URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Septembrie 2015, 08:25

Eduard Florea, despre datoriile de 88 milioane de euro ale Oradiei: "Decizia ca această generaţie să se îndatoreze este corectă"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Până la finalul anului, Oradea va trebui să plătească tuturor constructorilor de pe şantierele oraşului 440 milioane de lei. Ca să aibă de unde, oraşul s-a împrumutat recent cu 100 milioane de lei, după ce anul acesta a mai luat două credite, unul dintre ele pe o perioadă de 20 de ani.

City-managerul oraşului, Eduard Florea, spune că orădenii n-ar trebui să fie îngrijoraţi de cele 88 milioane de euro pe care Primăria le are datorie, în total. Mai degrabă, subliniază el, ar putea aprecia cum s-a dezvoltat oraşul graţie acestor investiţii.

Oraş îndatorat

- Consiliul Local Oradea a hotărât recent contractarea unui credit de 100 milioane de lei. De ce are nevoie oraşul de aceşti bani?

- Principalul motiv este comasarea într-un an a celor mai mari lucrări din istoria recentă a oraşului. Specificul derulării financiare a proiectelor europene este de a avansa din surse proprii sumele către furnizori, primindu-le prin rambursare la un anumit interval de timp. Această comasare a determinat o criză de lichidităţi. În ultimele patru luni ale anului avem de plătit constructori în sumă de 440 milioane de lei. În acest timp, bugetul local estimează să încaseze aproximativ 65 milioane de lei, o sumă insuficientă pentru un volum atât de mare de facturi. Un alt motiv îl reprezintă întârzierile în recuperarea banilor deja avansaţi de la Uniunea Europeană. Avem proiecte în care sunt depăşite aceste cereri şi cu 8 luni.

- Cât de îndatorată este acum Oradea?

- Îndatorarea unui municipiu poate fi exprimată în sumă absolută, care în Oradea este 88 milioane de euro, în condiţiile în care veniturile proprii sunt de 56 milioane de euro anual. O altă formulă de exprimare este procentul de îndatorare, calculat anual şi care reflectă procentul din veniturile proprii pe care într-un an îl destinezi rambursării ratelor, plăţii dobânzilor şi a comisioanelor. În acest an, noi avem un grad de îndatorare de 27%, în intervalul 2016-2020 se va situa la 20-24%, iar după 2020 va exista o scădere accentuată. Nivelul maxim permis de lege este de 30%.

Calcul înţelept

- Ar trebui să fie orădenii îngrijoraţi, din cauza acestor datorii?

- În momentul în care pentru 1 leu credit obţii 8 lei nerambursabili, decizia municipalităţii ca această generaţie să se îndatoreze este corectă, pentru că aceste proiecte sunt pe termen lung şi fac oraşul mai valoros. În calculele noastre, plata acestor datorii nu reprezintă o problemă.

- Să se aştepte cetăţenii la măriri de taxe ori la biruri noi?

- Majorarea taxelor în Oradea s-a făcut doar în raport cu indicele inflaţiei, nu au fost alte taxe noi decât cele impuse de legislaţie. În schimb, am militat pentru o verificare riguroasă a masei impozabile existente. Codul Fiscal ar putea să aducă modificări, dar încă nu avem suficiente date pe această temă.

Plăţi fără probleme

- Ce se va întâmpla dacă Primăria nu-şi va recupera toţi banii din proiectele europene?

- Speranţa noastră este să recuperăm o pondere cât mai mare din fiecare proiect. Monitorizăm foarte atent fiecare proiect şi recomandăm, urmărim, luăm măsuri în timpul derulării, astfel încât cele mai importante componente financiare să fie încheiate.

- Îşi permite oraşul să plătească aceste lucrări?

- Creditul accesat acum este gândit ca o linie de credit. În măsura în care nu vom avea rambursări ca urmare a unor corecţii, ele vor putea fi suportate din această linie.

- Care proiecte prezintă astfel de riscuri?

- Proiectele complexe şi cele pentru care sunt înregistrate întârzieri în semnarea contratelor de finanţare: Aquaparcul, Pasajul Vulturul Negru şi unele pachete de blocuri prevăzute pentru reabilitarea termică.

Cel mai negru scenariu

- Ce previziuni aveţi pentru bugetul oraşului de anul viitor?

- Masa economică a municipiului dă semnalul unei baze din ce în ce mai solide, existând premise pentru creştere economică şi în anii următori. Totuşi, elaborarea bugetului local se va desfăşura cu numeroase constrângeri determinate de proiectele aflate în derulare, dar şi de proiectele care trebuie pregătite. De asemenea, se va păstra disciplina în cheltuielile administrative.

- Care este cel mai pesimist scenariu pe care îl luaţi în calcul?

- Unele dintre proiecte au risc de nefinalizare la termen, ceea ce ar putea duce şi la pierderea finanţării deja rambursate. Ca scenariu de salvare, vom analiza datoria publică şi o vom rescadenţa.

- Îşi va permite Primăria să facă în 2016 noi investiţii în oraş?

- Şi în ultimii ani prioritate au avut proiectele europene şi cele colaterale, de exemplu Piaţa Unirii cu podul Ferdinand şi lucrările la liniile de tramvai. În 2016, prioritate vor avea tot proiectele începute şi cele conexe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
@florin25(25 precis e IQ-ul!)
Istetule, daca tu-mi platesti datoriile eu si oricare oradean stim sa facem imprumuturi fara limite! Fac, dreg, nicio problema, intai ca nu fac si dreg cu fitecine, am oamenii mei si, ce-i mai important, daca urbea e sat fara caini (sa traiti, d-le procuror MAN Ciprian Florentin!) fac si dreg fara frica, cui nu i-ar placea, vorba ta, i-as da cu levierul peste dinti!
Postat 25 Septembrie 2015, 15:56 de pinonel
bolovan
meniu primarie felul 1 ciorba de noroi din pta unirii felul 2 ciulama de fonduri europene desert praf european de la birtir
Postat 25 Septembrie 2015, 13:55 de pop2
RE: bolovan
Pop2, ai un limbaj neadecvat. Decât să stăm să îţi cenzurăm mesajele pline de rahaţi şi injurii, preferăm să îţi tăiem total accesul la comentarii. Consideră acest mesaj drept ultim avertisment!
Postat 25 Septembrie 2015, 18:55 de Moderator
cata prostie pe online...
cum sa le explici celor de mai jos despre fonduri UE, efect de levier al investitiilor, sa le vorbesti despre dezvoltare cand pentru ei nimic nu e bine. daca nu acuam e logic sa te imprumuti la maxim pentru dezvoltare atunci cand ?
Postat 25 Septembrie 2015, 12:23 de Florin25
In mintea stramba si lucrul drept se stramba!
Nu ma voi adresa (doar) d-lui Florea, ma voi adresa intregii clici penale de la conducerea Oradiei: i-ati indatorat pe oradeni pe zeci de ani inainte fara sa-i intrebati, mintindu-i, urmarindu-va doar interesul personal, dar generatiile viitoare ce vina au ca sa-i puneti sa plateasca pt. tampeniile voastre?!
Postat 25 Septembrie 2015, 12:09 de pinonel
mincinos sau naiv?
Cum poti sa spui ca primaria nu a marit taxe decat cele impuse de legislatie raportate inflatie? Inflatia in ultimii ani a fost aproape de 0, cu toate astea, primaria a marit taxele locale. In conditiile unei supraindatorari a orasului cine mai e naiv sa creada ca taxele nu vor creste? Cat despre lucrarile platite in avans pe credit, e dubioasa treaba: firmele care au castigat licitatiile trebuiau sa aiba puterea financiara sa duca lucrarile la bun sfarsit, urmand sa-si ia banii veniti din fonduri UE, altfel nu ar fi fost eligibile pentru a participa la licitatii. Cum se face ca o data cu incapacitatea de a finaliza la termen proiectele incepute, nu mai au bani? Nu cumva e o masura de siguranta pentru ca firmele de casa sa-si ia banii, pentru ca finantarea europeana oricum se va pierde?
Postat 25 Septembrie 2015, 10:43 de User anonimizat
!!!!!
@ardumilreb: Mulțumesc de aprecieri....
Postat 25 Septembrie 2015, 09:39 de TDS
TDS for ever ...
Vesnicul "TOVARAS" PSD-ist nu lipseste...e la post,e vigilent si urmeaza intru totul linia partidului...primul pentru postul de "Gica contra".
Postat 25 Septembrie 2015, 09:27 de ardumilreb
CU MINCIUNA PRE MINCIUNĂ CĂLCÂND...
Înainte de a ne da explicații PUERILE pe tema îndatorării municipiului poate ne explică D-l Eduard Augustin FLOREA cum a fost angajat(prima oară)în Primărie! “ Eu nu sunt orădean, am venit din sud, puteam să termin facultatea și să plec, dar am avut șansa de a-l cunoaște pe Marcel Boloș, fostul director al DMPFI, care mi-a fost profesor, și mi-a oferit un loc de muncă”. Cum putea Boloș să ofere locuri de muncă în Primărie? Exprimarea lui Florea este fără echivoc(interviu în Bihoreanul!). Este clar că locul de muncă a fost oferit după care probabil s-a și organizat un concurs formal! Tot în lumina TRANSPARENȚEI LIBERALE poate ne spune D-l Eduard Augustin FLOREA de ce CONSOARTA a preferat să plece din sistemul bancar(conform percepției publice cel mai bun sector economic, chiar și acum)și să se angajeze la ADP ca aghiotant(ă)a lui ANDRICA(sau invers!). La ADP se fac angajări pur și simplu sau tot prin concurs? Genul „concursul se ține joi iar postul este ocupat de marți!”! Dar poate consoarta a dorit să se sacrifice în folosul comunitățiii, mai știi??!! S-a gândit că excursiile în străinătate se pot achita și numai din veniturile city-manager-ului!
Postat 25 Septembrie 2015, 08:46 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON