URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Septembrie 2012, 11:57

Clădiri vechi, reguli noi: Primăria pregăteşte noi facilităţi pentru proprietarii care reabilitează faţadele clădirilor

Clădiri vechi, reguli noi: Primăria pregăteşte noi facilităţi pentru proprietarii care reabilitează faţadele clădirilor SOLUŢIE INEDITĂ. În premieră, faţada unei clădiri monument din centrul oraşului, Palatul Moskovits (strada Vasile Alecsandri nr. 1), va fi reabilitată pe banii unei firme care, în schimb, a primit dreptul de mansardare a imobilului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Centrul istoric e, neîndoios, cel mai important brand al Oradiei. Pentru toţi - de la turişti şi autorităţi până la orădenii de rând - este evident însă că zona cea mai veche a oraşului păstrează prea puţin din strălucirea de altădată.

Palatele părăginite de vreme şi de indiferenţa oamenilor contrastează cu imobilele renovate, iar pentru a reduce impresia neplăcută municipalitatea lucrează la un nou regulament, pentru a impulsiona proprietarii să-şi refacă faţadele. Iar pe cei care nu vor, să-i facă să vrea!

Cu suspendare

Construite în marea lor majoritate la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX, tot mai multe clădiri din Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea sunt acoperite cu plase, pentru a nu se surpa peste trecători. În 2009 şi 2010, vrând să accelereze reabilitarea lor, municipalitatea a emis două Hotărâri de Consiliu Local prin care stipula condiţiile în care Primăria putea credita şi ajuta proprietarii care vor să şi le renoveze. Hotărârile prevedeau, însă, şi taxarea celor care nu se îngrijesc de faţade: 2 lei pe metru pătrat pe an pentru cele din centrul istoric, respectiv 3 lei pe an pentru cele cu statut de monument. Actele au fost atacate însă de fostul prefect Gavrilă Ghilea, iar instanţa i-a dat dreptate, hotărârile fiind revocate.

Cum era de aşteptat, în lipsa unui cadru legal, orădenii nu s-au înghesuit să rezolve problema. Unii au înţeles totuşi că dacă îşi renovează faţadele o fac şi spre binele lor, astfel că din 2010 şi până în prezent au fost emise 55 de autorizaţii pentru reabilitarea imobilelor din centrul istoric (monumente istorice, clădiri de locuinţe, case individuale). Printre clădirile "renăscute" se numără Teatrul Regina Maria, Palatul Episcopiei Greco-Catolice, imobilele deţinute de fraţii Micula (hotelul Transilvania, restaurantul Astoria şi o clădire din Iosif Vulcan nr. 5), iar de câteva luni au început lucrările şi la fostul hotel Vulturul Negru, pe care noul proprietar, Zoltan Teszari, patronul Digi TV, s-a angajat să-l renoveze complet.

Înţelegerea cu bisericile

O altă variantă prin care municipalitatea s-a implicat în refacerea centrului este alocarea banilor daţi în trecut cultelor, care îi cheltuiau cum voiau, în mod de data aceasta ţintit, pentru reabilitarea faţadelor unor clădiri deţinute de acestea. Astfel, fostul hotel Szechenyi din strada Republicii 11-13, aparţinând Episcopiei Ortodoxe, pentru care Primăria a alocat aproape 500.000 de lei, se află în plin proces de restaurare, lucrările urmând să fie gata în luna noiembrie.

La fostul Spital Mizericordian, al Episcopiei Romano-Catolice, se lucrează la faţade şi acoperiş, termenul de finalizare pentru investiţia de 493.000 de lei fiind începutul anului 2013.

O altă clădire importantă, din patrimoniul Episcopiei Reformate, urmează să aibă faţade noi, lucrările pentru monumentul istoric din Piaţa Independenţei nr. 3 care a adăpostit Banca Albina urmând să fie licitate curând. În fine, Consiliul Local a aprobat alocarea sumei de 225.000 de lei pentru cultul greco-catolic, banii fiind însă daţi pentru continuarea lucrărilor la catedrala Sfântul Nicolae, demarate în urmă cu doi ani din fondurile proprii ale Episcopiei.

Pe banii privaţi

O soluţie bună, dar deocamdată singulară este cea găsită de proprietarii imobilului din Vasile Alecsandri nr. 1, Palatul Moskovits. Aici, costul lucrărilor deja începute sunt suportate de o firmă privată (Cseh Beton, deţinută de italianul Antonio Papalia), în schimbul dreptului de mansardare a clădirii, pentru amenajarea unor birouri.

"Cei 31 de locatari au renunţat la mansardă în favoarea firmei, iar aceasta asigură reabilitarea faţadelor şi a acoperişului", explică arhitectul Cristian Puşcaş, proiectantul lucrării. În total, investiţia ce include şi schimbarea instalaţiilor de apă şi încălzire, se ridică la 1,5 milioane de euro. Cum nu multe firme se înghesuie la aşa valori în perioadă de criză, sunt însă slabe şanse ca exemplul acesta să fie urmat de altele.

01 Adriana Lipoveanu_1.jpgÎncă un regulament

Pentru a crea un cadru legal care să normeze reabilitarea faţadelor, municipalitatea (printr-o comisie din care fac parte reprezentanţi ai Instituţiei Arhitectului-Şef, Administraţiei Imobiliare Oradea, Ordinului Arhitecţilor Bihor şi Direcţiei de Cultură) lucrează la un nou program, care va fi supus aprobării Consiliului Local. Aflat încă în lucru, acesta va stipula condiţiile în care municipalitatea va asigura facilităţi fiscale (suportarea costurilor de proiectare şi avizare) ori va credita proprietarii care vor să-şi refacă faţadele.

Noul regulament nu va mai prevedea taxarea orădenilor care nu-şi întreţin faţadele, ci posibilitatea sancţionării acestora, ceea ce respectă legea privind siguranţa în construcţii. "Iniţial regulamentul va fi aplicat clădirilor monument istoric, pentru care există deja o lege care obligă la întreţinerea lor. După ce modificările preconizate la această lege vor trece de Parlament, atunci şi ceilalţi proprietari de clădiri din ansamblul istoric al oraşului vor fi obligaţi să-şi refacă faţadele", spune arhitectul-şef Adriana Lipoveanu. Regulamentul ar putea fi supus aprobării în luna septembrie şi, poate, va fi un pas mai apăsat pentru ca zona centrală a Oradiei să revină la frumuseţea de odinioară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
un lucru foarte bun!
Ma bucur ca primaria pregateste facilitati pentru proprietarii de cladiri "monument istoric" ! Trebuie avut in vedere, insa, ca acest lucru sa nu se faca cu condamnarea la noi taxe a celor ce locuiesc in cladiri obisnuite in zona I sau A (cum s-o numi !) !
Postat 10 Septembrie 2012, 14:58 de geta
Inca un regulament ?
Exista inca din anul 2002,o lege care reglementeaza domeniul,422 se cheama. Anual,in bugetele consiliilor locale,vor fi prevazute sume de bani destinate efectuarii lucrarilor de conservare ptr. cladirile declarate monumente,indiferent de titularii dreptului de proprietate.Cheltuielile ptr.lucrari de conservare pot fi acoperite partial,adica 50% sau total,adica 100%,din bugetul C.L.Legea, nu numai ca nu le permite,ba chiar ii obliga sa se implice,contribuind efectiv cu sume de bani.Singurul lucru care le ramane de facut este sa puna mana sa citeasca,sa traduca in limba romana termenul lucrari de conservare si sa aplice textul de lege, asa cum a fost el formulat in urma cu 10 ani.Eventualele modificari legislative ar trebui sa vizeze functionarea Comisiilor zonale ptr. protejarea monumentelor istorice,organe descentralzate ale M.C.C,fara personalitae juridica,locul,rolul,incadrarea si subordonarea acestora Directiilor judetene ptr.cultura.
Postat 09 Septembrie 2012, 17:01 de Dezinteresat
fatade
POT SA REPAR FATADA CASEI DUPA FIECARE PLOAIE PT. CA STRADA ESTE PLINA CU GROPII SI TOATE MASINILE CARE TREC ARUNCA APA PE FATADA, DE CE NU SE REPARA INAINTE STRADA SA FIE MACAR ASFALTATA SI APOI FATADELE,
Postat 09 Septembrie 2012, 12:50 de doru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON