URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2017, 19:58

Cu maşina sub tramvai! Primăria Oradea vrea să atragă finanţări de 36 milioane de euro

Cu maşina sub tramvai! Primăria Oradea vrea să atragă finanţări de 36 milioane de euro LA SUBSOL. Primarul Ilie Bolojan vrea să construiască din bani europeni primul tunel auto din Oradea, pentru a elimina punctul de conflict din zona Podului Dacia. "Am decis să realizăm un pasaj subteran care să plece din zona Inspectoratului de Poliţie, să treacă pe sub linia de tramvai, terminându-se cu o giraţie în zona Parcului Brătianu"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Banii sunt, proiecte să fie! Angajaţii Zonei Metropolitane Oradea vor finaliza până la sfârşitul lunii martie Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, în baza căreia municipalitatea vrea să atragă finanţări europene de 36 milioane euro.

"Avem aceşti bani rezervaţi, trebuie doar să depunem proiecte", spune primarul Ilie Bolojan, care îşi doreşte, între altele, un tunel subteran pe sub Bulevardul Magheru, trei parcări supraetajate în zona centrală şi o zonă verde de-a lungul străzii Barcăului.

Bani rezervaţi

Ilie Bolojan, primar OradeaPrimele idei au fost schiţate, cele cinci grupuri de lucru încep săptămâna aceasta dezbaterile, Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană trebuie finalizată până la sfârşitul lunii martie. Document obligatoriu pentru atragerea de fonduri europene, SIDU va prioritiza investiţiile oraşului până în 2023. "Strategia va identifica problemele oraşului: că sunt insuficiente locuri de parcare în zona centrală, că pe axa de circulaţie de la Nufărul spre Gară apar ambuteiaje, că avem străzi neasfaltate pe dealuri, va oferi soluţii şi va propune un calendar de activităţi", spune primarul Ilie Bolojan (foto).

Odată dezbătută public, strategia va fundamenta investiţiile finanţate prin POR pe axa privind dezvoltarea durabilă a oraşelor. Bugetul alocat Regiunii Nord-Vest este de 183 milioane euro, din care 36 milioane euro sunt rezervaţi pentru Oradea. Municipalitatea va trebui să-şi asume o contribuţie egală, aşa că investiţiile sunt estimate la peste 72 milioane euro. Conform regulilor finanţatorului, 81% din sume vor merge pe proiecte de mobilitate urbană, asfaltări şi construcţii de pasaje, diferenţa urmând să fie alocată unor investiţii în revitalizare urbană, educaţie şi sprijinirea comunităţilor defavorizate.

Tunel la podul Dacia

Principala investiţie vizată pe axa de mobilitate urbană o constituie construirea unui pasaj subteran care să lege parcurile Traian şi Brătianu pe sub liniile de tramvai din Bulevardul Magheru, pentru a fluidiza circulaţia în zona Podului Dacia. "Conexat, se impune lărgirea la şase benzi a Podului Dacia. Se va realiza încă o bandă de circulaţie pe fiecare sens de mers, astfel încât cei care vin din Parcul Traian să se poată încadra uşor pe pod", a spus Bolojan.

În plus, municipalitatea vrea să amenajeze trei parcări supraetajate în centru, pentru a scoate maşinile de pe carosabil şi a lărgi zonele pietonale. Acestea vor fi construite la baza sportivă Voinţa, în curtea Primăriei şi în spatele Spitalului Militar, astfel încât şoferii să găsească un loc de parcare oriunde pe o rază de 300 de metri. "Anul acesta vom începe cu parcarea de la Voinţa şi anul viitor vom continua cu celelalte", zice Bolojan.

Pe lista de proiecte se mai numără construirea unor drumuri spre Oşorhei, Paleu şi Sânmartin, modernizarea parcului auto al OTL, reabilitarea Pieţei Ferdinand şi pietonalizarea străzii Aurel Lazăr.

La loc cu verdeaţă...

În ce priveşte proiectele de revitalizare urbană, primarul vrea să amenajeze zone verzi pe amplasamentul din strada Barcăului. "Coridorul verde Ioşia va fi o zonă de recreere cu parcuri şi spaţii pentru sport", spune primarul. La fel, municipalitatea vrea să reabiliteze clădirea manejului de la Cazarma Husarilor, aceasta urmând să servească Liceului German Friedrich Schiller ca sală de sport, să introducă în circuitul turistic Muzeul Masoneriei din Calea Armatei Române şi să reabiliteze clădirea Primăriei.

În ce priveşte protejarea comunităţilor defavorizate, Primăria are în vedere asfaltarea tuturor străzilor din zona Gutenberg, iar printre proiectele pe domeniul educaţie vizează finalizarea campusului universitar, amenajarea de cămine studenţeşti şi reabilitarea unor unităţi şcolare, începând cu Colegiul Naţional Mihai Eminescu.

Priorităţile din SIDU vor fi supuse dezbaterii publice cel târziu în cursul lunii aprilie. Până pe 22 martie, orădenii pot trimite propuneri pe adresa de email sidu@oradea.ro, la numărul de fax 0259.408.821, precum şi direct la secretariatul Zonei Metropolitane Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
FELICITARI
Nu stiu de unde ati luat aceasta fotografie cu Bolojan dar este extrem de suge stiva...!
Postat 20 Februarie 2017, 02:07 de TDS
LUNA
Oh, GOD ! Iar exprimarea " tunel subteran pe sub..." ? Pai daca e subteran....cum ar putea fi PESTE? Zau asa ! Se mai pot trece cu vederea mici greseli dar asemenea PLEONASM se vede de pe luna....
Postat 20 Februarie 2017, 01:33 de TDS
București să fie!!!
pasaj ca în Unirii!!
Postat 19 Februarie 2017, 22:33 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON