URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Mai 2016, 14:49

Colectaţi cu cap! Pentru o mai mare eficienţă a colectării selective, RER Ecologic Service îi învaţă pe orădeni cum să adune deşeurile reciclabile

Colectaţi cu cap! Pentru o mai mare eficienţă a colectării selective, RER Ecologic Service îi învaţă pe orădeni cum să adune deşeurile reciclabile PENTRU TOŢI. În toamnă, orădenii care locuiesc la case au primit gratuit de la operatorul licenţiat de salubritate o rolă cu 25 de saci galbeni de unică folosinţă, pentru colectarea fracţiei uscate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Colectarea selectivă a deşeurilor presupune ca, încă din casele lor, orădenii să adune separat fracţia umedă, adică resturile menajere, de cea uscată, compusă exclusiv din deşeuri ce pot fi revalorificate: PET-uri, doze din aluminiu, hârtii, cartoane, sticle, conserve.

Tot separat, acestea trebuie depuse apoi în recipientele puse la dispoziţie gratuit de RER Ecologic Service: containere sau pubele de culoare neagră pentru fracţia umedă, respectiv recipiente ori saci de culoare galbenă pentru fracţia uscată, reciclabilă.

Operatorul licenţiat de salubritate face apel la orădeni, cerându-le nu doar să colecteze selectiv, ci şi să fie atenţi cum o fac. Un gest simplu este strivirea deşeurilor tip PET sau cutii de carton, astfel încât utilajele de salubritate să nu transporte aer...

Ce se reciclează?

Indiferent că lasă deşeurile reciclabile în containerele cu capac galben, în sacii de unică folosinţă şi de aceeaşi culoare primiţi gratuit de la firma de salubritate ori în containerele tip iglu amplasate în oraş, orădenii ar trebui să ţină cont ce tip de deşeuri aruncă.

Fracţia uscată trebuie să fie compusă doar din hârtii şi tipărituri, cartoane, deşeuri din metal precum doze de băuturi, cutii ori capace de aluminiu şi resturi plastice cum sunt pungile, flacoanele de detergenţi ori săpun lichid, PET-uri în care a fost îmbuteliată apă, bere, suc sau alte băuturi. De asemenea, în saci pot fi aruncate paharele de iaurt şi smântână, precum şi ambalajele tip tetrapak, adică cutiile de lapte ori de suc natural.

Striviţi, vă rog!

Foarte important este ca toate cartoanele aruncate în saci să fie pliate şi legate, iar PET-urile şi dozele de băutură strivite. Motivul este simplu: în acest fel deşeurile reciclabile ocupă mai puţin loc atât în saci, cât şi în utilajele care le transportă spre staţia de sortare. Aşadar, maşinăriile RER Ecologic Service nu vor transporta aer, ci materiale reciclabile, iar sistemul de colectare va fi mai eficient.

În plus, în acest fel, orădenilor care stau la case le va fi suficientă rola de 50 de saci de unică folosinţă primită în septembrie de la RER Ecologic Service, cantitatea fiind stabilită pentru a le ajunge timp de un an, ţinând cont că frecvenţa colectării fracţiei uscate de la persoanele fizice este o dată la două săptămâni. O regulă simplă, care ajută mult...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Main title
Corect, colectarea se face cu capul, nu cu mina...Probabil si strivirea la fel. Nu s-a precizat in articol daca ambalajele de iaurt si smintina se spala inaintea operatiunii de colectare,respectiv strivire.
Postat 05 Mai 2016, 23:06 de excalibur
50 e o.k. in general..
Da' sa stiti ca eu si pina acuma am vazut oradeni care colecteaza cu cap ! Nu-s multi ce-i drept,dar o fac perfect ! Na, recunosc,cei mai multi inca colecteaza cu mana...atata stiu,atata pot ...
Postat 05 Mai 2016, 22:56 de User anonimizat
am mai scris despre asta...
...si comentez in zadar, pentru ca tocmai "cu cap" nu sunt gandite lucrurile. Cum sa colectam "cu cap" cand totul este dat "peste cap" de cei care cauta in gunoaie ??? In Centrul civic, in acele incinte la care s-au montat mai nou si panouri solare-nu intelegem de ce anume - aruncam si selectam, pentru ca mai apoi sa vina pietarii si oamenii strazii sa rascoleasca tot, iar mizeria care ramane in urma lor este de nedescris. De ce nu faceti si aici containere ingropate? E de-a dreptul rusinos, in plin centrul orasului, in zona istorica -vecinatatea Cetatii- sa nu dati pic de importanta aspectului !!! RER ar fi bine sa ia nu numai aminte ci sa ia masuri urgente !!!!!!!!!!! Am impresia ca doar dau tot felul de anunturi cei de la RER, ca sa-si justifice activitatea...scriptic. Pentru ca faptic, suntem la nivel de secol XIX !
Postat 05 Mai 2016, 22:06 de Oradeamea
Lucru manual
"Foarte important este ca toate cartoanele aruncate în saci să fie pliate şi legate, iar PET-urile şi dozele de băutură strivite" ...cu mina? cu piciorul? la usa?
Postat 05 Mai 2016, 17:36 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON