URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 17 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 August 2015, 14:43

Euro-Reciclarea: În timp ce orădenii trebuie să-şi sorteze deşeurile în doar două fracţii, alţi europeni le strâng în patru pubele separate

Euro-Reciclarea: În timp ce orădenii trebuie să-şi sorteze deşeurile în doar două fracţii, alţi europeni le strâng în patru pubele separate CINE-I MAI TARE? Dacă ar auzi că orădenii primesc la domiciliu pubele şi saci gratis, numai să recicleze, locuitorii din Dampierre-sur-le-Doubs, un orăşel de la graniţa Franţei cu Elveţia, ar fi invidioşi. Ei trebuie să-şi ducă singuri reciclabilele la containerele amplasate lângă marile magazine
Euro-Reciclarea: În timp ce orădenii trebuie să-şi sorteze deşeurile în doar două fracţii, alţi europeni le strâng în patru pubele separate REGULI PENTRU TURIŞTI. În Perugia, oraş din centrul Italiei, turiştii sunt îndemnaţi şi ei să colecteze selectiv. În fiecare cameră de hotel sunt două recipiente, uneori chiar din carton reciclat, în care trebuie să pună separat deşeurile menajere de cele ce pot fi revalorificate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când se întorc după un sejur prin străinătate, românii nu mai contenesc să-i laude pe occidentali, să povestească întruna cum acolo totul este frumos şi ordonat iar, în schimb, noi suntem rămaşi în urmă. Secretul? Nu e nicio minune, doar că "dincolo", în Vest, toţi respectă regulile, de la mic la mare.

Aşa stau lucrurile şi cu colectarea deşeurilor, şi acesta e motivul pentru care Germania, de pildă, reciclează 60% din ce aruncă, în timp ce în România abia se recuperează, cu indulgenţă, 5%. Spre lauda noastră, Oradea este din acest punct de vedere peste media naţională, reciclând cam 15% din gunoaiele pe care le produc locuitorii oraşului. Procentajul ar putea fi totuşi mult mai mare, mai ales că sistemul local de colectare selectivă, chiar dacă nu la fel de complex, e la fel de eficient ca acela din oraşele vest-europene.

Modelul nemţesc

Fără doar şi poate, tonul reciclării în Europa îl dă Germania, rigurozitatea care caracterizează poporul german reflectându-se şi în felul în care se adună gunoaiele. În Berlin, de exemplu, locuitorii au acasă câte 4 pubele: gri pentru deşeuri menajere, albastră pentru hârtie, maro pentru resturi vegetale şi galbenă pentru PET-uri, doze de aluminiu, cutii de carton şi alte ambalaje.

Mai mult, berlinezii sunt obligaţi să adune sticlele pe culori şi să le ducă singuri la containerele tip clopot amplasate în oraş. Şi acestea sunt în trei culori: maro sunt pentru sticla maro, albe pentru sticla transparentă şi verde pentru sticla de această culoare. În plus, localnicii au la dispoziţie şi centre de reciclare, unde îşi pot duce singuri deşeurile. Avantajul? Plătesc taxe mai mici de salubritate, plata acestui serviciu făcându-se în funcţie de cantitatea de deşeuri produsă.

Reciclare nordică

Şi în nordul Europei se pune mare preţ pe reciclare. În Stavanger, oraş norvegian de dimensiuni similare Oradiei, localnicii au tot patru tipuri de pubele: verde pentru cartoane şi hârtii, maro pentru resturi vegetale, gri pentru gunoi menajer şi roşu pentru deşeuri periculoase sau electrice. PET-urile, sticlele ori dozele de aluminiu trebuie duse de cetăţeni în punctele de colectare din oraş. Şi le duc, pentru că plătesc serviciul în funcţie de cantitatea aruncată, aşa că au interesul să recicleze cât mai mult.

La vecinii lor danezi, regulile sunt similare. În Aarhus, oraş universitar cu mulţi studenţi români, localnicii au câte trei pubele: una pentru resturi menajere, alta pentru PET-uri şi doze, şi una pentru hârtie. "Sticlele se aruncă în containere anume puse pe străzi", povesteşte Ciprian, un orădean care a studiat acolo. Sancţiunile sunt clare: cine nu respectă regulile colectării selective primeşte amendă şi riscă inclusiv să nu i se mai ridice deşeurile!

Colectare cu efort

Reguli la fel de aspre sunt şi în multe oraşe din Belgia şi Franţa. Pentru unii francezi, reciclarea nu e deloc comodă. În Dampierre-sur-le-Doubs, o mică localitate lângă graniţa cu Elveţia, localnicii plătesc 20 euro drept taxă de salubritate, dar nu au parte decât de patru colectări lunare de deşeuri menajere, iar reciclabilele trebuie să le ducă singuri în containerele puse în parcările magazinelor. "Nu ştiu dacă sunt amenzi dacă nu colectezi. Ştiu doar că toată lumea colectează selectiv, li se pare firesc", spune Bogdan, un orădean stabilit acolo.

Mai spre sudul Europei, în oraşul italian Perugia, şi el comparabil cu Oradea, colectarea selectivă e ceva mai relaxată. Ca la noi, se face în două fracţii: deşeuri menajere şi respectiv reciclabile. Majoritatea locuitorilor respectă regula, fără s-o simtă ca pe o constrângere, ci mai degrabă ca pe o dovadă de normalitate. Tot în două fracţii colectează deşeurile şi vecinii din Debreţin dar, la fel ca noi, nici ei nu se prea pot lăuda cu rezultate.

Morala? Orădenii ar putea nu doar să-i admire şi invidieze pe occidentali, ci să demonstreze că şi ei pot trăi ca-n Occident, cu condiţia să înveţe să respecte regulile...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@antonbara
Perfect punctat. Cei care nu inteleg necesitatea colectarii selective a deseurilor sunt cei pe care Toparceanu i-a descris generic: " "Cand se ia cate-o masura, Lumea-njura Pe agentul sanitar Si-l intreaba fara noima: Ce-ai cu noi, ma? Pentru ce sa dam cu var?…"
Postat 03 August 2015, 15:27 de User anonimizat
E mai simplu decât pare
Noi colectăm deșeurile selectiv acasă și e chiar simplu. Dacă și fiul de 6 ani înțelege asta ca pe ceva normal și o face cred că și ceilalți orădeni o pot face. În loc de 1 pungă de gunoi, avem 2: una pentru reciclabile și una pentru gunoi menajer. Când le duc jos la container însă am parte de surprize... În containerul de reciclate descopăr gunoi menajer împuțit aruncat peste cartoane și PET-uri. Cu dezgust și dezamăgire îmi pun fiecare pungă cu deșeuri la locul ei firesc dar știu că isprava neghiobilor care nu sunt capabili să diferențieze reciclatele de celelalte deșeuri va distruge mare parte din reciclate și va da bătăi de cap reciclatorilor... Să nu mai vorbesc de faptul că ”țiganii” răscolesc sistematic gunoiul și reciclabilele iar mașina de la Poliția Locală era nu o dată parcată la 3-4 metri de ”locul faptei” fără să intervină. Trebuie să ies eu din bloc și să mă cert cu acei nefericiți?
Postat 03 August 2015, 10:21 de antonbara
monopolul face regula
Atata timp cat o singura firma de salubritate are monopol de ani de zile in Oradea pe aceste servicii, oricat de educati si civilizati ar fi fost oradenii, gunoaiele s-au depozitat dupa regulile si in pubelele puse la dispozitie de operator. Acum ca se pot castiga bani din anumite deseuri si ca unii oradeni se adapteaza mai greu, e partea a doua. Prin 2010 cand RER avea deja monopol cu acte in regula si se lauda e singurul operator autorizat sa recicleze hartie pe Oradea, i-am chemat sa ridice gratis cativa paleti cu hartie pentru reciclat (aprox. 2 tone). Pentru ca atunci se faceau bani din fier vechi, au refuzat sa ridice hartia gratis si au pretins taxa ca pentru gunoi menajer... asa ca hai sictir!
Postat 03 August 2015, 09:59 de User anonimizat
Naturlichul oradean
Da' in Elvetia etc. exista okosag?
Postat 02 August 2015, 15:15 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6818 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON