URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Octombrie 2010, 13:47

Colectarea selectivă, între obligaţie şi avantaje

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În România se discută de mai bine de 10 ani despre colectarea selectivă, odată cu apariţia OUG 78/2000 privind regimul deşeurilor, care prevede ca obligaţie a administraţiilor publice locale asigurarea unui sistem de colectare selectivă a deşeurilor menajere reciclabile, pe tipuri: plastic, sticlă, carton, hârtie, etc.

În perioada de preaderare, respectiv în 2005, au fost emise noi acte de reglementare, cum ar fi HG 621/2005 privind gestionarea ambalajelor şi Ordinul MMGA 1281/2005 privind stabilirea modalităţilor de identificare a containerelor pentru diferite tipuri de materiale, în scopul aplicării colectării selective. Ultimul stabileşte şi coloristica diferenţiată: galben pentru plastic, albastru pentru hârtie şi carton, etc.

Avantajele colectării selective a deşeurilor reciclabile sunt, în primul rând, reducerea cantităţii de deşeuri depozitate la sol, dar şi recuperarea materialelor reciclabile, reducerea consumului de masă lemnoasă pentru producerea hârtiei sau a ţiteiului pentru masele plastice. Pentru toate acestea, dar şi pentru a da un bun exemplu, anul acesta a apărut Legea 132/2010 privind obligaţia colectării selective a deşeurilor reciclabile în instituţiile publice.

Personalizând la nivelul Bihorului importanţa colectării selective, cele mai interesate administraţii locale ar trebui să fie Salonta şi Valea lui Mihai, deoarece conform HG 349/2005 gropile de gunoi neconforme din aceste două localităţi au perioada de tranziţie pentru închidere anul 2017, cu condiţia să aibă capacitate de depozitare. Or, această capacitate poate fi controlată favorabil în primul rând prin colectare selectivă.

De reţinut, însă, că prin colectare selectivă cresc costurile către populaţie, deoarece implicit cresc costurile societăţilor care colectează deşeurile, precum şi investiţiile care trebuie făcute pentru a avea un sistem integrat şi eficient. Trebuie deci aplicat un foarte bun management al deşeurilor pe raza fiecărei administraţii publice locale, astfel încât costurile să fie suportabile. Iar fiecare dintre noi trebuie să înţelegem că cea mai eficientă metodă de suportare a costurilor cu eliminarea deşeurilor rămâne, până la urmă, reducerea consumului de produse ambalate!

Călin Mocan
Comisar şef al Gărzii de Mediu Bihor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Important
Dincolo de orice aspect politic, e important sa facem colectare selectiva. daca nu pentru simplul fapt ca e bine pentru mediu si care este principalul motiv, macar pentru faptul ca este un semn de civilizatie pen care il vezi in orice tara la care visam.
Postat 18 Noiembrie 2010, 13:19 de MariaN
zambesti
zambesti spagarule zambesti , da las' ca vine vara si iara va pute in oras :)) si tot te da afara pina la urma , incompetentule.
Postat 24 Octombrie 2010, 15:31 de wolf
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON