ai unui partid la putere sunt neaparat platiti de partidul din opozitie sau sunt simpatizanti ai acestuia. Viata nu e in alb si negru, ci e in tonuri de gri, asa cum e si capitala "verde".
Postat 19 Martie 2012, 09:14 de Oradean
dlui Andrei Popa
Domnule Andrei Popa, eu va felicit pentru comentariul pe care l-ati scris si va recomand sa nu va demoralizati pt ca doi sau trei anonimi, care isi aleg 10-20 de denumiri, va injura pe forumuri. Saracii, nici nu stiu cum e treaba aia cu Kennedy, care s-a declarat berlinez, deci cum sa faca ei legaturi in creierasele lor golase si afectate de temperaturile scazute din ianuarie si februarie? Dar bucurati-va, in viata reala asemenea cretini nu conteaza pt ca nu exista decat in anonimatul internetului. Sau, daca exista, ii puteti gasi in Parcul Traian, de unde nu ies decat o data la patru ani, ca sa-i injure pe cei care - spre deosebire de ei - incearca sa faca ceva.
Postat 19 Martie 2012, 08:48 de adrian
blogere
bine ca ti ai posta moaca sa stim sa te scuipam in gura cind te intilnim prin oras pupincuristule...
Postat 18 Martie 2012, 23:57 de as
obviously very very green
La cat praf si mizerie e pe strazi (in centru) Oradea poate sa zica: "Ich bin" recycle bin.....
Postat 18 Martie 2012, 23:50 de mine
boul tot vaca ramane
JFK & haha & CET - sunt sigur ca bolo a mituit la greu Tuborgul, sau cel putin a dat mai mult decit inghesuitul de cluj etc. esti multumit? acuma mars la culcare PS - afara nu e verdeata dintr-un motiv foarte simplu: iarna s-a terminat abia de cateva zile! capte seci, voi ati pus vreodata mana sa curatati macar de mizerie in fata blocului sau casei voastre? ma indoiesc. CET-ul polueaza - corect - dar daca ati fi citit regulamentul concursului poate vedeati ca si sectiunea proiecte conteaz amult; si ma refer la proiecte realizabile. Unul dintre ele este legat de cet.
Postat 18 Martie 2012, 21:48 de ady
jkl
Du bist ein krankes Schwein!
Postat 18 Martie 2012, 21:31 de cic
Samburi de adevar
Comentariile de mai jos contin mari samburi de adevar,"tocmai" in prag de campanie electorala.Ar fi frumos sa meritam pe bune premiul in discutie,cum la fel de frumos ar fi sa nu ne amagim.Deocamdata,dinspre oficialitati:VERZi si uscate.
Postat 18 Martie 2012, 19:08 de gyorgy tozser
CET VERDE
Imi este rusine sa spun cuiva , ca Oradea e capitala verde. De ce nu putem fi corecti sa recunoastem ca poluarea in Oradea este de 50 de ori mai mare decat limita admisa. Cum putem sa fim inaintea Clujului sau Brasovului? - cand pe noi ne sufoca CET-ul zi de zi. Zapada era neagra, tone de praf negru in atmosfera, copaci ciuntiti ca dupa tornada - ex. strada Horea. Oare am castigat pentru ca la Mediu este ministru Borbely - iar fieful Udmr este la Oradea. Unde or fi pistele de biciclete adevarate, mult mediatizate in media,nu acele linii trasate, pe care se parcheaza masini. Din pacate la noi totul este o farsa , in loc sa fim obiectivi. Oare acesti oameni care impart false premii in mod vadit, au fost vreodata intr-un oras verde ? (ex. Dresda )
Postat 18 Martie 2012, 18:04 de CET
verde?
bai pacaliciule, blogeru lu peshte, habar n ai ce vorbesti, daca tu stii germana, io s neamt, vai de kuru tau. Cit despre verdeata orasului nostru, habar nu am unde e, lipseste cu desavirsire, sa nu uitam de poluarea provocata de CET (subiect nesfirsit de presa si doar pt aceasta singura problema nu meritam titlul de oras verde) de taierile de arbori ale lui superbolo, de parcarile si asfaltarile care se fac in dauna spatiilor verzi, chiar in zilele astea se distrug si asfalteaza toate spatiile verzi de linga blocurile de pe str Sovata, asta da oras verde, taiem plopii si arborii ca sa si planteze niste baieti destepti firele de patrunjel care se usca intr o luna, transformam spatiile verzi in parcari si ne laudam cu orasul nostru verde. Totul e propaganda de doi bani...Nu va e rusine, macar un pic?
Postat 18 Martie 2012, 17:57 de hahaha
Ati papat un W
Grosswardein e numele orasului Oradea pe limba germana deci...Grosswardeiner...
Postat 18 Martie 2012, 13:01 de JFK
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON