URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Decembrie 2017, 16:44

Florin Gontariu, director general în cadrul RER Ecologic Service: "Încercăm să ne apropiem de cetăţeni"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Responsabilitatea salubrizării unui oraş, serviciu care trebuie asigurat permanent, nu este defel o misiune uşoară. În calitate de director general tehnic-investiţii al operatorului licenţiat de salubrizare al Oradiei, RER Ecologic Service, Florin Gontariu se asigură că utilajele şi muncitorii îşi fac treaba, şi nu oricum, ci cât mai bine, astfel încât orădenii să fie mulţumiţi de servicii şi de starea de curăţenie a oraşului.

Născut în Cluj, dar bihorean de la începutul anilor ’90, Gontariu are o vastă experienţă în management. De-a lungul ultimelor două decenii a avut funcţii de conducere în companii multinaţionale importante, hotărând să revină la Oradea, unde, în noiembrie 2016, a preluat conducerea RER Ecologic Service, alături de Zoltán Pálhegyi, directorul general marketing-economic. "În 2000, când am plecat din Oradea, am lăsat în urmă un oraş gri. Am revenit în 2015 şi am găsit un oraş colorat şi viu, un oraş care trăieşte şi se dezvoltă dinamic şi trainic, un oraş în care aş vrea să rămân", mărturiseşte directorul.

Orădenii răspund bine

- Sunteţi la conducerea RER Ecologic Service de mai bine de un an. Care este misiunea dvs.?

- Suntem într-o industrie în care activitatea se întâmplă repetitiv, zilnic, iar oamenii trebuie să respecte proceduri clare. Eu răspund de această parte operaţională. Totodată, na din preocupările mele a fost să aducem parcul de utilaje existent la un nivel maxim de funcţionare, aşa că am implementat un program lunar de mentenanţă preventivă, ceea ce a făcut ca gradul de inactivitate a utilajelor să scadă mult. Pe lângă asigurarea calităţii serviciului prestat, am şi rolul de a coordona proiecte specifice. De exemplu, implementarea planului de investiţii agreat cu municipalitatea, care a prevăzut acele sisteme de închidere controlată a incintelor în care se depun deşeurile, cele zece incinte subterane şi punctul de colectare separată a deşeurilor din gospodării, amenajat pe strada Thur

- Aţi încheiat recent toate aceste investiţii. Care este feedback-ul orădenilor?

- Aş spune  că foarte bun. Cel mai proaspăt exemplu este al platformei de colectare separată a deşeurilor, şi fac o comparaţie cu Iaşi, unde funcţionează primul astfel de centru din România. Într-un an, acolo s-a colectat un container de 20 mc de deşeuri electronice şi electrocasnice, iar în rest cantităţi nesemnificative de deşeuri vegetale. La noi, în doar o lună de la deschidere, orădenii au transportat şi depus la platformă peste 55 de tone de deşeuri, din care 27 de tone de moloz rezultat din construcţii şi renovări. Este foarte bine pentru oraş că se colectează atât de mult. Altfel, multe din aceste deşeuri ajungeau clandestin pe străzi.

Investiţii asumate şi realizate

- Cum se încheie anul 2017 pentru RER Ecologic Service?

- Am finalizat toate investiţiile din planul agreat cu municipalitatea. Am îmbunătăţit starea tehnică şi aspectul utilajelor prin reparaţii capitale, astfel încât am reuşit să mărim numărul traseelor de colectare selectivă a fracţiei uscate fără să fim nevoiţi să creştem dimensiunea parcului auto. Pe de altă parte, am extins dimensiunea parcului destinat activităţii de deszăpezire, astfel încât să putem interveni optim. Încercăm să ne apropiem de cetăţeni, iar prin serviciul prestat să arătăm că suntem pe drumul cel bun. Nu spun că ne facem perfect treaba, departe de mine. Ştim că mai avem multe de îmbunătăţit.

- Aţi discutat cu Primăria despre posibilitatea continuării investiţiilor în sistemul local de salubritate?

- Da. Pentru că platforma de colectare a deşeurilor a costat mai puţin decât se estimase, suma economisită va fi folosită pentru construcţia unei noi platforme similare. Nu este stabilit încă amplasamentul acesteia.

Nu probleme, ci oportunităţi

- Care sunt, în opinia dvs., principalele probleme ale salubrităţii în Oradea?

- Eu nu văd probleme, văd oportunităţi, şi asta din perspectiva unui cetăţean care are contact şi cu alte localităţi. În Oradea s-au făcut lucruri bune, sistemul de salubritate oferă o bază solidă pentru viitor, aş îndrăzni să spun că oraşul are una din cele mai dezvoltate infrastructuri de salubritate din ţară. Probabil pasul următor va fi testarea introducerii unei noi fracţii în sistemul de colectare. Nu este un proiect finalizat, rămâne să stabilim împreună cu toţi factorii implicaţi atât perioada, cât şi zona de testare. Decizia finală va fi luată după analizarea rezultatelor din perioada de testare.

- Cum pot fi disciplinaţi orădenii aşa încât să colecteze selectiv cât mai multe deşeuri?

- Până când se va ajunge la soluţia "plăteşti cât arunci", când fiecare va simţi în buzunar dacă face colectarea corespunzător sau nu, ar trebui să vorbim despre o acţiune combinată între administraţia locală, Poliţia Locală şi prestator. Asta nu înseamnă doar amenzi, ci şi o activitate de informare şi educare a cetăţenilor cu privire la beneficiile colectării corecte.

Pregătiţi de iarnă

- Este pregătit operatorul de salubritate pentru intervenţiile din această iarnă?

- Am avut deja două intervenţii, nu am avut nicio problemă, utilajele au funcţionat la capacitate, stocuri de antiderapant există. În acest an intervenim din patru puncte distincte de încărcare, faţă de două puncte în anii precedenţi, astfel că timpul necesar pentru realimentarea utilajelor cu material antiderapant a scăzut semnificativ. Este important de înţeles un lucru: momentul intervenţiei e crucial. Dacă antiderapantul ajunge pe sol la primii fulgi de nea, îşi face efectul, iar activitatea de deszăpezire e mai rapidă. Însă chiar dacă intervii la momentul optim, de la o ninsoare liniştită se poate ajunge la căderi de cantităţi masive, şi atunci timpul de finalizare a intervenţiei va fi mai mare. Asta aş vrea să înţeleagă orădenii: când ninge continuu şi cad cantităţi mari, efectul intervenţiei se va face simţit după o perioadă mai îndelungată.

- Care sunt planurile RER Ecologic Service pentru anul 2018?

- Ne dorim un proiect comun între noi, Primărie, Poliţia Locală şi alţi factori care pot influenţa comportamentul cetăţeanului în colectarea deşeurilor. Pe scurt, cooperare cu efect în educarea şi responsabilizarea cetăţeanului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
in tot cazul, desi poate nu e treaba dvs
pe trotuare, in cartiere e plin de rahati de caine intinsi si tarati si purtati si strersi de ... picioare umane!!! ca ajungi sa faci slalom printre petele de rehat, iar daca scapi ceva pe jos, ti-e scarba sa il mai ridici !!! ar trebui sa atentionati putin autoritatile locale sau cele competente sa treaca la amenzi...oricum, rahatul e carat in case, in magazine, in restaurante etc. devenind ubicuu si bine amestecat!
Postat 29 Decembrie 2017, 17:27 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON