URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 August 2014, 19:21

Datorii verzi: Cine are obligaţia întreţinerii spaţiilor verzi din faţa caselor şi blocurilor orădene?

Datorii verzi: Cine are obligaţia întreţinerii spaţiilor verzi din faţa caselor şi blocurilor orădene? OBLIGAŢII DE BUN-SIMŢ. În faţa caselor ori blocurilor în care locuiesc, atât orădenii cât şi firmele angajate de Primărie au obligaţia să se asigure că iarba este cosită, gardul viu nu creşte în neştire, pe jos nu sunt mizerii şi nu cresc plante alergene precum ambrozia
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultima lună, Poliţia Locală Oradea a remis mai multe notificări orădenilor pentru a-i informa că sunt răspunzători şi de spaţiile verzi din jurul imobilelor în care locuiesc, indiferent că este vorba de blocuri ori de case.

Toţi orădenii trebuie să se asigure că, de la limita proprietăţii lor şi până la trotuare, zonele verzi sunt curate şi îngrijite. Pentru bucuria lor şi a trecătorilor...

Regulamente verzi

Conform Regulamentului de organizare, dezvoltare şi întreţinere a spaţiilor verzi din Oradea, avizat prin HCL 429/2009, persoanele fizice, juridice şi asociaţiile de proprietari din oraş au obligaţia "să întreţină perdelele şi aliniamentele de protecţie, spaţii verzi - arborii, arbuştii, gardurile vii, gazonul şi plantele florale din perimetrul imobilelor în care locuiesc sau în care funcţionează până la limita carosabilului". Hotărârea prevede şi amenzi pentru cei care nu o respectă, de la 1.000 la 2.500 lei.

Sarcinile sunt de fapt împărţite între proprietarii de imobile, asociaţiile de proprietari de la blocuri şi firmele care au contracte cu municipalitatea pentru îngrijirea şi amenajarea spaţiilor verzi din cele patru loturi ale oraşului. În timp ce asociaţiile au în grijă toate spaţiile verzi din jurul blocurilor, până la şoselele care le înconjoară, spaţii delimitate clar în protocoalele încheiate cu Primăria, orădenii de la case răspund de fâşia de pământ de la limita proprietăţii lor şi de trotuar. Porţiunile de teren dintre trotuare şi şosele, denumite aliniamente stradale, sunt în grija firmelor angajate de Primărie. Tot în grija "privaţilor" sunt şi scuarurile de pe carosabil.

Firme la comandă

De ştiut că în lotul 1, delimitat de malul stâng al Crişului Repede, Piaţa Cetăţii, Piaţa 22 Decembrie, strada Feldioarei, Cimitirul Municipal, strada Ogorului şi Calea Aradului, responsabilă este firma Imsaurisa, iar lotul 2, delimitat de malul stâng al Crişului Repede, Piaţa Independenţei, Piaţa Cetăţii, Piaţa 22 Decembrie, strada Toamnei şi strada Ogorului, a fost atribuit de Primărie firmei RER Ecologic Service.

Lotul 3, între malul drept al Crişului Repede, Bulevardul Decebal, strada Eroul Necunoscut, strada Lacul Roşu, Calea Bihorului şi cartierele Iorga şi Podgoria, a revenit firmei Adenandra, iar lotul 4, care cuprinde Rogerius, Oncea şi Episcopia, este în grija muncitorilor RER Ecologic Service.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
eu
@Verdi: eu spre exemplu, in fata casei intretin "alveola" pentru ca e in fata casei! NU pentru ca ma obliga cineva! Dar este o cu totul alta problema!
Postat 23 August 2014, 14:07 de TDS
asa e
@Verdi: SUPER CORECTA SI INTELIGENTA OBSERVATIA! Poate o vede si INTELIGENTUL din PMO(cu preocupari total diferite, FASII cotidiene!); nu stiu daca va fi CAPABIL sa inteleaga ce ai scris! Inca o data, CORECT-CORECT-CORECT!
Postat 23 August 2014, 14:04 de TDS
Primaria are obligatia intretinerii spatiilor verzi
Asociatiile au fost speriate cu militienii locali ca daca nu incheie protocoale de preluare in administrare a spatiilor verzi din proprietatea municipiului, vor fi amendati. Asociatia de proprietari nu are nici dreptul, si nici obligatia de a lua in gestiune terenurile municipiului. Art. 4, al. 1 din Legea nr. 230/2007: Asociatia de proprietari are drept SCOP administrarea şi gestionarea proprietati comune”. Presedintele administreaza doar clădirea (art. 29, al.1, art. 30, al.1, lit. h din L. nr. 230/2007). Art 206 Cod Civil, alin. (2) Persoanele juridice fără scop lucrativ pot avea DOAR acele drepturi şi obligaţii civile care sunt necesare pentru realizarea scopului stabilit prin lege, actul de constituire sau statut. (3) Actul juridic încheiat cu încălcarea dispoziţiilor alin. (1) şi (2) este lovit de NULITATE ABSOLUTA. Legea nr. 24/2007, rep, privind reglementarea Si administrarea spaţiilor verzi, art. 8, al.1: Administrarea spatiilor verzi proprietate publica este exercitată de autorităţile administraţiei publice locale. Cheltuielile de administrarea ale terenului unui tert nu constituie cheltuieli comune de întreţinere, conf. art. 3, lit. I şi j din L. 230/2007
Postat 23 August 2014, 13:54 de Verdi
Institutie de tampiti si tampite
Am facut curat in fata case care se afla intre blocurii. Am pus gunoaiele langa tomberoane in saci de plastic de la RER, inclusuv iarbataiata. Am fost amendat 500 Ron pentru depozitarea gunoaielor in spatiu public de catre politia comunitara (militieni facuti la raportul de seara pe pile si piz-e date oricui numai sa se vada politista). Evident nu m-am furisat cand am curatat si cand am pus gunoaie acolo ca multi altii. Am platit. Altadata nu voi curata unde nu sunt proprietar, nu voi fi vazut depozitand gunoaie in sac sigilat si zic eu asezat civilizat langa tomberon si voi admira ca multi altii gunoaiele aruncate peste tot in santuri, in vaii, inclusiv in padurile din jurul orasului. Sa va bata dumnezeu de politisti comunitari tampiti si pe voi si pe cei care va conduc atat de prost. Am simtit ca sunt abuzat, inselat, furat si batjocorit de o institutie a statului platita din bani publici. Se poate contesta in instanta dar acolo surpriza. Dai de alta institutie aproape la fel de necinstita. Dumnezeu sa va plateasca dupa fapte.
Postat 23 August 2014, 07:13 de oradean
green peace
Bucuria trecatorilor...Pai ei sunt oricum foarte bucurosi ca pot admira zilnic arhitectura vieneza a orasului ,subtil scoasa in evidenta de alaturarea cu constructii ultramoderne si viu colorate;de asemenea,faptul ca reusesc sa nu-si rupa picioarele mergind pe trotuarele orasului,le provoaca trecatorilor alta bucurie,sora cu veselia;nu mai au ei ochi saracii si pentru spatiile verzi,bucuriile de mai sus le sunt suficiente; sper totusi ca autoritatilor sa nu le treaca prin cap aplicarea amenzilor,caci se vor trezi ca trebuie sa amendeze 2/3 din proprietari ca nu-si amenajeaza cit de cit spatiile acelea,ei fiind mai bucurosi sa le lase asa,in pace;mai mult,din 2009 toti proprietarii amendati pe baza acestei HCL au ajuns la spitalul 6 cu depresie severa,va imaginati ca daca continua cu amendarea,exista riscul unei catastrofe psihiatrice in oras.Pace buna!
Postat 22 August 2014, 15:28 de heidi
curatenie
sa vina sa stea la bloc toti indivizi aia care conduc acest orass-au si la casa si sa vada cu ce eforturi se intretine un spatiu verde su dupa sa vorbeasca,ce avantaj am eu ca fac acest lucru la bloc,ca niciodata n-o sa pot sa-i lamuresc pe toti dintr-o scara sa faca curat da pana la urma mergeti si in alte tarii indivizilor si vedeti cine se ocupa de aceste spatii nenorocitilor.
Postat 22 August 2014, 10:29 de ganditorul
Magarie
O alta magarie a Primariei ....la fel ca si cea cu parcarile ....hotarari ilegale ale Consiliului local ....pana cand n-o sa-l amendeze pe subprefect pt. ca nu si-a curatat locul nimeni nu v-a face scandal .....una este sa maturi in fata casei si alta este stuatia spatiilor uriase dintre blocuri ....obligatia asociatiilor de proprietari de a curata aceste terenuri , care apartin Primariei , este ilegala ....pe politicieni nu-i intereseaza problema decat atunci cand ii afecteaza pe ei ....oricum ei nu stau la bloc ....stau la vila ....
Postat 22 August 2014, 04:37 de Sandu
zone neutre
Aha! Si ce te faci cu "spatiile verzi" din zone neutre? Cum este cea din cartierul EUROPA(care trebuia amenajata de catre IMPACT, conform contractului de asociere in participatiune 14.519/2004). OK, IMPACT-ul n-a facut-o! FILIP il durea in dansa daca dezvoltatorul respecta ceea ce s-a angajat sa faca! Pe Bolos, la fel! Pe Bolojan la fel! Cine amenajeaza zona in care acum zace molozul? IMPACT-ul! Da, da, cum sa nu! Primaria? Din banii cui? CONCLUZIA: IMPACT nu a finalizat cartierul nici azi in acceptiunea contractului de asociere dar bag mana in foc ca JUSTITIA "INDEPENDENTA" va da solutie favorabila IMPACT-ului in Dosarul 9297/111/2010(exact pe aceasta tema)pentru ca Primaria face un non combat de toata frumusetea! PS Tot in cartierul EUROPA unii nu putem intretine alveolele chiar asa cum ar trebui pentru ca, CE SA VEZI, PMO NU A FINALIZAT TROTUARELE NICI AZI, DUPA 6 ANI DE LA "EXPIRAREA" CONTRACTULUI DE ASOCIERE!
Postat 21 August 2014, 20:47 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON