URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Septembrie 2010, 15:24

De ce se strânge gunoiul ziua?

De ce se strânge gunoiul ziua? CONSENS. Mulţi orădeni se plâng că ridicarea deşeurilor pe timp de zi încurcă traficul, dar puţini înţeleg că, pentru ca operaţiunea să se facă noaptea, este nevoie ca măcar locuitorii de pe o stradă să se pună de acord cu acest lucru
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O problemă a salubrităţii din Oradea invocată mereu este faptul că operatorul licenţiat, RER Ecologic Service, colectează deşeurile pe timpul zilei. Acest lucru aglomerează traficul şi, vara, lasă un miros neplăcut, pentru că niciodată gunoaiele nu vor avea aromă de parfum.

Puţini înţeleg şi motivele...

Fără izbândă

În urmă cu câţiva ani, RER Ecologic Service a încercat să colecteze pe timpul nopţii deşeurile de la orădenii din zona centrală. Efectul? „Au curs reclamaţiile", spune directorul de producţie Ionel Ban.

Majoritatea plângerilor au vizat zgomotul făcut de utilaje, dar şi furtul de pubele. Această nemulţumire nu putea fi pusă, însă, în cârca RER, întrucât angajaţii firmei n-au cum să păzească recipientele. Aşa că iniţiativa a eşuat.

Mai scump

Asemenea reclamaţii sunt principalul motiv pentru care Primăria şi RER Ecologic Service au renunţat la ideea colectării deşeurilor pe timp de noapte. Dacă ar fi pusă în practică definitiv, nu doar experimental, aceasta ar mai avea şi un alt efect nedorit, cu siguranţă, de orădeni: creşterea costului serviciului de salubrizare în condiţiile în care, lucrând noaptea, angajaţii RER ar trebui să primească un spor de 25% din salarii, bani ce ar fi strânşi tot de la cetăţeni.

O factură mai mare ar isca din nou nemulţumiri, dat fiind faptul că în prezent încă mai există mii de orădeni care caută orice portiţă ca să se sustragă de la plata salubrizării.

Unitate

În ciuda obstacolelor, RER încurajează totuşi orădenii să ia în calcul şi varianta nocturnă. „Noi suntem dispuşi să colectăm noaptea, dar putem doar sub două forme: fie există o hotărâre de Consiliu Local care să oblige la colectarea nocturnă, fie toţi cei care locuiesc pe o stradă să decidă că vor acest serviciu", explică Ionel Ban. Inclusiv firmele trebuie să fie de acord să-şi scoată pubelele seara în stradă. „Dacă unul singur se opune, nu putem veni a doua zi să-i ridicăm deşeurile", precizează directorul RER.

În prezent, pe nicio stradă nu se ridică deşeurile noaptea, pentru că nimeni n-a ajuns la un asemenea consens. Ceea ce dovedeşte că orădenii preferă să se plângă, decât să comunice...


MATINALI
5
este ora la care utilajele RER încep să colecteze deşeurile din oraş


VOCEA STRĂZII

Când aţi prefera să fie ridicat gunoiul: pe timp de noapte şi la un cost crescut din cauza sporurilor ce-ar trebui plătie salariaţilor RER sau la acelaşi preţ de acum, pe timp de zi?

02 Alexandrina Zuh.jpgZiua, când se golesc tomberoanele se face aşa un zgomot, şi un miros... Cred că s-ar putea face noaptea, ca în ţările civilizate.

Alexandrina Zuh, 66 ani, pensionară

Trebuie să se golească noaptea, chiar dacă ar fi un pic mai scump. În timpul zilei se creează aglomeraţie, se simte un miros urât, iar zgomotul oricum se aude şi ziua.

Anca Popa, 24 ani, agent de vânzări

02 Raluca Cuc.jpgChiar dacă în alte ţări se ridică noaptea, la noi se poate şi ziua în continuare. Cel mai bine e să se ridice la ora 6 dimineaţa, când nu e aglomeraţie.

Raluca Cuc, 31 ani, agent turism

Să se ridice noaptea şi să coste mai mult! Cât ar putea fi în plus? Vreo 2-3 lei. Ziua încurcă maşinile în trafic şi fac gălăgie.

Victor Silaghi, 57 ani, pensionar

02 Adrian Bulzan.jpgMi s-ar părea normal să fie dus gunoiul noaptea, fie şi cu costuri suplimentare. Pe timpul zilei încurcă traficul, iar pentru turişti e urât să vadă maşinile în oraş.

Adrian Bulzan, 29 ani, electronist

Cu siguranţă noaptea am auzi maşinile cum fac gălăgie, dar chiar şi aşa aş prefera să se ridice gunoiul pe timpul nopţii. Oricum s-au scumpit toate, nu m-ar deranja să fie şi ridicarea gunoiului ceva mai scumpă, dar mai civilizată.

Anda Banoczi, 23 ani, agent vânzări

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON