URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 August 2014, 12:31

Hotărârea cetăţenilor, literă de lege la Sînmartin

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Fără îndoială, ştirea că la Sînmartin va fi organizat un referendum pentru unirea comunei noastre cu Oradea a fost unul dintre cele mai discutate subiecte în ultima perioadă, în comună. În calitate de edil al comunei, îmi doresc să expun motivele care au stat la baza deciziei deliberativului local de a organiza acest referendum.

Ideea posibilei fuziuni cu Oradea a apărut din dorinţa de a asigura un impuls necesar dezvoltării pe mai departe a comunei Sînmartin, în condiţiile în care se consideră că cele două localităţi, reunite într-o singură entitate administrativă, ar avea şanse mult mai bune de a beneficia de fondurile necesare implementării unor proiecte de dezvoltare vitale pentru această zonă.

Continuarea dezvoltării urbanistice a comunei, prin extinderea reţelelor de utilităţi şi a infrastructurii rutiere, asigurarea continuării dezvoltării în condiţii de prosperitate, prin construirea de noi obiective economice, cum este mult discutatul Aquaparc din Băile Felix, precum şi asigurarea unor condiţii de trai la nivel urban pentru locuitorii comunei noastre sunt principalele motive pentru care fuziunea cu Oradea s-a pus în discuţie.

În aceste condiţii, după ce s-au definitivat discuţiile preliminare la nivel de administraţii între Oradea şi Sînmartin, printr-o hotărâre a Consiliului Local al comunei s-a luat decizia de a fi consultaţi, în condiţii constituţionale, prin referendum, cetăţenii comunei, privitor la oportunitatea acestei fuziuni. Astfel, pe data de 10 mai a anului viitor, locuitorii Sînmartinului vor putea să spună dacă doresc sau nu unirea cu Oradea.

Ca şi în cazul tuturor deciziilor care au fost luate de-a lungul timpului în Consiliul Local Sînmartin, şi de această dată prioritar este binele cetăţenilor, aceştia fiind singurii abilitaţi să aleagă destinul pe care îl va avea comuna. Administraţia locală a căutat permanent să găsească cele mai bune soluţii pentru dezvoltarea şi prosperitatea comunei. Însă adevăraţii decidenţi sunt întotdeauna cetăţenii.

Lucian Popuş
Primar Sînmartin

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
REPLICA la @Ciuti
Bah @Ciuti *** primarilor astia 2 Popus si Bolojan , da dece NU au facut o adunare publica Popus si Bolojan ?DE FRICA de popuklatiede aceeas!:))=)) Si acum vin cu un proiect de referendum local anu viitor cand 30% vor fi impotriva 70% si se va aproba unificarea ,DEZ `ORDER E PROGRESSO` a nostru Bolojan si Popus si nu al locuitorilor cinstiti si muncitori din Sanmartin. ` nu o poate realiza ` Popus sigur ca nu poate la cate ilegalitati si fapte ilegale are pe semnatura ,NU mai poate semna? Oare?, este o zona agra balneara si asa tre sa ramana altfel o sa va plimbati printre asfat betoane masini poluare gunoaie , si o sa va mirati ca nu vine nimeni la Felix.,Bah.@Ciuti scriu cat de cat corect gramatical romaneste , si doresc tot binele locuitorilor muncitori si cinstiti din comuna Sanmartin si NU celor care au facut ilegalitatit cu terenuri(Popus,Barasi alti ) la acestia judecata curata ADEVAR si DREPTATEinainte de toate, cu referendumul se sterge cu buretele o multime de fapte ilegale facute de primarie , primar, consilieri local .Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 15 August 2014, 17:37 de Romanul Simplu
????????
Deliberativ ???Local?????????????
Postat 14 August 2014, 16:11 de gheorghe@sandor
@romanu simlu e idiot
Bai romanu simplu,tu chiar esti certat cu limba romana,ce te freaca grija daca oamenii din comuna o sa-si vanda pamanturile,daca pretul va fi convenabil,stai linistit ca pe sprafata comunei ,sunt si paduri si campii,ai unde te plimba,ma indoiesc ca vor navali investitori buzna sau ca se vor construi case in asa ritm incat sa nu mai ai loc,si pana la urma asta inseamna progres,binenteles,in limita legii si a bunului simt.Eu zic sa nu fim asa tare impotriva unificarii,mie personal mi se pare un lucru benefic,iar un Aquapark in zona ar crea locuri de munca,locuri de munca care sunt greu de gasit in ziua de azi.Pana una alta Baile Felix este cea mai mare statiune balneo din tara si are cea mai buna apa termala din Europa,iar acest lucru cred ca obliga spre o dezvoltare a Felixului,lucru pe care domnu Popus si recunoaste ca nu o poate realiza,asa ca haideti sa votam pentru ORDER E PROGRESSO!!!
Postat 14 August 2014, 02:02 de ciuti
REPLICA la @Rex the fox(vulpearexata):))=))
BAH@Rex the fox i-a mai du-te tu dreacului! SICTIR bah !!:))=)) Te supara ADEVARIUL si DREPTATEA spusa in fata ca sa vada toti romanii simpli bihoreni , nu-i asa bah?:))=)) Bah gramaticul * esti si tu un poupincurist acelor 2 te gandesti ca in viitor o sa te pricopsesti cu vreo avere facuta pe terenul vandut la fraierii care o sa-si construiasca casa, vila, piscina, kakastoare in perimetrul comunei Sanmartin , nu-i asa bah?EH te inseli bah gramaticule nu o sa fie NIMIC din toata lucrarea acesta , si daca o sa fie atunci nu o sa mai vina turistii sa se plimbe printre masini asfalt beton decat sa se plimbe prin padure natura campie.Cu lucrarea acesta o sa-si acopere toate ilegal;itatile care le-au facut , abuz de functie, hotie, mita, coruptie, si altelel si altele , ai si pe cine apara?I-a sa vedem au curajul primari sa mearga in mijlocul comunei si sa ceara locuitBAH du-te dreacu si te culca i-a un Xanax si i-a si o cutie de Diazepam poate scapam dreacu de tine !:))=))Bah nu te lega de greselile gramaticale ideiole scrise conteaza , restul sunt umplutura de spatiu ! \Nimeni nu-i perfect este perfectibil adaptat situatiei date!:))=))Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 13 August 2014, 22:13 de Romanul Simplu
jaf
Popus esti un tradator. Cel mai jenant primar. Rusine
Postat 13 August 2014, 22:06 de Mihaela
Doua valori, doi corifei...
romanu simplu, mie imi place ca esti vehement, dar mai incearca si tu sa nu mai faci praf limba romana in halu asta, ia exemplu de la colegul tau de salon, romanul complex, care se exprima la un nivel mult mai rafinat. Si salutati-l si pe celalalt coleg de salon al vostru, imparatul Napoleon. Medicamente, medicamenteeee!!!!
Postat 13 August 2014, 17:47 de Rex the fox
astai primar
Cel mai prost primar. Astia din comuna sanmartin nu au vazut ce incapabil este si l-au votat nu odata ci de trei ori. Cu un buget de 5 milioane de euro comuna si statiunile arata deplorabil. va meritati soarta. Chiar nu exista cineva mai bun ca asta???
Postat 13 August 2014, 15:49 de dd
OK
Unirea asta e oportuna dintr-un singur considerent: organizare actuala proasta, ca bani sunt. Exemple sunt: - balariile cresc in Felix peste tot, - oamenii merg pe marginea drumului ca nu sunt trotuare intre Sanmartin si Felix sau intre Felix si President, - bazaru-i bazar, - 1 mai e dezastru la orice capitol care tine de municipalitate. - urbanismul e in plop, se construieste prin paduri, se dau autorizatii pentru ABC/Spalatorie/Hotel/Patiserie/orice si cam cat tupeu sa ai tu ca primar sa te plangi de nereguli de urbanism cand tu esti proprietar al ditamai "verzoseniei suspendate" din Felix.
Postat 13 August 2014, 15:46 de Romanul complex
REPLICA
Eh! chestia asta ` adevaratii decidenti sunt iuntodeauna cetatenii ` sa o spuneti scrieti laa ltii NU noua!:))=)) Noah revenim la subiect DE CE unirea Samnartinului cu Oradea? Pentru ca Primarul sau primarii sa nu fie trasi la raspundere penala pentru lucrurile ilegale care le-au facut , de aceeea!:))=)).Oameni bunii cei din Sanmartin si cei din Oradea astai-a 2 primari isi ascund faptele ilegale pe acesta hotatare , care-i si mai al dreacului ca cu votul a 30% din populatie hotaraste pentru cei 70 % care sunt indigfnati si nemultumiti,asta-i ROMANIA si Democratia!:))=))Un sfat prietenesc , vreti fonduri autonoimie , etc ,etc, proclamati-va orasul SANMARTIN ,scurt si cuprinzator , CL Oradea nu are ce se mai amesteca in treburile voastyre ,numai ca INTERESUL primasrilor(Popus si Bolojan) este mare, de caeea NU sa salvat Lacul cu nuferi din 1 |Mai, de aceea este scandalul gazelor desist teritoriul Felix, de aceea voi pierdeti si ei castiga !:))=))Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 13 August 2014, 15:09 de Romanul Simplu
Vanzator
Ne norocitule, ai vandut comuna pentru interesele tale meschine.Impozite mai mari,birocratie si pierderea propriei identitati... aicea ne-ai dus.Pt prima data o sa te lovesti de opozitia noastra sa vezi ce inseamna...
Postat 13 August 2014, 15:07 de cetatean
Unirea
Unde-i unul, nu-i putere, la nevoi si la durere, unde-s doi puterea creste si dusmanul nu sporeste
Postat 13 August 2014, 14:07 de Ion Roata
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON