URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Octombrie 2014, 13:10

Comoară îngropată-n munţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cred că românii sunt blestemaţi de istorie să-şi ducă aurul în munţi, mai demult de frica invadatorilor, acum pentru a fi invadaţi de turişti. Consiliul Judeţean încearcă să risipească 10 milioane euro pe un drum în munţi, într-un proiect, ni se spune, strategic pentru bihoreni şi eligibil în programul HU-RO.

Din poziţia de preşedinte al Comisiei pentru Protecţie socială, susţin cu tărie că se risipesc bani fără vreun impact major asupra traiului semenilor noştri. Singura reuşită va fi că pe Google Maps se va bifa corect că drumul Şuştiu-Moneasa este asfaltat; în rest, poate se vor fura mai uşor lemne cu camioanele şi, în cel mai fericit caz, va mai creşte preţul terenului pentru cabane pe acest traseu.

Un coleg din Consiliu mă întreba, atunci când îi spuneam că nu voi vota proiectul, dacă interesul pentru oamenii care trăiesc în acea zonă este inferior faţă de orădeni sau ceilalţi locuitori ai judeţului. Răspunsul e simplu: suntem mult prea săraci pentru a accepta să îngropăm 10 milioane euro în munţi. Eu unul am puterea, răspunderea şi datoria de a spune "nu".

A 20-a parte din aceşti bani ar putea rezolva problema asistaţilor social de la Cighid, pe care CJ trebuie să-i evacueze urgent, fiind somat în acest sens, în repetate rânduri, de către actualii proprietari. O altă zecime ar putea da naştere unui stabiliment medical al asistenţei sociale din Bihor. A 20-a parte ar putea fi destinaţi tinerilor cu probleme de dependenţă - fenomen într-o creştere alarmantă, ce devine un pericol social.

De ce să nu gândim un proiect strategic de a atrage medici în oraşele şi satele Bihorului? Sunt 10 milioane euro cu care putem garanta o îngrijire medicală adecvată generaţiilor viitoare. Apropo, se poate face şi turism medical în Bihor - un lucru foarte serios, ce-i drept, nu în munţi, şi pentru care nu trebuie asfaltat niciun drum.

Trebuie să preţuim zestrea naturală a Bihorului, dar nu avem dreptul să "împodobim" brazii cu asfalt de 10 milioane euro în detrimentul unei populaţii tot mai sărace şi mai bolnave. Păsările vor cânta la fel şi peste 5, 10, 15 ani pe traseul Şuştiu-Moneasa, dar acum priorităţile sunt cu totul altele pentru bihoreni. Şi prea de demult şi prea de multe ori au fost stabilite "strategic" fără voia lor.

Dacian Foncea
consilier judeţean

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Paduchele e din Bins
Paduchele pe care il blestemi ,nene Tiby, s-a nascut linga Beius, tatal lui fiind prieten bun cu dr Ile de la spitalul din Bins,stie paduchele de ce subliniez acest fapt, ca si Parchetul din Beius dealtfel.
Postat 26 Octombrie 2014, 21:31 de Calin
PACAT CA PROSTIA NU DOARE
Oare acest asa zis"consilie judetean" a fost in zona Stei-Vascau sa vada ce infrastructura "exista"? Ce legaturi de transport are aceasta zona cu restul tarii(inclusiv cu Oradea)? Sau poate respectivul o fi circulat cu trenul de mare viteza Stei-Deva, sau cu metroul Stei-Moneasa, sau poate cu avionul de la Stei-Cluj. RUSINEE SA-TI FIE ... PADUCHE. Mai scoate-ti dracului nasul din Oradea sa vedeti cum arata judetul PUTORILOR!!!
Postat 23 Octombrie 2014, 08:51 de Tiby
circa 2,5 milioane euro din partea beneficiarului, adică a CJ Bihor
Orice proiect devine strategic daca este eligibil si depaseste 1 mil. de euro. Politicienii stiu de ce... Insa proiectele europene ne costa si pe noi. In cazul de speta 2.5 mil de euro pe CJ. Adica dtot din bani nostri. Cate scoli s-ar putea renova si dota din acesti bani? La cate s-ar putea rezolva problema canalizarii sa nu mai mearga copii nostri in curte la toaleta? Permiteti-mi sa nu fiu de acord cu o asemenea "investitie strategica", ca parinte de copil mic. Mai ales pana cand oficial nu pot sa dau nimic la scoala, insa atunci nu au hartie igienica, sapun, prosop si educatoarea "raporteaza" fericit ca a primit un pachet de crete colorate... Dar recunosc, totusi, ca un drum de niciunde spre nicaieri si un heliport linga o partie de marimea care in austria nu ar aparea pe harta este o investitie strategica. Pentru cei care au propus, cu pensiuni in zonele vizate. Ei bine, poate doar familiile si prieteni. Dar prieteni stiu de ce...
Postat 23 Octombrie 2014, 08:40 de BekBo
PAPAGALULE
Io zic:toti taranii care nu locuiesc in minunea minunilor numita Oradea sa primeasca pasaport si sa intre in MARELE SI NEMAIPOMENITUL ORAS DOAR CU VIZA.Viza pt. care sa plateasca o suma de 1000 euro daca vor sa murdareasca cu labele lor de tarani strazile MARELUI SI EDUCATULUI ORAS.
Postat 22 Octombrie 2014, 22:04 de popas
prosti prostilor
Bah parlitule Drumul ala ii extraordinar de bun in zona respectiva.Ar mai creste preturile la teren s ar dezvonta zona turistinca din partea aia. Daca vii de la Moneasa mai faci 10 km si ajungi direct la intrarea in Stei. Bani sunt si din fonduri europene. Sa va fie rusine Jigodiilor la cei care vb in necunustinta de cauza. ma mira ca apare un asemenea articol care vrea sa puna bete in roate la un proiect de importanta pentru bihor
Postat 22 Octombrie 2014, 20:59 de Prostii care vb in necunostint
opriti externalizarea
DOMNULE DACIAN FONCEA OPRITI ACEST FURT DIN EXTERNALIZARILE DGASPC PRECUM A FOST CEL DE LA CP2 ORADEA PE CARE RADU TIRLE LA DAT CU DEDICATIE LUI SAMUIL MITRA SI DE PE 82 DE BENEFICIARI S-A FURAT BANUL PUBLIC
Postat 22 Octombrie 2014, 19:56 de emil
caracter
tot respectul pt acest baiat capabil si cu o inteligenta ff buna care pune mai presus decat orice interressul oamenilor simpli decat interesul de a se imbogatii altii pe spatele acestei tari furate de cine poate si cum poate.Dacian merita sa fie f sus,tara asta de oameni ca el are nevoie dar din pacate daca nu e sluga cuiva sau nu e din fam cu potenta finaciara razbate cum poate si pune macar cate o piedica desi e greu...conduce clinici f bine,a condus spitalul tbc f bine si totusi nu iese in fata nimeni sa il aprecieze,ies in fata Ghilea,Popa cu interlopii lui..stim despre ce vb..tara de hoti si traficanti de carne vie plina oradea,Romi,csiszer,Bobita,bojani,astia sant apreciati,si doctorii avocatii,procurorii,profesorii tre arestati ca ne educa invata etc
Postat 22 Octombrie 2014, 17:39 de nicholas
vezi ca te bate Cornel Popa :D
Pai princip(i)alul sustinator al potecii de munte (de Calistrat Hogas) este fix seful tau de partid, Cornel Popa ! De ce nu te duci sa-i spui pozitia ta ? Adica vrei sa ne zici ca dintr-o data pozitia ghiocelului nu mai este o optiune ? :D No, ca doara seful TAU de partid tine musai sa faca drumul de munte (fara Calistrat Hogas !). Daca erai asa de revoltat, trebuia sa spui in "opinie" ca iata, seful meu de partid vrea asa si io l-am luat de barba si i-am zis ca ma opun" :D
Postat 22 Octombrie 2014, 14:01 de Agentul Termic
Mai rar asa ceva!
Mai rar o astfel de pozitie. Macar daca l-ar asculta Mang + Popa + Kiss. Ca noi stam ca prostii si ii lasam pe politruci sa face ce vor cu noi!
Postat 22 Octombrie 2014, 13:48 de Mai rar asa ceva!
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON