URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iunie 2012, 12:51

Dispari în 30 de minute! În curtea Primăriei şi la Piaţa Rogerius, orădenii vor putea parca gratis jumătate de oră

Dispari în 30 de minute! În curtea Primăriei şi la Piaţa Rogerius, orădenii vor putea parca gratis jumătate de oră DIN STRADĂ, PARCARE! Strada Mihail Sadoveanu de lângă Piaţa Rogerius va fi închisă la capătul dinspre Blaise Pascal şi transformată în parcare cu durată limitată. Primarul Ilie Bolojan spune că parcările de lângă pieţe vor fi singurele cu plată, infirmând zvonurile că municipalitatea ar vrea să pună bir şi pe parcările din cartiere
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Maşina este un lux, deci costă. Este în acelaşi timp o necesitate, deci ar trebui să fie accesibilă. Ca să împace şi capra şi varza, primarul Ilie Bolojan a decis să limiteze zonele de parcare cu plată strict la perimetrul din centrul oraşului.

"Dacă parcările din centru vor fi cu plată, cele din cartiere nu se vor plăti! Acestea vor fi date la cerere asociaţiilor de proprietari care doresc să le împartă membrilor contra-cost în baza regulamentului privind parcările la domiciliu. Şi atât!", spune primarul.

Cartiere fără taxă

Zvonul privind intenţia municipalităţii de a extinde zonele de parcare cu plată inclusiv pe arterele principale din cartierele de blocuri, precum Corneliu Coposu, Ştefan cel Mare sau Nufărului, a apărut în prag de alegeri şi s-a lăsat cu scandal. Pentru că informaţia a văzut lumina tiparului pe prima pagină a unui cotidian şi tocată pe un blog, primarul Ilie Bolojan a calificat gestul drept un atac de campanie menit să-i ridice oamenii în cap cu trei zile înaintea scrutinului.

01 ilie bolojan_1.jpgEdilul a fost cu atât mai iritat cu cât susţine că nu şi-a propus niciodată taxarea parcărilor din cartiere. "Parcările din cartiere nu se vor plăti. Nu vom pune parcometre nici pe Coposu, nici pe Ştefan cel Mare, iar dacă totuşi Administraţia Imobiliară Oradea le-a montat, le vom da jos", zice Bolojan (foto).

Parcări de milioane

Ştirea care l-a enervat pe edil a fost cu atât mai credibilă cu cât în primul mandat Bolojan a implementat un program privind amenajarea de parcări de o amploare fără precedent. În patru ani, numărul locurilor de parcare a crescut de la 1.500 la 6.000, iar astăzi aproape că nu există cotlon în centrul oraşului unde orădeanul să îşi poată lăsa maşina fără să fie taxat. Şi chiar şi aşa, la orele de vârf, găsirea unui loc liber în Parcul Traian, pe strada Primăriei sau pe Bulevardul Magheru este, încă, o provocare!

Numai anul trecut AIO a încasat de pe urma parcărilor şi a amenzilor aplicate contravenienţilor fabuloasa sumă de 6,8 milioane lei. Iar anul acesta va sparge din nou recordul de încasări. Pentru a treia oară consecutiv...

Scopul pentru care s-au introdus parcările cu plată în zona centrală, iar în buricul târgului staţionarea a fost limitată la două ore, nu a fost însă ca AIO să adune bani. Bolojan spune că măsura a fost implementată după model occidental, pentru a creşte dinamismul oraşului. Un loc ocupat până de curând, cât era ziua de lungă, de maşina unui funcţionar sau a unui comerciant, este folosit acum, pe rând, de patru sau mai mulţi şoferi. Iar asta înseamnă mai mulţi potenţiali clienţi şi beneficiari ai firmelor şi instituţiilor din centru.

Parchează şi fugi!

Primarul Ilie Bolojan susţine că are în plan ca de luna viitoare să introducă în teste două parcări gratuite pentru o perioadă limitată. "În curtea Primăriei cetăţenii vor putea parca, pentru o jumătate de oră, gratis. Vor primi un tichet la intrare, iar la plecare, dacă au trecut 30 de minute, vor putea ieşi din curte doar dacă plătesc pentru două ore", a spus Bolojan.

La fel, sistemul va fi testat şi în strada Mihail Sadoveanu de lângă Piaţa Rogerius. Aceasta va fi transformată în parcare cu o singură cale de acces, prin închiderea laturii dinspre strada Blaise Pascal şi prin montarea unei bariere la intrarea dinspre Corneliu Coposu. Astfel, orădeanul care îşi termină cumpărăturile în jumătate de oră şi eliberează locul pentru ca alt şofer să îşi poată face piaţa va fi "premiat" cu o parcare gratuită, pentru meritul de-a fi eficient. Aşa cum ar trebui să fie şi sistemul de parcări...


ADIO, PARCOMETRE!
Parcare cu telefonul

Primarul Ilie Bolojan spune că, în ciuda zvonurilor, municipalitatea nu va extinde zonele de parcare cu plată în cartiere. "Vor fi parcări cu plată doar în imediata vecinătate a pieţelor, pentru ca un număr cât mai mare de orădeni să îşi poată face cumpărăturile. În rest, nu se va mai monta niciun parcometru", spune edilul.

De altfel, primarul susţine că actualele aparate de taxat, oricât ar fi de performante, nu vor avea o viaţă prea lungă. "Treaptat, le vom retrage din uz. În zece ani toată lumea va plăti cu telefonul mobil. E cea mai bună metodă când te grăbeşti. Dai un apel şi pleci în treaba ta, nu te mai cauţi de fise şi nici nu mai umbli după parcometru", spune primarul.

Orădenii îşi pot plăti parcarea prin telefonul mobil în reţelele Vodafone şi Orange după achiziţionarea unui voucher Tpark cu valoare de minim 10 lei de la Serviciul Parcări sau prin SMS în mai multe reţele de telefonie mobilă, inclusiv Digi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
curs valutar de exceptie !
MAI CITESTE CINEVA SI COLOANA DIN DREAPTA ? Sau administratorul siteului e in concediu..sau poate s-a intarit leul brusc si nu a aflat lumea inca? Curs BNR, luni, iunie 25,2012 1 USD = 3,3663 RON 1 EUR = 4,3473 RON 1 HUF = 0,0143 RON
Postat 25 Iunie 2012, 14:32 de dan
Jumatate de idee !
Masura propusa, cum este cea legata de cele 30 minute gratis in curtea primariei, trebuie insotita de o alta care sa spuna ca nici un solicitant de servicii publice care intra in cladire nu va fi nevoit sa stea mai mult de 30 de minute ca sa-si rezolve problemele pentru care a ajuns acolo. Asa ca, gibonul gandeste doar partial, dupa cum ii cade lui pe chelie timpul probabil.
Postat 24 Iunie 2012, 10:35 de Carp III
parcare
IN CENTRU NU EXTINDE LOCURILE DE PLATA SI ASTFEL PIETONII CIRCULA PE CAROSABIL SI MASINILE PARCHEAZA NEREGULAMENTAR PE TROTUAR.
Postat 21 Iunie 2012, 11:39 de doru
Asa va trebuie
Asa va trebuie. Peste patru ani o sa uitati si o sa-l votati tot pe oportunistul Bolojan, disincronizatul bolojan, uitucul Bolojan, carieristul Bolojan. Sa va stapaneasca cu bine!
Postat 20 Iunie 2012, 22:38 de Andreea Ionescu
DOARE???
Traiasca si partidul comunist USL cumva...(cum cum din taxa a+taxa b+taxa c...simplu nu...)
Postat 20 Iunie 2012, 21:43 de ADEVARUL
parcare Piata Decebal
Sau platim pentru parcare, nici o problema, dar nu ne faceti sa tot mutam toata ziua pe masini, pentru ca nu pot tine masina mai mult de 2 ore in fata blocului unde locuiesc!!!
Postat 20 Iunie 2012, 16:53 de cosmin
parcare Piata Decebal
Este o masura abuziva sa plantezi peste tot parcometre ca sa plateasca fraierii, mai nou sunt peste tot, dar domnule Bolojan la Piata Decebal , cei care lucreaza in ture la servici, vin acasa parchez in fata ca doar acolo am loc , la cu plata, ca desteptii din piata si-au mutat masinile pline cu marfuri in spatele blocului... Acolo trebuie gandita o alta masura, tinand cont si de locatari!!!! ( blocul vizavi de piata cu farmacia la parter!!)
Postat 20 Iunie 2012, 16:51 de cosmin
parcare Piata Decebal
Domnule Bolojan dar ce se intampla cu parcarea de la piata Decebal, unde in fata peste tot sunt trasate linii galbene( deci maxim 2 ore)>? Uitati ca si acolo stau locatari afectati de aceste masuri?Plus ca cei din piata si-au mutat masinile intre blocuri , unde la fel nu mai sunt locuri de parcare ! Noi trebuie sa le lasam in fata si sa tot platim pe parcare sau sa tot stam la panda pana se elibereaza un loc altundeva!!! Eu spun sa ne dati legitimatii gratuite celor care locuiesc acolo( riveranilor) si sa putem lasa masine in fata , la parcarea cu plata.
Postat 20 Iunie 2012, 16:46 de cosmin
???
parcarea din fata blocului R204 si R205 e mai mult goala de cind a pus parcometre pt piata iosia,parcarea exista din 1979 de cind sa construit blocul iar locatarii nu au dreptul la parcarea din fata blocului cu abonament anual,probabil sintem cetateni de mina a doua sau nu contam pt municipalitate,mentionez ca si piata are parcarea ei si totusi e vorba de 40 de familii iar in piata de legume sint cam 4-5 mese ocupate permanent,nu mai vorbesc de \"concertele\" oferite aproape seara de seara de crismele din piata si de la fosta scoala de soferi unde parcheaza tiruri care sa nu ne plictism ne mai semnalizeaza sonor sa stim ca nu sintem singuri cu toate ca stiam ca este o hotarire a CL care interzice accesul camioanelor in oras,dar cum spuneam probabil noi nu facem parte din oras,doar cind platim darile catre primarie,asteptam in continuare
Postat 20 Iunie 2012, 15:46 de luky
.
La fel s-au pus si in parcarea de langa fostul complex Ciresica la intersectia Calugareni-Transilvaniei
Postat 20 Iunie 2012, 15:35 de ccc
Sunt peste tot...
Pai pe Coposu sunt parcometre cat incape. Tocmai puse de curand. In drepyul Parcului copilului nu erau acum 3luni, acuma sunt... La fel in Cantemir. Poate si in alte cartiere, nu stiu. Daca le scoate, face foarte bine, pentru ca nu mai poti parca nicaieri fara sa platesti. Benzina se tot scumpeste, impozitele idem, macar parcarea sa ne mai usureze.
Postat 20 Iunie 2012, 14:15 de ana
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON