URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Aprilie 2014, 11:26

Din Ciupercă, ciupercuţă: Primăria a renunţat la "extravaganţele" proiectului de amenajare a Dealului Ciuperca

Din Ciupercă, ciupercuţă: Primăria a renunţat la "extravaganţele" proiectului de amenajare a Dealului Ciuperca CU LEI ŞI EURO. Lucrarea de amenajare a Dealului Ciuperca va costa 1,6 milioane euro, din care 700.000 euro vor fi bani europeni nerambursabili. Execuţia proiectului va fi scoasă la licitaţie în următoarele săptămâni, având un termen de predare de zece luni
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aleşii orădenilor şi-au dat acordul, vineri, pentru construirea unei grădini publice pe Dealul Ciuperca, cu bani europeni. Ideea prezentată încă din 2012 prevedea că pe deal va curge o cascadă în trepte, pe lângă o podgorie şi o plantaţie de arbori giganţi, însă Primăria a renunţat la aceste planuri, din raţiuni financiare. Dealul Ciuperca rămâne doar cu alei de promenadă, verdeaţă, un amfiteatru şi o cafenea.

Prea scump

Hotărârea luată de consilierii locali prevede că pe Dealul Ciuperca se va amenaja o grădină publică mult mai simplă faţă de ce propunea studiul de fezabilitate. Dacă iniţial cuprindea o cascadă în trepte, un lac de nuferi, o exploataţie viticolă de 9.000 de metri pătraţi sau plantaţii de arbori sequoia gigant şi ginkgo biloba, în proiectul final aceste elemente nu se mai regăsesc. "La fântânile arteziene s-a renunţat datorită lucrărilor de consolidare pe care le implică problemele de stabilitate ale terenului", a explicat viceprimarul Mircea Mălan. Dacă Primăria trebuia să facă şi aceste lucrări, proiectul ar fi costat şi mai mult.

În locul podgoriei de 9.000 mp, Primăria va planta doar câţiva butuci, pe motiv că nu are personal de specialitate pentru îngrijirea viei, iar în locul arborilor-gigant vor răsări copaci mai mici, din acelaşi motiv al stabilităţii dealului. Inclusiv amfiteatrul amenajat de-a lungul aleii principale a intrat la apă: în loc de 240 de locuri, el va avea o capacitate de 130.

Cine întreţine?

Singura noutate în plus a proiectului este că, pe lângă centrul de informare turistică din studiul iniţial, s-a strecurat şi un punct de alimentaţie publică, o cafenea sau un bar. "Fie vom da în administrare în întregime Dealul Ciuperca, inclusiv localul, ceea ce ridică unele riscuri legate de întreţinerea lui, fie vom da spre administrare doar partea de alimentaţie publică şi de întreţinere ne vom ocupa noi", a spus Mălan.

Potrivit proiectului, accesul la viitoarea grădină publică se va face pe pasarela CFR de peste linia ferată, la capătul căreia va fi amenajată o trecere de pietoni peste viitorul drum rapid. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
P.C.R. transpartinic. Ep. Faraonul, barul, practica studenţească şi interesul …local
I. ”În locul podgoriei de 9.000 mp, Primăria va planta doar câţiva butuci, pe motiv că nu are personal de specialitate pentru îngrijirea viei, iar în locul arborilor-gigant vor răsări copaci mai mici, din acelaşi motiv al stabilităţii dealului. Inclusiv amfiteatrul amenajat de-a lungul aleii principale a intrat la apă: în loc de 240 de locuri, el va avea o capacitate de 130.” 1. O colaborare cu profesioniştii de la F.P.M., respectiv U.O., nu aţi încercat don faraon? Pentru studenţii de la anumite specializări (Peisagistică, Horticultură, Silvicultură ş.a.) ar fi şi un excelent loc de practică. Dar cum boşii de la ”Sorbonica” şi P.S.D&P.N.L. Oradea au alte preocupări… Nu ca nemţii veniţi la Sebeş. II. ”Singura noutate în plus a proiectului este că, pe lângă centrul de informare turistică din studiul iniţial, s-a strecurat şi un punct de alimentaţie publică, o cafenea sau un bar.” 1. Un Planetariu/Observator (care să imite turnul Primăriei din Oradea) de ce nu aţi fost în stare să strecuraţi? Nu aţi găsit specialişti la U.O., sau (încă) un bar pe dealul Ciuperca este un punct turistic mai reprezentativ/bănos pentru Oradea? P.S. Multe alte succesuri şi …să coabitaţi BINE!
Postat 10 Aprilie 2014, 23:22 de stefan
Primăria = Bolojan !?!
Renunţând la "extravaganţe", din lipsă de resurse, primarul revine la ceea ce înţelege şi-l caracterizează pe el cel mai bine: ieftin şi de prost gust !?! Aşadar, în loc să renunţe total la proiect până devine fezabil, primarul insistă să "producă" ceva ce nu face decât să se cheltuie nişte bani aiurea, iar după vreo 10-15 ani să vină un alt primar care să reabiliteze din nou întreg dealul !?! Adică tot contribuabilul să plătească acelaşi lucru de două ori !?!
Postat 10 Aprilie 2014, 19:37 de Carp III
@x
bai da prost esti ! tu vezi ce prostii debitezi ? daca atat ai inteles din ceea ce inseamna drumul rapid, inseamna ca esti un caz patologic
Postat 10 Aprilie 2014, 17:28 de H2
Dealul Ciuperca
Ar arata frumos amenajat asa cum se vede in macheta. Nu mai stati pe ganduri si demarati lucrarile. Arata foarte bine.
Postat 10 Aprilie 2014, 17:15 de Euro
LUMINA?
Nu vad eu in proiect sau chiar nu sunt lumini pentru iluminare nocturna?
Postat 10 Aprilie 2014, 16:56 de Ciprian
.........naspa
ma intreb si eu ce rost mai are drumul ala rapid daca oricum va fi taiat de sensuri giratorii,treceri de pietoni si cale ferata (intrarea la depoul de vagoane) o porcarie pe o caruta de bani si mai strici si dealul ciuperca care in loc sa fie un loc linistit va dudui 24 de ore de masini (da atunci deja nu puteau proiecta ca podul sa treaca si peste drum ca la oamenii normali la cap? ) .
Postat 10 Aprilie 2014, 16:25 de x
bataie de joc din nou
DRUM RAPID CU TRECERE DE PIETONI .... HA HA HA ... ATAT A REUSIT MINTEA BOLOVANULUI CU ACEST PLAN DE 2 BANI SCOS DE SUB MASA.
Postat 10 Aprilie 2014, 12:40 de Johny B
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON