URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Martie 2018, 13:11

Curăţenie în codru!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vă place, când mergeţi la munte, să călcaţi între grămăjoare maro urât mirositoare, care alungă bucuria priveliştii şi sufocă parfumul vegetaţiei? Nici mie.

Tocmai de aceea, ca om care iubeşte muntele, ca membru al unui club de alpinism care a contribuit la amenajarea unor zone şi trasee turistice, dar şi ca ales al câtorva zeci de mii de bihoreni, în noiembrie am propus Consiliului Judeţean, ba chiar am predat „la cheie” un proiect numit „Igiena Peisajului”.

Dat fiind că turismul montan în Bihor este definit ca prioritate în Strategia de Dezvoltare 2014-2020, dar şi ţinând cont de realitatea că numărul turiştilor în Bihor creşte anual cu circa 100.000 persoane, proiectul vizează amplasarea în zone consacrate pentru turismul de tip camping - Padiş-Glăvoi, Şuncuiuş şi Vadu Crişului - a câte unui container de tip duş-toaletă self-service (automatizat).

La fel ca în orice ţară civilizată, containerele, fiecare cu 4 duşuri şi 3 toalete, pot fi conectate la surse de apă, electricitate şi canalizare sau dotate cu panouri fotovoltaice şi fose septice. Am gândit două variante, prima şi cea ideală fiind achiziţia containerelor de către CJ (care are bani şi specialişti în achiziţii), iar ulterior să le predea primăriilor. A doua variantă prevedea virarea fondurilor necesare către cele trei primării, cu destinaţie stabilită.

Din nefericire, şefii Consiliului Judeţean cred că turism înseamnă doar călătorii în străinătate şi tipărire de pliante, nu şi condiţii civilizate pentru turişti. În loc să aloce câte 30.000 euro pentru cele trei containere, au preferat să dea 100.000 euro pentru trei limuzine de lux, destinate preşedintelui Pásztor Sándor şi vicepreşedinţilor Ioan Mang şi Traian Bodea.

Ce le spunem turiştilor? Haideţi să vedeţi spectaculoasele formaţiuni carstice, încercaţi apele înspumate ale Crişurilor, bucuraţi-vă de fuziunea culinară româno-maghiară! Dar ştiţi, specificul local cere să vă faceţi nevoile după copac...

Eu consider acest comportament regretabil, iar efectul de-a dreptul mizerabil. Cine are interesul ca turiştii să ne ocolească, ţinându-se de nas?

Sebastian Lascu
consilier judeţean

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
?!
Nu mai știu ! Cred că am încurcat Lascu cu Felea ?! Verific...
Postat 03 Martie 2018, 17:57 de TDS
blabla
Alte exemple de comentarii aiurea! Dumneata nu pricepi că ăsta nu e un spaţiu în care să vorbeşti singur cu tine. Fă-o în baie, în faţa oglinzii, poţi fredona acolo liniştit şlagăre ale anilor 70, de ce trebuie să ne poluezi aici? Asta nu are legătură cu convingeri de dreapta sau de stânga, e chestie elementară de bun simţ. Ce-ar fi să verifici înainte, şi apoi să te exprimi?
Postat 03 Martie 2018, 20:13 de Florin Ciucas
!!!
Lascu e " dințarășu "? Că de când m-a interzis pe FB nu mai știu exact ! Ba el e ! Și ginerele ăleia de la Sorbo! ( iar am supărat pe cineva! ).
Postat 03 Martie 2018, 17:55 de TDS
Perfect...
Sa iubim ,sa respectam natura ..Ajungind acasa vedem sobolanii din parcarile primariei Oradea...!
Postat 03 Martie 2018, 11:54 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON