URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iulie 2016, 14:20

Gunoaie de "import": Pentru că în judeţele lor nu au un depozit ecologic, 12 firme de salubritate din afara Bihorului aduc deşeurile la Oradea

Gunoaie de 'import': Pentru că în judeţele lor nu au un depozit ecologic, 12 firme de salubritate din afara Bihorului aduc deşeurile la Oradea SORTARE ŞI DEPOZITARE. Firmele din afara Bihorului aduc la Oradea deşeuri stradale şi municipale, care sunt sortate, extrăgându-se fracţia uscată, iar apoi sunt golite în celulele haldei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea este în continuare un salvator pentru vecinii împovăraţi de gunoaie. Pentru că în judeţele în care lucrează nu au depozite ecologice conforme cu normele Uniunii Europene, în care să depună deşeurile colectate de la populaţie, 12 firme de salubritate din afara Bihorului îşi golesc, săptămână de săptămână, autospecialele în depozitul administrat de Eco Bihor în cartierul Episcopia.

Pe cont propriu

După cum se ştie, "moda" transportării deşeurilor la Oradea a fost declanşată anul trecut de Primăria Cluj Napoca. Vechea groapă de gunoi a judeţului vecin a fost închisă de Garda de Mediu, astfel că toate deşeurile adunate în municipiul reşedinţă de judeţ au fost aduse, timp de trei luni, la cea administrată de Eco Bihor, printr-o înţelegere directă între primarii Ilie Bolojan şi Emil Boc.

Învoiala a expirat în octombrie anul trecut, iar de atunci firmele clujene au început să care deşeurile care pe unde au găsit înţelegere. Mai multe societăţi de salubritate au apelat, însă, tot la vecinii din vest, de data aceasta fără înţelegeri "la nivel înalt". "Firmele au venit să ceară acordul de principiu din partea Primăriei, pentru a depune deşeurile aici", spune Anca Grama, purtătorul de cuvânt al municipalităţii orădene.

Taxă suplimentară

De la începutul anului şi până în prezent s-au adunat 9 firme din Cluj care au încheiat contracte cu Eco Bihor. Este vorba de ASA Servicii Ecologice, care adună deşeuri din localităţile Cluj Napoca, Turda, Câmpia Turzii, Jilava şi Iernut, Comunal Eco (din comuna Baciu), Crişul Huedin, Hareti Prest şi Italmoda, toate trei din Huedin, Quatro Eco Salub din Gilău şi Rovitrans, Salprest Rampă şi Setcar, toate adunând deşeuri din Cluj Napoca.

Lor li s-au alăturat şi două firme din Reşiţa: Bratner Servicii Ecologice şi Green Ecobauer. "În total, firmele aduc circa 2.000 de tone de deşeuri pe lună", declară Pásztai Zoltán, managerul Eco Bihor. 

La fel cum a făcut anul trecut, Eco Bihor cere firmelor din afara Bihorului o taxă suplimentară de 2,5 euro/tonă faţă de tarifele uzuale. Din banii astfel strânşi, firma şi-a asumat obligaţia de a amenaja spaţii verzi în oraş, în locuri indicate de Primărie. Astfel încât orădenii să simtă că se aleg şi cu ceva frumos, dacă tot îşi ajută vecinii sufocaţi de gunoaie...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Sanatatea oradenilor,vanduta pe...bani de nimic.
DSP Oradea, APM Oraddea si GNM Bihor nu au avut nici o reactie? Sanatatea oradenilor nu este in pericol? Mijloacele auto de transport care efectueaza tranportul acestor gunoaie sunt conforme, tinand cont atat de km parcursi ,cat si de vremea caniculara ? Eco Bihor a suplimentat numarul de angajati necesari pentru selectia capacitatilor suplimentare de gunoi primite?
Postat 28 Iulie 2016, 00:11 de platona
cum e sa fii 'prostu' satului"
In timp ce "sarantocii" de oradeni sunt vanati de militienii nebunului daca amesteca menajere cu plastice, Oradea ajunge groapa de gunoi a altora.
Postat 27 Iulie 2016, 15:36 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON