URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Februarie 2014, 15:10

Colectarea selectivă, între realitate şi voinţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se discută mult în ultima perioadă despre colectarea selectivă a deşeurilor, în condiţiile în care, conform datelor Eurostat, în 2010 România a reciclat doar 1% din deşeuri, în timp ce Slovacia 9%, Polonia şi Ungaria 21%, ca să nu mai vorbim de Belgia cu o reuşită de 58%, Germania cu 62% sau Austria cu 63%.

În întreaga lume, selectarea deşeurilor a progresat extraordinar când cetăţeanul a fost stimulat şi nu s-a lăsat totul doar în sarcina spiritului civic. Pentru asta ne trebuie pârghii legislative, cea mai importantă fiind promovată anul trecut printr-o propunere de lege ce urmăreşte aplicarea principiului "pay as you throw" (plăteşti cât arunci) şi în cazul deşeurilor. În prezent, colectarea acestora este singurul serviciu public plătit pe persoană, nu după cantitatea produsă sau consumată, cum se întâmplă în cazul energiei electrice, gazului, apei şi canalizării.

Sistemul "plăteşti cât arunci" e simplu şi aplicat de mulţi ani în Vestul Europei. Consumatorul cumpără saci prefabricaţi, în al căror preţ se include dreptul de a arunca cantitatea sau volumul de deşeuri ce încape în acel sac. În cazul în care consumatorul colectează selectiv în saci de un anumit tip deşeurile nereciclabile şi în alte tipuri de saci deşeurile reciclabile, întrucât colectarea selectivă este gratuită, poate ajunge să plătească pentru serviciul de salubritate un tarif redus chiar la jumătate faţă de cât plăteşte necolectând selectiv. Repet, nu este o invenţie personală, ci un sistem care funcţionează în Occident şi pe a cărui generalizare insistă şi comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik.

Ştim ce avem de făcut şi totul pare realizabil. Atunci de ce spun majoritatea decidenţilor de azi că România nu e pregătită pentru un asemenea sistem şi nu poate fi aprobată propunerea legislativă? Poate azi nu e, poate nu toate oraşele sunt pregătite, recunosc. Dar sunt sigur că în unele oraşe s-ar putea implementa un asemenea sistem, care să fie extins apoi în toată ţara. Trebuie numai să vrem.

Cseke Attila
deputat UDMR


VOCEA STRĂZII

Cum aţi prefera să fie tarifată ridicarea deşeurilor: pe persoană, ca în prezent, ori pe cantitatea aruncată, având în vedere că reciclabilele se colectează gratuit?

Eu cred că mai bine ar fi la cantitate, poate am ieşi mai ieftin. Nu cred că aş arunca atât de mult încât să depăşesc cât plătesc acum, cu tariful pe persoană.
Liviu Buciuman, 42 ani, tipograf

02_Ioana_Tipi_bihoreanul.jpgNu ştiu dacă ar fi mai ieftin, dar ştiu că reciclarea ar trebui încurajată în Oradea. În Statele Unite nici nu se ridică gunoaiele dacă în prealabil n-au fost sortate.
Ioana Tipi (foto), 21 ani, studentă

Pentru pensionarii singuri cred că ar fi mai bine să se tarifeze pe cantitatea aruncată, căci sigur nu ar aduna atât de mult încât să fie mai scump ca acum.
Szababos Gheorghe, 74 ani, pensionar

E mai bine pe persoană. Cum s-ar verifica exact cât din container am umplut eu şi m-ar asigura firma că nu m-a taxat mai mult decât a ridicat?
Ecaterina Lucaci, 58 ani, pensionară

02_Sorin_Ghent_bihoreanul.jpgSistemul plăţii în funcţie de cantitatea aruncată de deşeuri ar funcţiona, zic eu, doar dacă orădenii ar recicla constant şi mai mult.
Sorin Ghenţ (foto), 25 ani, student

Eu cred că ar trebui să rămână ca acum. Sunt mulţumită cât plătesc. Nu sunt convinsă că ar ieşi mai ieftin dacă s-ar tarifa pe cantitatea aruncată.
Livia Codleanu, 58 ani, lucrător comercial

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
vai,vai..
Aista care a DESFINTAT 58 de spitale amu se ocupa de gunoaie selectate..Multe succesuri mai PISHTA!
Postat 11 Februarie 2014, 08:52 de gheorghe@sandor
raspuns
SI daca nu l-ar colecta ai merge tu cu deseurile si le-ai vinde la fiecare in parte (constructori de drumuri, fabrici de mase plastice, unitati de topire a metalului, etc, etc)?
Postat 10 Februarie 2014, 17:12 de ban
Colectarea selectiva e o afacere in toata lumea!
Odata selectate si apoi prelucrate ca materie prima, gunoiul se vinde la constructori de drumuri, fabrici de mase plastice, unitati de topire a metalului, etc, etc. Atunci mie, care dau gunoiul la operator, de ce nu-mi recunoaste nimeni nici un merit si nu-mi da un leu spre exemplu ca retur la factura lunara, si numai ma incaseaza ca sa faca doar firma de salubritate profit? Asa ca, mai lasati sustinerea cu selectarea deseurilor, ca e munca noastra, a clientilor care producem gunoi ca materie prima, fara sa fim recompensati! Adica voluntariat! Eu nu mai fac voluntariat pentru bunastarea smecherilor!
Postat 09 Februarie 2014, 19:18 de Strattera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON