URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Ianuarie 2015, 18:43

Directoarea APM Bihor, Sanda Mercea: "Nu cred că Oradea este un oraş poluat"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul 2014 s-a încheiat, din perspectiva profesioniştilor în protecţia mediului, cam cu aceleaşi probleme de la începutul său: terenurile contaminate ale fostelor fabrici, pericolul dispariţiei speciilor unicat din rezervaţia Peţea şi poluarea termocentralei pe cărbuni. În cursul anului, autorităţile de mediu au descoperit însă şi o nouă sursă de poluare: deversările ilegale ale Spitalului Judeţean în pârâul Paris.

Totuşi, asigură directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, Sanda Mercea, orădenii nu au de ce să-şi facă griji. "Monitorizăm continuu respectarea tuturor normelor impuse de lege şi rareori se petrec depăşiri ale limitelor maxim admise", spune Mercea.

Spital cu dejecţii în Paris

- Ce probleme de mediu aţi constatat anul trecut în Bihor?

- Am avut problemele care persistă de ani de zile: siturile industriale contaminate istoric, cum e halda de şlam a fostei fabrici Alumina, situaţia Electrocentrale Oradea ori problema deversărilor Spitalului Judeţean, mai veche, dar de care nu am ştiut până anul trecut. Spitalul nu este racordat la reţeaua de canalizare şi deversează în pârâul Paris. Drept urmare, i-am respins solicitarea de eliberare a autorizaţiei de mediu. Rezervaţia şi Lacul Peţea au mai fost o preocupare în 2014, am avut întâlniri cu toate autorităţile implicate şi am stabilit diferite măsuri. Cea mai importantă este, probabil, sistarea acordării de licenţe de exploatare a apei termale până la finalizarea unui studiu asupra zăcământului, iniţiat de Agenţia Naţională de Resurse Minerale.

- APM Bihor monitorizează calitatea aerului din Oradea prin trei staţii amplasate în oraş. Ce vă spun datele colectate?

- Cu excepţia staţiei din zona Electrocentrale, măsurătorile se încadrează în limitele impuse de legislaţie. Nici la staţia din Episcopia Bihor nu sunt înregistrate depăşiri spectaculoase. Doar în zilele în care a fost mai frig s-au înregistrat depăşiri de emisii de 100 mg/mc/zi, dublu faţă de limita admisă.

Nu-i doar Electrocentrale...

- E mai curată sau mai poluată Oradea decât alte oraşe din ţară?

- Este dificil să facem comparaţii la modul general. În principiu, având în vedere că nu se depăşesc aceste limite legale, nu cred că Oradea este un oraş poluat.

- Fumul degajat de Electrocentrale se vede cu ochiul liber. Cât de periculoasă e această poluare pentru sănătatea cetăţenilor?

- Sigur că toată poluarea are un efect negativ asupra sănătăţii noastre. Dar nici nu putem arunca responsabilitatea poluării Oradiei asupra Electrocentrale, mai sunt şi alţi operatori care poluează.

- Oradea a moştenit depozitele de cenuşă ale CET-urilor şi haldele de şlam ale Alumina. Sunt perspective să fie ecologizate?

- La Cemtrade (n.r. - fosta Alumina) este o situaţie delicată, pentru că privatizarea s-a făcut fără reglementarea obligaţiilor de mediu, iar societatea nu-şi asumă costurile ecologizării. Recent, ne-a solicitat un punct de vedere, pentru că intenţionează să vândă activele. Noi am transmis solicitarea Agenţiei Naţionale şi aşteptăm un răspuns. Depozitele CET I se vor închide odată cu finalizarea proiectului noii termocentrale pe gaz. Ulterior, am înţeles că Primăria va proceda la ecologizarea depozitului de la CET II.

Colectarea selectivă, obligatorie şi în 2015

- Ce se întâmplă cu dosarele aprobate în anii trecuţi în programul "Casa Verde"? Există şanse pentru repornirea acestui program?

- În 2014 am semnat 277 de dosare, toate depuse în 2011, şi aşteptăm ca Administraţia Fondului de Mediu să aprobe şi altele. Relansarea depinde de fondurile alocate AFM.

- Ca şi alte municipii, Oradea e obligată să colecteze selectiv deşeurile. Şi-a îndeplinit oraşul ţinta pentru anul trecut? Care e obiectivul pentru 2015?

- Nu ştim încă dacă ţinta a fost atinsă, pentru că raportările se vor depune abia la sfârşitul acestei luni. Noi sperăm să fie îndeplinit obiectivul. Pentru 2015 avem aceeaşi ţintă de reciclare - 15% din cantitatea totală a deşeurilor colectate.

- Pentru rezolvarea acestei probleme Primăria urmează să-i amendeze pe cetăţenii care nu colectează selectiv deşeurile. Susţineţi o astfel de măsură coercitivă?

- Bineînţeles. Consider că fără această măsură nu se vor putea atinge ţintele şi nu vom putea respecta legislaţia asumată prin aderarea la Uniunea Europeană.

- În satele din judeţ nu trebuie să se treacă la colectarea selectivă?

- Sistemul se implementează şi se va îmbunătăţi doar când va exista infrastructura necesară în întreg judeţul. De aceea e vital sistemul de management integrat al deşeurilor pe care îl implementează Consiliul Judeţean. Acesta prevede construirea unor staţii de transfer, staţii de sortare a deşeurilor, dar şi dotarea cu utilaje şi recipiente.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
oradea nu e poluat???
nu vine doamna in iosia, la ora asta, sa masoare poluarea? am incercat sa deschid geamul si m-am gandit cu drag la si la dansa si la doamna ziarista si la ebihoreanul si la familiilor lor. daca taceau filozoafe ramaneau.
Postat 28 Ianuarie 2015, 22:18 de Florin25
MILF
MILF...
Postat 27 Ianuarie 2015, 15:31 de Citizen
asta e politica in Bihor
Acest articol iarasi scoate in evidenta cat de incopmetenti sunt cei care conduc judetul.Sa faci parcuri, sa construiesti poduri, etc, toate sunt secundare, adica asa ar trebui sa fie!Intai e sanatatea! Ne trebuie parc unde sa asteptam soarta, cand vom avea cancer de plamani? Si nu numai primarul este de vina ci toti cei care sunt in pozitti de conducere si nu fac nimic sa se schimbe ceva, defapt nici nu pot pentru ca stau numai acolo in scaun, nu lucreaza nimic ca nu se pricepe LA NIMIC, iar de trait trebuie din ceva, dar omit fatul ca si ei si familia lor traiesc in Oradea si sunt expuse la boli. Ce oameni de ..., fara minte!
Postat 27 Ianuarie 2015, 12:02 de oradean001
Vai si amar Oradea...
Vai si amar de orasul asta si de oamenii care locuiesc in el. Deci fumul de la CET nu este poluare, CET-ul nu trebuie amendat dar cetatenii care nu stau cu parul in mana langa pubelele de gunoi sa nu mai amestece tiganii gunoiul trebuie amendati. Daca ziaristii din Oradea nu ar fi de *, ar face macar un drum pe la Policlinica de penumologie (Dispensarul TBC) sa vada cate cazuri noi de astm au aparut in ultimul, cate cazuri de "bronsite" tuse seaca nu raspund la nici un tratament si ajungi sa fii bolnav cate 2-3-4 luni incontinuu indiferent ce medicament ai lua. Toti stim ca e poluare, APM stie, Bolojan stie dar avem pretentia sa consideram Oradea oras verde ??? Ba da sunteti tampiti? Facreti domnilor ziaristi o investigatie, nu mai luati de bune declaratii pe care si un copil de 10 ani vede ca sunt mincinoase. Va dau un pont: verificati orice CET din Transilvania: Arad, Timisoara, Mintia niciunul nu polueaza nici 10% din poluarea CET Oradea, ce este aici nu este normal. Va bateti joc de sanatatea voastra si a copiilor vostri.
Postat 27 Ianuarie 2015, 09:41 de vasyion
@PueMonta
Asta am vrut sa mentionez si eu! Se simte pana la Nevis/Lidl! Si probabil e o enigma, ca si doamna Mercea, care conform declaratiei de avere aproape ca nici nu exista!
Postat 27 Ianuarie 2015, 08:52 de Universitarul_autentic
porcinele
dar mirosul ala pestilential de * de porc care ajunge pina in centrul orasului? De citeva ori pe saptamina ti se muta nasul de la loc de la mirosul de * porcesc care vine de ... cica nu se stie de unde vine ... ENIGMA totala, politrucii astia de la APM zic ca nu e de competenta lor, ei cred se fcacaf extraterestii pe noi, sa ne adresam la NASA...
Postat 26 Ianuarie 2015, 23:12 de PueMonta
!!!!!!!!!! să afirmi "NU CRED"
..................ce e aia "nu cred???" doamna director, vorbim ştiinţific sau nu??? suntem sau nu în limite??? ce e aia: nu cred???
Postat 26 Ianuarie 2015, 22:54 de ADINA
@Florin25
tu cred ca nu sti ce e aia poluare, si ca de obicei va place sa exagerati. Sa vad daca si dupa trecerea cet-ului pe gaz, o sa va plangeti la fel.
Postat 26 Ianuarie 2015, 21:57 de David
doar daca traiesti in alta lume...
poti afirma ca orasul oradea nu este un oras ultrapoluat. in ce oras traiti doamna ? locuiesc pe calea aradului si daca deschid geamul pot sa afum carnati in casa iar dvs ne spuneti ca oradea nu este poluat, ziarista mai si publica prostia. totusi chiar pe toti ne considerati prosti in orasul asta ? sa stiti ca nu, ati gasit cativa la bihoreanul doar, care au si publicat tampenia asta. daca aveati bun simt stateati ascunsa pana se rezolva problema cet-ului. cum va gasiti masina dimineata daca parcati afara ? sa stiti ca ce e pe parbriz nu e mana cereasca cum probabil credeti, e funingine de la CET...
Postat 26 Ianuarie 2015, 21:49 de Florin25
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON