URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Decembrie 2013, 12:40

Gabriela Mălinaş, director RER Ecologic Service: "Avem un oraş mai curat"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conducerea operatorului licenţiat de salubritate al Oradiei, RER Ecologic Service, trage linie şi îşi evaluează munca de peste an. Din perspectiva directorului general Marketing-Economic, Gabriela Mălinaş, în 2013 societatea a reuşit să-şi îndeplinească sarcinile stabilite prin contractul cu municipalitatea. Ceea ce se vede limpede pe străzile oraşului, mai curate decât în alţi ani ori decât cele din alte oraşe.

Un an mai bun

- Cum a fost 2013 pentru RER Ecologic Service şi Oradea?

- Mai bun decât anii anteriori. Cred că Oradea este tot mai curată de la an la an, dar şi în comparaţie cu alte oraşe, chiar dacă suntem o localitate de tranzit. Oamenii s-au disciplinat, aruncă mai puţine deşeuri clandestin, iar creşterea numărului de incinte pentru colectarea deşeurilor ajută şi ea la păstrarea curăţeniei. Nu este doar meritul nostru, şi le mulţumim orădenilor care respectă curăţenia. De asemenea, îi rugăm pe toţi să se înscrie în acest efort comun, căci scopul tuturor este să trăim într-un mediu cât mai puţin poluat.

- Care sunt realizările RER Ecologic Service în acest an?

- Am reuşit să formăm o echipă de persoane tinere, competente si conştiincioase, care se preocupă ca activitatea să fie bine organizată. Prin rezultatele financiare pozitive, ne-am dezvoltat parcul auto cu utilaje moderne, iar mărind productivitatea am reuşit să păstrăm un tarif rezonabil, actualizat doar cu rata inflaţiei. Am extins serviciul de salubritate stradală pe arterele nou asfaltate şi am pus accent pe operaţiunile mecanizate, întrucât o măturătoare cu aspirator poluează mai puţin şi curăţă mai bine. Ne-am dotat cu utilaje noi şi pentru îngrijirea spaţiilor verzi, iar toaletele publice concesionate le-am adus la standarde europene, dotându-le cu obiecte sanitare produse în străinătate, dar fără a aplica niciun tarif de acces. În această toamnă, pe domeniul public am plantat 780 de arbori în cadrul campaniei organizate de Primărie şi alţi 1.280 în loturile de spaţii verzi pe care le avem în grijă. De asemenea, am extins serviciile de amenajare a spaţiilor verzi pentru persoanele fizice şi juridice ori instituţii, având echipe care oferă pachete complete de îngrijire a grădinilor.

- Ce aţi fi dorit să faceţi şi nu aţi reuşit?

- În acest moment, ne concentrăm pe ceea ce trebuie să facem, adică serviciul de salubritate, unde ne străduim să ne perfecţionăm. Nu avem o politică de a desfăşura activităţi suplimentare, ci de a ne face treaba în domeniul de care răspundem.

Convingere, nu constrângere

- Aţi derulat o campanie de premiere a orădenilor care colectează selectiv deşeurile. A fost de folos? Câte deşeuri reciclabile colectează orădenii acum?

- A fost de folos şi ne-a făcut o deosebită plăcere să întâlnim la punctele de colectare a deşeurilor reciclabile persoane care au venit de acasă cu materialele selectate pe fracţii. Şi, credem noi, şi orădenii s-au bucurat de o mică atenţie prin care am apreciat spiritul lor civic. În prezent, persoanele fizice adună lunar aproximativ 170 de tone de deşeuri reciclabile, respectiv alte 15 tone în fiecare categorie de igluuri. Agenţii economici adună cam 18 tone de deşeuri reciclabile.

- De ce trebuie orădenii să colecteze selectiv?

- Colectarea selectivă a deşeurilor este o cerinţă impusă prin directive europene şi un indicator de calitate în evaluarea ţării în plan european. Deşeurile reciclabile se colectează de RER Ecologic Service fără niciun cost pentru populaţie, astfel că orădenii nu au niciun motiv să nu colecteze selectiv. În viitorul apropiat va trebui să ne schimbăm mentalitatea şi să privim deşeurile ca materii prime secundare.

- Cum aveţi de gând să-i determinaţi pe orădeni să respecte colectarea selectivă?

- Vrem să realizăm campanii mediatice, împreună cu autoritatea publică locală, pentru informarea cetăţenilor. Ne vom concentra pe distribuirea de materiale informative, astfel încât cetăţeanul să se convingă singur de utilitatea acestui lucru, şi să nu se ajungă la aplicarea unor reglementări de constrângere.

Pregătiţi de iarnă

- Vor avea orădenii probleme cu deszăpezirea în această iarnă?

- Ne-am pregătit de iarnă achiziţionând utilaje specializate pentru deszăpezire şi dotate cu pluguri şi sărăriţe. În plus, avem utilajele de tip Unimog 4x4 achiziţionate în ultimii doi ani. De asemenea, avem stocuri de materiale antiderapante complete: 2.700 tone de sare, 500 tone de nisip şi 200 tone de clorură. O părere personală: eu nu cred că orădenii ştiu ce înseamnă cu adevărat să rămână înzăpeziţi, pentru că aici cantitatea medie de zăpadă e mult mai mică decât în alte oraşe. Totuşi, îi asigurăm că la deszăpezire sunt prioritare unităţile medicale, şcolile şi grădiniţele, iar apoi alte zone de servicii publice indispensabile.

- Vor fi noutăţi în salubritatea locală în 2014?

- Aşteptăm modificările legislative privind Legea salubrităţii. Cert este că noi ne vom desfăşura activitatea conform cerinţelor şi că ne străduim să îmbunătăţim continuu calitatea serviciului, astfel încât orădenii să fie mulţumiţi. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
O parere
Nu fiti carcotasi, Oradea e intr-adevar un oras mai curat... in zona centrala si pe arterele unde stau alesii; in rest e prapad ca pana acum. @me: Fa pozele de care vorbesti si trimite-le catre adresa de email: office@reroradea.ro impreuna cu o plangere oficiala. Daca nu obtii nici un raspuns pana pe 6 Ianuarie 2014, te rog, sa le trimiti pe adresa Bihoreanului sa aiba subiect de stiri, redactia@bihormedia.ro .
Postat 27 Decembrie 2013, 19:06 de Un cetatean
mai sunt si probleme...
Nu stiu cine a stabilit locul de amplasare al acelor igluri si platforma pentru container???? Cred ca trebuia tinut cont si amplasarea sa fie facuta in cadrul asociatiei. Eu am unul langa gardul meu....si cu mizeria amintita de cineva mai sus. Eu stiam ca-i terenul meu pana la mijlocul strazii. Pe cine sa intreb de aceasta amplasare?
Postat 26 Decembrie 2013, 23:51 de Ioan
oare?
Pacat ca nu se pot atasa poze aici sa ii putem arata doamnei realitatea din teren, care este sensibil diferita de cea din biroul doamnei. Ar fii fost foarte interesant sa treaca pe str. Podului in 25 si 26 decembrie sa constate si dansa ca nu e chiar cum are ea in rapoartele de pe birou.
Postat 26 Decembrie 2013, 20:34 de me
innegrit de cet
sa mature si negreala lasata de la cet... e inadmisibil ca totul sa fie negru de funingine in episcopia, oncea si o parte din rogerius, doar pt ca sa se faca caldura... cineva va fi dat in judecata pt daune majore: probleme de poluare, sanatate respiratorie, detergenti consumati in plus, daune morale etc. doar sa fiti pregatiti, caci oradenii vor incepe procesele de mediu impotriva cet. sa se faca curatenie!
Postat 26 Decembrie 2013, 14:59 de oradean
Curat-murdar coana Gabriela!
In tariful usor crescut al RER intra si articolul-interviu cu femeia care face curat mediatic?
Postat 26 Decembrie 2013, 04:21 de Life
D-na, va plimbati prin oras ?!
Dupa ce ati impanzit orasul cu porcariile alea de igluri numai de curatenie nu pote fi vorba ! Fiecare grup de igluri a devenit cate o groapa de gunoi. Pt. nea ilie de la primarie : uite, tarane, asta e rezultatul monopolului, MIZERIE peste tot ! Cand activa (si) urbana erau puse in cartiere containere mari pt. colectarea gunoaielor. Acum daca schimbi faianta, ai cateva galeti cu moloz, cum scapi de el ? Inchiriezi un container de 1to? Ca asa i-ar placea d-nei de la rer....
Postat 25 Decembrie 2013, 17:37 de DlGoe
Tomberoane
Va trebui sa se gaseasca o sollutie ca oamenii de la tomberoane sa nu mai imprastie gunoaiele. Atunci va fi si mai curat.
Postat 24 Decembrie 2013, 17:42 de Didu
lauda
LAUDA DE SINE NU MIROASE A BINE!!!!!!!
Postat 24 Decembrie 2013, 15:28 de eu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON