URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 August 2016, 13:48

Curăţenie la adâncime: Orădenii care locuiesc pe străzile Aluminei şi Xenopol sunt primii din oraş care îşi vor arunca deşeurile... sub pământ

Curăţenie la adâncime: Orădenii care locuiesc pe străzile Aluminei şi Xenopol sunt primii din oraş care îşi vor arunca deşeurile... sub pământ CA-N VEST. Platformele subterane amenajate în oraş de RER Ecologic Service reprezintă o noutate pentru România, dar sunt imagini obişnuite în multe oraşe din vestul Europei. Avantajele sunt evidente: deşeurile nici nu se văd, nici nu se simt!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei, RER Ecologic Service, îşi continuă planul de investiţii asumat anul trecut, când contractul de delegare a gestionării serviciului public de salubrizare al municipiului a fost prelungit până în 2020. După ce a închis sute de incinte ce adăpostesc containerele pentru colectarea deşeurilor cu sisteme automate alimentate de energie solară, compania a dat startul lucrărilor pentru amenajarea primelor platforme subterane.

Pe străzile Aluminei şi Xenopol au fost montate deja containere sub pământ, astfel că locatarii de aici devin primii orădeni care au parte de un sistem de colectare modern şi eficient, ca în Occident...

Numai avantaje

Săptămâna trecută, la intersecţiile străzilor Aluminei cu Sfântul Apostol Andrei şi cu Carpaţi, respectiv Xenopol cu Dimitrie Pompeiu au fost "îngropate" primele două containere de către muncitorii firmei Euriteh, angajată de RER Ecologic Service pentru amenajarea incintelor subterane.

O platformă subterană înseamnă, de fapt, o cuvă betonată în care sunt introduse patru recipiente mari pentru colectarea deşeurilor şi care la suprafaţă au doar nişte containere mici de inox, asemănătoare unor coşuri stradale de gunoi. Prin capacele rotative ale acestora, orădenii vor arunca sacii cu deşeuri, care astfel vor ajunge în containerul mare.

Fiecare cuvă e dotată cu un sistem hidraulic ce ridică recipientele la suprafaţă atunci când muncitorii RER Ecologic Service trebuie să le golească. "Acest sistem subteran are pe de o parte un avantaj de ordin estetic, în sensul că incintele pentru gunoi nu vor mai fi la vedere, iar pe de altă parte unul olfactiv, al lipsei mirosului urât, întrucât contanierele subterane sunt închise etanş", explică  şeful Serviciului Lucrări şi Servicii Publice din cadrul Primăriei Oradea, Mircea Stejeran (foto).

Colectaţi selectiv!

În platformele subterane se vor colecta atât deşeuri menajere, cât şi reciclabile, însă, bineînţeles, în recipiente distincte. Muncitorii urmează să lipească pe containerele de inox autocolante care vor indica tipul exact de fracţie care trebuie aruncată în fiecare.

Asta înseamnă că în recipientele destinate aşa numitei fracţii umede vor trebui să ajungă doar resturile menajere, iar în cele pentru fracţia uscată vor fi aruncate deşeurile ce pot fi reciclate: PET-uri, hârtii, cartoane, doze de metal, pungi de plastic, cutii tip tetrapak, sticle şi alte ambalaje. Fireşte, tot separat vor fi şi golite.

În această săptămână, muncitorii urmează să amenajeze şi aleile de acces spre platformele subterane deja montate, vor face testele, iar apoi orădenii vor putea să le folosească.

Mai urmează

În următoarele săptămâni, în oraş vor mai fi realizate şapte astfel de platforme: pe str. Aleea Călinului nr. 5-7, str. Leonardo da Vinci nr. 24B, str. Leonardo da Vinci nr. 33, str. Leonardo da Vinci nr. 11, Aleea Peneş Curcanul nr. 24 (două incinte) şi pe Aleea Zidarilor nr. 2.

Toate aceste amplasamente au fost alese de Primărie întrucât în zonele enumerate blocurile sunt mai înghesuite, aşa încât nu puteau fi amplasate incinte la nivelul solului şi la distanţele faţă de locuinţe prevăzute de normele de sănătate publică.

Amenajarea celor 10 platforme subterane costă RER Ecologic Service 627.065 lei, adică peste 140.000 euro.

Investiţii mari

Pe lângă această investiţie, planul asumat de societatea de salubritate presupune securizarea a 530 de incinte metalice de suprafaţă cu cartele magnetice similare celor pe care orădenii le folosesc pentru a intra în blocuri. Aceste sisteme sunt alimentate cu energie captată prin panouri solare amplasate pe fiecare ţarc, astfel că nu generează niciun cost pentru cei care le folosesc.

De asemenea, lângă Cimitirul Municipal, RER va amenaja un punct de colectare a deşeurilor rezultate din lucrări de amenajări interioare care nu necesită autorizaţii de construcţie, unde orice orădean va putea să predea gratuit cantităţi mici de moloz.

În total, compania va investi în toate aceste îmbunătăţiri ale sistemului local de salubritate uriaşa sumă de 850.000 euro, angajându-se totodată să nu majoreze tarifele către populaţie, decât indexându-le cu rata inflaţiei. Mai rămâne doar ca şi orădenii să-şi asume dorinţa de a avea un oraş curat şi să acţioneze, zi de zi, ca atare...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON