URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Martie 2015, 14:24

Calitatea aerului, o preocupare continuă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Atmosfera este cel mai larg şi cel mai imprevizibil vector de propagare a poluanţilor, iar efectele acestora sunt resimţite direct şi indirect de om şi de către celelalte componente ale mediului. Prin urmare, prevenirea poluării atmosferei trebuie să fie permanent o problemă de interes public, naţional şi internaţional.

Poluarea aerului este o problemă gravă. Pe termen scurt şi mediu, pune în pericol sănătatea omului, dăunează resurselor biologice şi ecosistemelor, provoacă pagube economice. Pe termen lung, produce efectul de seră, distruge stratul de ozon şi provoacă ploi acide.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor monitorizează calitatea aerului înconjurător în Oradea prin trei staţii automate, una amplasată la sediul APM Bihor, una în zona Episcopia şi una în cartierul Nufărul. Datele obţinute prin aceste staţii sunt interpretate în raport cu valorile limită reglementate de Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător.

Aşa am constatat că în Oradea, în unele zile din lunile friguroase, s-au înregistrat depăşiri ale valorilor limită de pulberi în suspensie, compuse în cea mai mare parte din funingine rezultată din arderile motoarelor diesel şi din arderea combustibilului solid utilizat în centrale. Aşadar, aceste depăşiri sunt cauzate atât de traficul rutier, cât şi de sistemul de încălzire al populaţiei, centralizat şi individual deopotrivă.

Un rol important în calitatea aerului îl au fenomenele meteorologice. De exemplu, ceaţa împiedică dispersia poluanţilor în atmosferă, ducând la o concentrare a acestora  în atmosferă. În majoritatea zilelor, însă, calitatea aerului din Oradea se încadrează în valorile maxime. Altfel spus, cetăţenii nu au motive de îngrijorare, din acest punct de vedere.

Totodată, ei trebuie să ştie că principalele obiective ale politicii de mediu din România urmăresc să asigure o viaţă sănătoasă populaţiei, să ducă la eliminarea degradării mediului, să regenereze economia pe baza principiilor de dezvoltare durabilă şi să armonizeze legislaţia naţională privind protecţia mediului cu cea a Uniunii Europene. Tocmai pentru a garanta un mediu curat, în care cetăţenii să respire şi să trăiască liniştiţi.

Sanda Mercea
Director executiv
Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Articol vechi, problema curenta
Stiu ca este un articol vechi, dar dupa cum spune titlul, preocuparea pentru calitatea aerului este continua. Si asa ar trebui sa fie, mai ales ca la aproape 2 ani de la publicarea articolului respiram in continuare aer infect in acest oras. Ce am inteles eu de la doamna din imagine: 1. Iarna nu-i ca vara. Si ar fi bine ca iarna sa ne tinem respiratia. 2. Daca bate vantul prin oras, avem sanse sa respiram un aer cat de cat curat. Altfel, ar fi indicat sa avem masti de gaze. 3. Agentia pe care o conduce monitorizeaza calitatea aerului si atat. Alte atributii se pare ca nu are aceasta Agentie, cum ar fi asigurarea unei bune calitati a aerului. 4. In principiu, soferii si sistemele de incalzire sunt de vina pentru poluare. Asta ma face sa ma intreb cum de nu sunt poluate toate orasele de pe planeta atunci cand vine iarna peste ele. Or fi stand locuitorii lor in frig probabil. Si nici cu masinile nu se plimba. Ma mai intreb cum se face ca, desi in 2016 CET-ul a trecut pe gaz, statiile care monitorizeaza calitatea aerului in Oradea arata ca in continuare avem pulberi in suspensie care fac aerul irespirabil in special in zonele Episcopia si Rogerius - vedeti http://calitateaer.ro/. De fapt, nici nu este neaparat necesar sa vedem date tehnice inregistrate de aparatele de masura. E suficient sa ne uitam pe geam pentru a vedea mizeria din aer sau, daca suntem mai curajosi, sa deschidem geamul si sa inspiram. E bine ca APM Bihor monitorizeaza calitatea aerului, dar astept cu mare interes si aplicarea masurilor necesare pentru imbunatatirea acesteia.
Postat 10 Ianuarie 2017, 10:34 de v0id
Adevarata amenintare!
Flatulatia e foarte periculoasa pentru mediul inconjurator. Ca sa ne pazim de aceasta amenintare iminenta, va recomand urmatorii pasi: 1. intelege flatulatia 2. vezi ce mananci, vezi carbohidratii 3. ia enzime 4. mesteca incet 5. nu mai fuma 6. nu promova oameni flatulenti in functii de conducere Sa aveti o zi frumoasa!
Postat 24 Martie 2015, 10:39 de Augustin
Fiecare avizare,fiecare semnatura, reprezinta RESPONSABILITATEA acutului asumat
Despre cosul poluant al CET-ului nimic ?Desigur pentru ca l-am supara pe dom primar,Bulibasa de Oradea.Tot asa am inchis ochii la degradarea florei acvatice a orasului prin deversarile apei menajere uzate de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea,prin deversarile apei menajere de la blocurile aflate in zona intubata din apropierea Spitalului precum si a mai multor agenti economici carea activeaza pe cursul paraului Paris(valea Pasteur). ANPM,prin reprezentantele lui feminine (dir. Sanda Merce,serv.avize Mihaela Craciun,sef avize Felicia Enache) aduc un grav prejudiciu mediului oradean prin avizele date unor proiecte,prin incalcarea cu buna stiinta a normelor si Direcivelor europene de protectia a mediului,speculand in favoarea unor interese de grup consultarea publicului fara a tine cont de observatiile acestuia,doar pentru a indeplini procedura.Proiectul Amenajare Valea Pasteur,care prin documentatia aprobata de ANPM Oradea prevede INTUBAREA unui paraias,Paris,este acum verificata atat de Ministerul mediului si a Fondurilor europene cat si de Curtea de Conturi de la Luxembourg.Urmeaza Curtea de Conturi Oradea si DNA. Fiecare avizare,fiecare semnatura, reprezinta RESPONSABILITATEA acutului asumat.Cine seamana vant,culege FURTUNA.Pazea ,vine FURTUNA !
Postat 23 Martie 2015, 20:27 de platona
Wonderful world
Nu suntem ingrijorati,stati linistita si respirati adinc si dumneavoastra, stimata doamna.
Postat 23 Martie 2015, 18:32 de User anonimizat
Doamna draga
Despre ferma de porci nimic? Murim în Rogerius, lângă Podul CFR!!!!
Postat 23 Martie 2015, 16:27 de Universitarul_autentic
doamna unde locuiesti ca in oradea sau in jurul ei sigur nu...
cat de penibil sa fii sa iesi in presa, atat timp cat in oradea nu ne putem deschide geamul din cauza CET_ului. cae sti in barruri ca esti pe strada in roadea nu e diferenta tot ca un betiv mirosi, CET_ul te rezolva si daca nu intri in localuri cu fumatori. Nu ar fi mai bine sa stati ascunsi cei de la mediu in perioada asta? astia sunt oamenii care ne conduc, pe langa incompetenta au si tupeu sa iasa sa ne spuna ca ORadea nu e poluata.
Postat 23 Martie 2015, 16:10 de Florin25
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON