URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Octombrie 2010, 13:48

Dileme de ecologist: De ce?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fericirea nu înseamnă să ai ceea ce doreşti, ci să doreşti ceea ce ai... Fericirea nu-i un lucru uşor: ea este greu de găsit în noi şi cu neputinţă de găsit aiurea. (Antoine de Saint Exupery)

La fel ca mulţi dintre voi, mă bucur că sunt orădean şi bihorean. Bucuria mi-e dată de oamenii din jur şi de generozitatea cu care Dumnezeu ne-a aşezat într-o zonă cu o natură inspirantă şi de o valoare excepţională. Aşa că, atunci când avem oleacă de timp, nu ne putem plânge că n-avem unde găsi o clipă de fericire. Dar de la o vreme, când ies la plimbare prin oraşul drag, parcă simt că lipseşte ceva. De ce?

Parcurile sunt tot mai îngrijite şi au garduri, ca să nu poată fi vandalizate. Ca să nu-mi simt fericirea ameninţată de senzaţia lipsirii de libertate, mă gândesc că îngrădirea trebuie să fie benefică protecţiei ierbii şi copacilor. Cu criza asta generală, e posibil ca iarba şi copacii să dispară. Dar n-am găsit, totuşi, răspunsul. Poate că ceea ce lipseşte parcurilor sunt bordurile. Bordurile pe aleile din parcuri m-ar face fericit şi chiar împlinit. Ce ziceţi?

Cineva mi-a spus de curând că centrul oraşului se va transforma într-o mare piaţă cheală. De ce? Poate pentru a se vedea mai bine arhitectura din jur şi, cu siguranţă, pentru a-l ajuta pe "cel călare" să-i vadă mai bine pe semenii alături de care îşi petrece viaţa. În mod sigur au fost multe dezbateri publice pe tema Pieţei Unirii. Au fost consultaţi arhitecţi de prestigiu şi s-au făcut ateliere de creaţie pentru această soluţie unică, "genială": Piaţa Cheală. Pot să fiu mândru că şi generaţia noastră dă valoare oraşului. De ce?

Ca să nu-mi micşorez starea de fericire, mă gândesc să urc la sfârşit de săptămână la Padiş. Ai cea mai diversificată ofertă de cazare din câte s-au pomenit: "La bodega prăpădită", "Căsuţa de tablă Poli Cluj", "Staulu' dărăpănat", "Cantonu' recuperat", "Hotelu' netencuit"... Cred că o să stau totuşi la "Butoiu' lui Birlic", că l-am mai testat şi-i exotic. Un prieten neamţ mi-a recomandat să-mi iau remorca cu mine şi ceva saci de plastic, ca să adun din "averea" lăsată de semenii mei pe lângă drum şi pe unde au mai campat. Cică în Germania şi China se fac bani frumoşi din gunoaie. Aşa o fi, dar dacă noi nu ştim... De ce?

Am să trec şi pe la Glăvoi, să văd Cetăţile Ponorului şi Focul Viu. Am văzut că arată bine în poze şi mulţi străini apreciază peşterile extraordinare. Cică nişte glumeţi au pus o pancartă mare deasupra drumului: "Glăvoi fără gunoi". De ce? Vă doresc să fiţi fericiţi!

Viorel Lascu, preşedintele Federaţiei Române de Speologie

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
iesiti mai des in media!
... pentru ca aveti multe de spus, multor urechi care au si mai multe de auzit. Faceti lucruri minunate in speologie si ar fi bine ca lumea sa le stie. Cu respect, din Londra va saluta Shadow :)). Apropo, Garda e superba!
Postat 11 Octombrie 2010, 09:40 de shadow
fara pret
Toata stima pentru Viorel Lascu, un om de o mare valoare si cu un caracter puternic de bihorean. Pacat ca ne judeca oameni cum sunt mai marii judetului si nu numai.... Sanatate multa Domnule....
Postat 10 Octombrie 2010, 20:26 de cunoscator
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON