URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iulie 2016, 15:24

De ce să învăţăm?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ne întrebăm de multe ori care este cauza pentru care tinerii preferă multe alte activităţi, chiar să lucreze ca necalificaţi, în defavoarea învăţatului. Intervin mai mulţi factori: materia care nu mai stârneşte interes, predată într-un mod total depăşit, sau chiar lipsa de interes a elevilor faţă de anumite domenii, pe care totuşi sunt forţaţi să le parcurgă. Asta în timp ce adolescenţii sunt înconjuraţi şi fascinaţi de tehnologia avansată, pe care însă nu o găsesc şi la şcoală.

Sigur, ca elevi, avem obligaţia de a opta pentru activităţile şcolare şi extraşcolare care sunt pe placul nostru. Ideal ar fi ca pasiunile şi şcoala să se îngemăneze, dar nu întotdeauna se întâmplă aşa.

Societatea în care trăim are un rol exacerbat asupra modului în care privim viaţa. Dacă în trecut modele de viaţă erau doar persoanele cu caracter puternic şi o carieră de succes, acum se iau în considerare şi persoanele care au un impact negativ, care "au reuşit în viaţă" prin metode dubioase. Acest lucru determină schimbări în comportamentul tinerilor, care nu mai au interes pentru educaţie. Renunţă la şcoală, sunt exmatriculaţi din motive disciplinare şi refuză să coopereze cu părinţi, profesori. Pentru că nu mai văd niciun rost în învăţat...

Situaţia cu care ne confruntăm este critică şi o confirmă examenul de Bacalaureat. Din ce în ce mai mulţi tineri preferă să renunţe, fără a încerca măcar. Cauzele diferă de la persoană la persoană, dar este clar că aceşti oameni nu mai au pe nimeni care să le călăuzească paşii.

Cu siguranţă, adolescenţa este punctul de plecare spre odiseea ce ne dezvăluie o lume insolită, iar fără educaţie este greu să ajungem la lumină. Obstacolele pe care le presupune viaţa ar trebui să ne dea perseverenţă şi curaj să ne creăm o carieră de succes, bazată pe educaţie solidă.

Nu degeaba se spune că gloria nu aparţine celor neînvinşi, ci celor care se ridică după fiecare lovitură. Iar noi, tinerii, avem datoria să învăţăm din fiecare înfrângere câte puţin, ca să ştim cum să ne ridicăm...

Alexandra Iftime
Promovată cu media 10 la Bacalaureat

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Platitudini...
O simplă compunere ce conține o grămadă de platitudini... Domnișoara nu răspunde la întrebarea din titlu și - după cum se vede de la câteva poște - "obstacolele pe care le presupune viața" sunt chestiuni teoretice pentru domnia sa. Foarte bine, o să vină ele și necazurile iar scrisul Alexandrei va arăta atunci cu totul altfel. Garantat. Regret că m-a luat cu oleacă de aciditate la scris, însă cred că îmbrăcămintea domnișoarei e de vină. O ținută clasică, sobră, m-ar fi făcut mai îngăduitor, în schimb ce poartă în poză... mai bine tac.
Postat 01 August 2016, 23:05 de Shogun
Minte sclipitoare, haine de pitzipoanca
Draga fatuca, esti prea frumoasa si prea desteapta sa te imbraci ca una de pe centura! Nu este cazul sa recurgi la haine de genul ca sa iesi in evidenta! O fata desteapta va eclipsa o toanta si daca nu este imbracata ca Buzuca! Incearca sa fii discreta, poti sa pui un decolteu decent si sa fii incitanta. Barbatilor nu le place sa le arati totul prin tinuta ta, nu mai esti misterioasa, esti o femeie usoara in ochii lor! Fii misterioasa si vei avea numai de castigat!
Postat 01 August 2016, 11:05 de Bubu
Ce zici, Alexandra ?
Cunosc destule persoane foarte " invatate '',toba de carte,soareci de biblioteca samd cu educatie cvasinula. Cum se explica asta ?
Postat 31 Iulie 2016, 13:21 de Iness
Aparentele inseala
Mda, din pacate, rochia aleasa te duce cu gandul la cu totul alt gen de persoana... regretabila alegere. Initial nici nu am vrut sa deschid articolul, nu vedeam legatura intre "domnita" din imagine si tema articolului (pareau in antiteza). Dar aparentele inseala! Tot respectul pentru tine, Alexandra, pentru rezultatele si munca depusa de-a lungul anilor de scoala. Mult succes in continuare!
Postat 31 Iulie 2016, 10:23 de Tinna
cum e imbracata fata :)))
pardon, inbracata!
Postat 30 Iulie 2016, 22:29 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON