URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Decembrie 2013, 10:22

Cea mai importantă problemă a oraşului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sistemul centralizat de termoficare al Oradiei traversează o perioadă de criză. Ignorată, criza de sistem s-a adâncit treptat. În lipsa unor măsuri adecvate, CET I, construit în 1966, şi reţeaua de termoficare formată din 77 km de magistrale, 150 puncte termice şi 288 km de conducte secundare, au ajuns într-o stare avansată de degradare fizică şi morală. Agentul termic se produce la costuri ridicate, pierderile tehnologice sunt mari, iar nivelul de poluare depăşeşte cu mult limitele admise.

Lipsa unei strategii energetice adaptate la consum reprezintă cauza principală a ineficienţei actualului sistem. S-au adăugat erorile făcute la nivelul managementului şi faptul că în 2010 Guvernul a anulat subvenţia acordată consumatorilor casnici. În acelaşi timp, în plan local nu a fost luată nicio măsură pentru a creşte eficienţa energetică a sistemului.

În ultimii ani, administraţia locală şi-a asumat responsabilitatea de a-l restructura în profunzime. Oradea a fost selectată ca beneficiar al fondurilor structurale pentru un proiect în valoare de 77,7 milioane euro, având ca obiect achiziţia unei centrale de producere a energiei electrice şi termice de ultimă generaţie, precum şi modernizarea şi reabilitatea a 17,5 km de magistrale. De asemenea, se lucrează la un nou proiect de 17 milioane euro, pentru reabilitarea altor 25 km de reţele.

Oradea a obţinut finanţare nerambursabilă şi pentru un proiect de 15 milioane euro prin care se va valorifica energia apei geotermale, în combinaţie cu pompe de căldură şi gaz natural, şi prin reinjectarea apei geotermale, în Nufărul I. Pe de altă parte, strategia energetică actuală include şi un program de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe din Oradea, tot cu fonduri europene. Toate aceste proiecte se află în diferite stadii de implementare.

Începând de anul viitor şi până în 2020, pentru a reduce consumul de energie termică, vom depune cereri de finanţare pentru a se reabilita termic şi clădirile publice.

În esenţă, acesta e modul în care administraţia locală înţelege să răspundă celei mai mari provocări actuale a oraşului: reabilitarea corespunzătoare a sistemului de termoficare. Dumnezeu să ne ajute!

Mircea Mălan
viceprimar

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
O
Constat ca, la fel ca in anii trecuti, in zilele mai calduroase, in loc sa se mai reduca temperatura agentului termic, de catre CET, nu se face asta, de parca angajatii de acolo ar fi platiti sa consume cat mai mult combustibil pentru incalzirea orasului. Noaptea e un chin sa dorm deoarece caldura se da si mai tare, robinetii caloriferelor de fonta nu se pot inchide. La centralele pe gaz, stiu ca sunt termostate care se pot regla. CET si punctele termice in care s-au tot bagat bani, nu au ceva asemanator? O fi cineva interesat ca sa se mai faca economii prin reducerea risipei?
Postat 31 Decembrie 2013, 16:34 de Dorin
cet 1
no dracu mai scrie aici ceva!ma chinui sa scriu si dispare.....ca pamantul si banii din tara....
Postat 31 Decembrie 2013, 09:00 de pip
cet 1
ce sa scriu ca a demisionat un director care de cind e director a cumparat sute de hectare de pamant!? a imprumutat jumatate din cet cu camioane si soferi cu tot....no dar totusi a fost un domn ca de cind a demisionat a trimis soferii inapoi...masinile le mai tine un pic...pe vremea respectiva sa facut foc cu porumb...dar numai de pe pamintul lui,si la preluat la pret triplu..SI INCA CITE....NO SI II IN PUSCARIE! NU SI NICI NU VA FII...se dau afara oameni pe capete,li se scade salarul...iar primaria aduce un manager pt 3ooo si ceva de euro pe luna,taxi la dispozitie zii si noapte hotel mincare femei etc totul este inclus si platim ca prostii...da la noi in tara asa se lucra pt ca toti is neamuri acolo sus.IS CURIOS DIN BANII DE INESTITII CINE SE VA FACE BOGAT....SAU CITI?
Postat 31 Decembrie 2013, 08:58 de pip
@matei
Tu chiar faci parte dintre prostritii zilei care cred ca toti care critica guvernarea sunt afiliati PDL-ului sau sunt pupincuristii lui Base' !!! Tu sigur esti un politruc imputit care traiesti din banii guvernarii , care te ingrasi din taxele si impozitele platite de amarasteni !!!! Ca acualii guvernanti (de sus sau de mai jos ) nu fura ....... ???? Ia-o mai domol !!!!
Postat 30 Decembrie 2013, 22:06 de scortosul
Bravo!
Ma bucur ca in primarie au ajuns si oameni responsabili, care nu fura. O exceptie la nivel national, de buna seama. Comenturile mizerabile apartin securistilor pedisti, cei care in nemernicia lor ar prefera sa vada orasul spulberat decat sa recunoasca realitatea vizibila, si anume ca de cand e primar Bolojan orasul a iesit din starea de putrefactie in care a fost adus de filip si inaintasii si are toate sansele sa redevina un oras normal, in care taxele si impozitele noastre sa se vada, nu sa se fure asa cum se intampla pana in 2008 si asa cum se intampla la nivel national.
Postat 30 Decembrie 2013, 19:19 de matei
energia termica
De ce oare merge caldura la maxim de capacitate cand afara e vreme de primavara ??? Pentru a le plati pierderile ???
Postat 30 Decembrie 2013, 11:31 de Jung
sa ne arzi caloria
malane, malane, va doare pe voi in pix de sistemul de termoficare, voi stati toti in vile cu banii luati din spagile pe care le ati smenuit din banul public.... restu e gargara....
Postat 29 Decembrie 2013, 19:18 de malane
In zona A fara canalizare,zona D cu canalizare directa in paraul Paris - important ?...sau......
Garda de Mediu a intreprins o actiune ,de verificarea unor sesizari primite de la diversi cetateni care au imobilele situate pe albia paraului Paris,deranjati de atitudinea primarului Bolojan si a celor de la ABA Crisuri ,care i-au acuzat ca ar fi principalii factori poluatori ai acestui parau. Astfel, Comisarul Sef Tepelea , ne-a adeverit faptul ca sunt agenti economici care deverseaza direct in apele paraului Paris.Acestia sunt :Hotel Silver,Ferma 4 Worenn,Perind,Spitalul Stationar 2 Oradea ,trei blocuri de locuinte de pe str. Gh. Doja ( de la nr.96 la 100) care au fost proiectate cu deversare directa in paraul Paris.Avand in vedere cele relatate de Garda de Mediu ,asteptam SCUZELE DE RIGOARE din partea tuturor celor care din 2011 incoace au intoxicat presa cu date false (voit sau nevoit eronate ), si anume de la : primarul Bolojan,vice Ovidiu Muresan (care locuieste in zona ),Dir Pasztor ( ABA Crisuri),dir. teh.Popa(Compania Apa Canal. )Ma intreb ce interese i-au animat pe toti cei amintiti mai sus,sa declanseze simultan acea campanie de acuze impotriva \" cotetelor poluante \" de pe albia paraului Paris,stiuta fiind activitatea POLUANTA agentilor economici depistati .
Postat 29 Decembrie 2013, 17:42 de Adrian Platona
AAA
Sa nu mai vorbim ce piscine cu apa calda(de unde oare?) necontorizata au unele persoane "importante" ale acestei urbe, la vilele (palatele lor)
Postat 29 Decembrie 2013, 16:48 de Anonim
Individual e mai sanatos!
Care ar fi problema sa se termine cu centralismul democratic al tovarasului de la primarie care infiinteza si desfiinteaza sensuri giratorii intr-o veselie, si sa se aloce cei 55 milioane euro pentru individualizarea energetica direct la consumator? Asadar robinetul de gaz la fiecare casa si apartament, cu contorul aferent, iar de acolo sa-si faca fiecare baransamentul dorit! Individualizat este la apa si la curent ... in fond la ce serviciu public, in afara de termie, mai este sistem centralizat de consum? Nu mai exista altul, asa ca, ADIO!
Postat 29 Decembrie 2013, 12:07 de Baby
sus
in zona exista apa termala care ar asigura de 2 ori mai multa caldura si energire e electrica decat are nevoie judetul dar exista tansgex care nu face nimic Parisul se incalzeste cu ajutorul a 5 foraje de 30 de ani
Postat 29 Decembrie 2013, 10:57 de fara
@DlGoe
Daca ti-ai monta o eoliana la gura, cu toate prostiile pe care le debitezi ar produce suficient curent ca sa incalzim cu el apa pentru intreg orasul.
Postat 29 Decembrie 2013, 08:49 de EON
malanel
titlul de cea mai mare problema a orasului si poza lui malan chiar se potrivesc
Postat 28 Decembrie 2013, 20:21 de ze
Daca tot vreti sa ardeti gazul...
faceti-o cu cap ! Montati cate o centrala de bloc/scara cu milioanele de euro care s-ar folosi pt. ,,conductele magistrale" ! Numai ca in situatia asta primarul, consilierii si toata gasca de sugatori de unde si-ar mai umple buzunarele ?! Personal as opta pt. o termocentrala pe carbuni. Pt. dobitocil (unii persoane importante! nu spui cine !) care ii tot dau cu ue si poluarea : Grupul german de utilităţi E.ON a anunţat că va închide centrala sa pe gaz de la Malzenice, Slovacia, începând din luna octombrie, din cauza scăderii rentabilitatii. E.ON a investit 400 milioane de euro în această centrală electrică, cu o capacitate de 430 MW, care a fost inaugurată în luna ianuarie 2011. La fel ca şi rivalii săi europeni, E.ON se confruntă cu o combinaţie între preţurile ridicate la gaze naturale şi scăderea preţurilor la energie electrică, dar mai ales la carbune. Pe de alta parte, expansiunea rapidă a energiilor regenerabile a condus la reducerea gradului de utilizare a centralelor convenţionale.
Postat 28 Decembrie 2013, 18:19 de DlGoe
Costuri mai mici
Asteptam reabilitarea termica a blocurilor, cazul ar fi........
Postat 28 Decembrie 2013, 18:16 de ILDIKO
Dispeceratul nimanui
Ce se intampla cu asa numitul DISPECERAT la care nici macar nu mai poti sa dai telefon sa suni sa intrebi ce se intampla cand nu ai caldura sau apa calda. Cu impartirea in cele 2 parti (producator si distribuitor ) am ajun in situatia in care nu mai ai pe cine sa intrebi de soarta caldurii. Va doar avarii sunt permanent. Tot orasul e mai rau decat in Kosovo.Gropi dupa gropi. Am numarat pe 50 de m 3 sparturi.Asa ca DISPERATUL de la capatul liniei poate sa sune (adica nu poate) pana ii vine rau ca tot nu afla ce se intampla. Iar batjocora cu banul public continua vartos. Pe strada Tarcaului cu 10 case racordate la reteaua publica,domnul Chereji a primit cadou de pensionare o retea proprie (primara) pentru a nu se confunda cu celilalti muritori. Iar acum ca nu cumva autoturismele ce trec pe strada "personala" a mai rezolvat si inaltarea bordurii trotuarului cu ca 35 de cm astfel incat Strasse TARCAULUI a devenit si cea mai "inaltata" strada din Oradea. Chiar nu intereseaza pe nimeni aceasta batjocora ?
Postat 28 Decembrie 2013, 17:47 de Gabor Gaborovici
Domnule viceprimar
17 milioane euro, 25 km de reţele = 680 euro/ml, nu este cam scump.
Postat 28 Decembrie 2013, 17:15 de petru
Noi cu drag muncim !
Acum vreti sa reabilitati retelele, dupa ce s-au asfaltat o gramada de strazi? Adica ... iar le spargeti, iar le asfaltati ... Noi cu drag muncim ... !!!
Postat 28 Decembrie 2013, 13:51 de Marius
no mercy
scoateti de la imbuibatii incompetenti care au condus pana acum destinele acestei societati tonele de bani pe care le-au jefuit de la populatie. 800 de ron la 4 camere ca sa stai cu 18 grade in casa. unde sunt banii aia, furati de la noi toti? cine raspunde asta?
Postat 28 Decembrie 2013, 11:56 de hang on
iarna oradea devine o afumatoare
cu ocazia sarbatorilor de iarni toti oradeni devenim carnati iar oradea o mare afumatoare, iar in absurdul situatie vara consilieri locali sunt preocupati de cainii care-si fac nevoile pe strada. cumparati filtre noi nu va bateti joc de acest oras d-le vice. nu conteaza cat costa cat timp putem respira si deschide geamul casei.
Postat 28 Decembrie 2013, 11:31 de oradean
Lipsa unei strategii energetice adaptate la consum reprezintă cauza principală a ineficienţei ......
Dar de ce nu s-a aplicat, din 2008 incoace strategia elaborata si adoptata de consiliul local in noiembrie 2007, pct. 1 de pe ordinea de zi de la capitolul informari generale privind, printre multe altele, crearea consortiului si operatorului regional integrat pentru energie si termoficare, cuprinzand in acelasi serviciu public toate sursele pe carbune, gaze, apa geotermala, solar si eolian ????? Adica tarif mediu unic la consum, indiferent de sursa si mecanism financiar de compensare pentru costuri, venituri si profituri ?????
Postat 28 Decembrie 2013, 11:19 de Bill
iarna devenim carnati toti oradeni...
ne simtim ca intr-o afumatoare dar ce conteaza pentru consiliul local, important e sa nu faca caini treaba mare pe strada. cumparati naibi ceva filtre sa putem respira iarna in oras. uitati proverbul "unde-i fum e si caldura"
Postat 28 Decembrie 2013, 11:11 de oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON