URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iunie 2017, 11:39

Harnici la reciclare: În primele 5 luni din an, orădenii au trimis la reciclat cu 40% mai multe deşeuri decât în acelaşi interval din 2016

Harnici la reciclare: În primele 5 luni din an, orădenii au trimis la reciclat cu 40% mai multe deşeuri decât în acelaşi interval din 2016 NU RECICLEZI, PLĂTEŞTI! Pentru că în 2016 n-a reciclat nici măcar 15% din deşeuri, Oradea a fost amendată de Administraţia Fondului de Mediu cu 300.000 lei. Dacă orădenii continuă să colecteze separat materialele refolosibile, s-ar putea ca la anul să scape de sancţiune
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii îşi dezvoltă simţul ecologic! Din ianuarie până în luna mai, utilajele operatorului licenţiat de salubritate al oraşului, RER Ecologic Service, au dus la staţia de sortare a deşeurilor mult mai multe materiale reciclabile decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce înseamnă că tot mai numeroşi locuitori au înţeles mesajul pe care Primăria şi RER îl transmit constant: colectarea selectivă a deşeurilor este o necesitate, nu un moft.

Tot mai bine

Pálhegyi Zoltán, director general Economic-Marketing în cadrul RER Ecologic ServiceColectarea selectivă a deşeurilor pare să fi intrat pe un trend ascendent în Oradea. "Datele noastre lunare ne arată că în primele cinci luni din acest an orădenii au colectat cu 40% mai multe deşeuri reciclabile decât în acelaşi interval din 2016", spune Pálhegyi Zoltán (foto), director general Economic-Marketing în cadrul RER Ecologic Service.

Mai precis, cantitatea de deşeuri reciclabile adunate din sacii galbeni, din containerele de aceeaşi culoare şi din igluurile amplasate prin oraş este cu 600 tone mai mare decât era la bilanţul primelor cinci luni din 2016. Un rezultat îmbucurător, care nu înseamnă decât un singur lucru: tot mai mulţi orădeni respectă regulile colectării selective!

Statisticile RER arată că 10% din totalul deşeurilor aruncate până acum în acest an de orădeni au fost materiale reciclabile, cea mai mare parte (8%) fiind adunate în containerele şi în sacii galbeni, iar restul (2%) în igluuri.

Reguli simple

Colectarea selectivă a deşeurilor presupune că fiecare cetăţean adună separat resturile menajere de materialele care pot fi refolosite: PET-uri, pungi şi alte deşeuri din plastic, sticle, cartoane, hârtii, doze de aluminiu, cutii de metal, tetrapak-uri şi altele asemănătoare.

Tot separat trebuie şi aruncate deşeurile: cele menajere (fracţia umedă) îşi au locul în containerele şi pubelele cu capace negre, iar cele reciclabile (fracţia uscată) în containerele cu capace galbene, în sacii de aceeaşi culoare primiţi gratuit de orădenii care stau la case sau în igluuri.

Oriunde ar alege să le depună, orădenii nu plătesc nimic: colectarea şi transportul deşeurilor refolosibile sunt gratuite pentru toţi clienţii operatorului de salubritate! Ca să demonstreze că le respectă efortul, RER Ecologic Service a instituit trasee distincte pentru colectarea reciclabilelor, în zile diferite de cele în care se strâng resturile menajere. În plus, utilajele care colectează fracţia uscată sunt marcate cu desenul unui container galben, ca să poată fi uşor identificate.

Din containere, fracţia uscată ajunge la staţia de sortare din Episcopia Bihor, administrată de firma Eco Bihor, unde materialele sunt selectate pe culori şi categorii, balotate şi apoi trimise firmelor care le transformă în noi produse.

Mai eco, mai ieftin

Importantă pentru mediul înconjurător, deoarece salvează resursele epuizabile ale Terrei, colectarea selectivă a deşeurilor este şi o regulă europeană transpusă în legislaţia românească. Fiecare localitate din România are obligaţia să recicleze în fiecare an cel puţin 15% din deşeurile pe care le produce, în caz contrar fiind pasibilă de amenzi pe care le aplică Administraţia Fondului pentru Mediu. În plus, depunerea deşeurilor menajere în halda ecologică este din acest an mai scumpă, întrucât AFM colectează o taxă de 80 lei pentru fiecare tonă de gunoi nevalorificată, tocmai pentru a determina populaţia să colecteze selectiv.

Datele de până acum arată că Oradea are mari şanse în acest an nu doar să atingă ţinta privind reciclarea, ci chiar s-o depăşească. Pentru asta, însă, este necesar ca orădenii să-şi păstreze obiceiul colectării selective şi, de ce nu, să-şi convingă vecinii, colegii şi prietenii să facă la fel...


ZERO WASTE
Măsuri europene pro-reciclare

Tocmai pentru ca Oradea să îşi îndeplinească ţinta anuală de reciclare de 15%, Primăria a decis să înscrie oraşul în reţeaua Zero Waste Cities, din care fac parte peste 350 de localităţi din lume, inclusiv unele ce şi-au propus ca în următorii patru ani să atingă o rată de reciclare de 80%.

Alături de specialiştii acestei reţele, reprezentanţii Primăriei, ai RER Ecologic Service şi ai Eco Bihor vor stabili, până la finalul acestui an, o serie de măsuri care vor fi aplicate în Oradea. Una dintre ele ar putea fi introducerea sistemului "pay as you throw" (plăteşti cât arunci), care presupune ca locuitorii să fie taxaţi în funcţie de cantitatea ori de volumul deşeurilor menajere aruncate. Drept urmare, cu cât vor recicla mai mult, cu atât vor plăti mai puţin.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON