URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Octombrie 2014, 16:59

Curăţenie la jumătate: Campania de curăţenie generală de toamnă se mută pe malul drept al Crişului Repede

Curăţenie la jumătate: Campania de curăţenie generală de toamnă se mută pe malul drept al Crişului Repede SESIZAŢI AICI! Orădenii care văd containerele amplasate în cartiere de către RER Ecologic Service pline cu deşeuri sunt îndemnaţi să anunţe acest lucru la numărul de dispecerat 0259/433.195. Muncitorii le vor goli, pentru a face loc altor deşeuri...

Trei săptămâni din curăţenia de toamnă au trecut, mai urmează altele trei! Campania de curăţenie generală organizată în Oradea de Primărie şi RER Ecologic Service se mută din 13 octombrie în jumătatea de oraş aflată la nord de Crişul Repede, în cartierele Decebal, Olosig, Rogerius, Oncea, Episcopia şi Podgoria.

Până la sfârşitul lunii, în fiecare săptămână aproximativ 30 de containere de diferite dimensiuni vor fi puse de muncitorii RER Ecologic Service pe aceste străzi, astfel încât toţi orădenii să aibă unde arunca deşeurile voluminoase ori vegetale. Gratis!

Prin intersecţii

În săptămâna 13-18 octombrie, containerele RER Ecologic Service vor fi amplasate în perimetrul delimitat de podul Decebal cu străzile Eroului Necunoscut, Berzei, Olimpiadei, Piaţa Bucureşti, podul Theodor Neş, Ecaterina Teodoroiu, Louis Pasteur, Gheorghe Doja, Aleea Ştrandului, Făcliei, Podgoria, Libertăţii şi aleea Emilian Mircea Chitul.

Mai precis, recipientele vor putea fi găsite la intersecţiile străzilor E.M. Chitul cu Progresului, Roman Ciorogariu cu B.P. Haşdeu, Piaţa Creangă cu Nicolae Jiga, Doina cu Vasile Conta, Mihai Eminescu cu Nicolae Iorga, Dunării cu Republicii, Libertăţii cu Iosif Vulcan, Izvorului cu Theodor Neş, Depoului cu Nicolae Beldiceanu, Ecaterina Teodoroiu cu Ana Ipătescu, Ecaterina Teodoroiu cu Louis Pasteur, Branului cu Titus Popovici, Louis Pasteur cu Colinelor, Gheorghe Doja cu Bărăganului, Gheorghe Doja cu Şanţului, Adevărului cu Arinului, Olteniei cu Adevărului, Aleea Ştrandului cu Schiff Erno, Parcului cu B.Ş. Delavrancea, Făcliei cu Camil Petrescu, Colinelor cu Branului, Nicolae Jiga cu Republicii.

Curăţenie pe sectoare

Între zilele 20 şi 25 octombrie, recipientele vor fi mutate în perimetrul străzilor Berzei, Olimpiadei, Moldovei, Şelimbărului, Podului, Ştefan cel Mare, Bihorului, Oncea, Matei Corvin, Vămii, Rectorului şi Episcopia Bihor, iar în ultima săptămână a campaniei, între 27 şi 31 octombrie, în sectorul cuprins între podul Decebal şi arterele Decebal, Corneliu Coposu, Transilvaniei, Borşului, Ovid Densusianu şi promenada de pe malul drept al Crişului Repede, între podul Densusianu şi podul Decebal.

În ambele sectoare, containerele vor putea fi găsite şi în principalele intersecţii ori puncte de reper cunoscute de localnici, lista completă a amplasamentelor putând fi consultată pe site-ul operatorului de salubritate, www.reroradea.ro.

Campanie gratuită

În cadrul campaniei de curăţenie generală de toamnă, orădenii beneficiază gratuit de colectarea şi transportul deşeurilor voluminoase, cum sunt piesele de mobilier, de pildă, şi a celor vegetale. Cetăţenilor le este interzis, însă, să arunce în aceste containere deşeurile rezultate din construcţii şi din demolări ori cele electrice, electronice şi electrocasnice.

Pentru acestea din urmă (DEEE), municipalitatea organizează în primul weekend al fiecărei luni campanii de colectare distincte. Molozul, în schimb, este un tip de deşeu cu regim special, astfel că pentru a se descotorosi de el orădenii trebuie să facă cerere către RER Ecologic Service. Operatorul va pune la dispoziţia clientului tipul de container solicitat, la data şi adresa comunicată, iar acesta va plăti în funcţie de volumul recipientului închiriat, tariful incluzând şi transportul deşeurilor la depozitul ecologic.

După campanie, amenzi

Conducerea RER Ecologic Service face un apel către toţi orădenii, rugându-i să lase deşeurile pe care vor să le arunce exclusiv în containerele amplasate în acest scop, şi nu pe lângă ele sau pe la colţ de blocuri. "Facem acelaşi apel la responsabilitate şi pentru cei care îşi lasă sacii cu deşeuri menajere ori reciclabile lângă containerele de tip clopot din oraş. Zilnic, prin tot oraşul, lângă aceste recipiente apar depozite clandestine de deşeuri, ceea ce sluţeşte aspectul Oradiei", a precizat directorul de producţie al RER Ecologic Service, Ionel Ban.

De asemenea, orădenii trebuie să ştie că după încheierea campaniei de curăţenie de toamnă cei surprinşi că depozitează ilegal deşeuri pe domeniul public vor fi sancţionaţi conform Regulamentului de salubrizare a municipiului, aprobat prin Hotărârea de Consiliu Local 386/2009, cu amenzi cuprinse între 1.500 şi 2.000 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
container
BUNA ZIUA AU ZIS CA PUN CONTAINER INTERSECTIA LIPOVEI CU 9 MAI STAU VIS-A-VIS SI NU L-AM VAZUT O ZI BUNA
Postat 13 Octombrie 2014, 17:06 de catalin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON