URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iulie 2013, 12:09

Câini cu cipuri: Peste 300 de câini orădeni au fost microcipaţi în prima săptămână a recensământului

Câini cu cipuri: Peste 300 de câini orădeni au fost microcipaţi în prima săptămână a recensământului PRIMIŢI CU MICROCIPUL? Echipele Primăriei bat din poartă în poartă, pentru a implanta în toţi câinii din oraş un cip cu un număr unic de identificare. Operaţiunea e scurtă, puţin dureroasă pentru căţei şi gratuită, aşa că orădenii n-au niciun motiv să se împotrivească
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De o săptămână, echipele Primăriei au luat la pas casele Oradiei, în căutarea câinilor cu stăpâni. Fiecare patruped este recenzat şi microcipat, astfel încât oraşul să aibă o bază de date cu toţi câinii şi stăpânii acestora.

Orădenii par chiar bucuroşi că li se microcipează animalele, dar nu au aceeaşi reacţie când sunt întrebaţi dacă sunt de acord cu sterilizarea lor. Majoritatea preferă să plătească taxa anuală de 100 de lei, în loc să-şi sterilizeze câinele, fie pentru că vor să aibă mai târziu şi pui, fie pentru că se tem de efectele operaţiei.

"Ceva normal"

Lunea trecută, puţin după ora 15, recenzorii au pornit descinderile în oraş. Formate din câte un angajat al Primăriei, un poliţist local, un medic veterinar şi un tehnician, cele două echipe au început recenzarea şi microciparea câinilor, una în cartierul Podgoria, iar alta în Ioşia.

Ca munca să le fie mai uşoară, iniţial medicii s-au aşezat la o masă pe stradă şi le-au spus oamenilor să dea de ştire vecinilor că trebuie să-şi aducă patrupedele la recenzat. Pe strada Coriolan Hora, în nici jumătate de oră, 10 orădeni cu câinii în lesă sau în braţe stăteau la coadă, bucuroşi că întreaga acţiune nu-i costă niciun leu, Primăria plătind microcipurile. "Mi se pare ceva normal să-l recenzăm şi să-l microcipăm. Fiecare stăpân trebuie să fie responsabil cu câinele lui", spunea convinsă Maria Ferche.

Câini scanaţi

Stăpânii de câini s-au convins rapid că microcipul nu face niciun rău patrupedelor. Mic cât un bob de orez, cipul este introdus de veterinar cu o seringă în partea stângă a gâtului. "Hai iubire, gata, stai cuminte", îşi liniştea o tânără căţeluşul, speriat ca un copil mic la vederea seringii. În nici un minut, întreaga operaţiune e încheiată. Cu tot cu preluarea datelor stăpânului - nume, adresă, telefon, respectiv vârsta şi rasa câinelui - recenzarea durează cel mult 5 minute.

"Microciparea nu are niciun efect secundar asupra câinelui, însă are avantajul că ne creează o bază de date cu toţi câinii din oraş", explică medicul veterinar Dorel Petrehele, unul din doctorii care au contract cu Primăria pentru recenzarea câinilor. Ulterior, dacă patrupedul ajunge pe stradă, cu un aparat de scanat orice poliţist local va afla numărul unic de identificare a câinelui şi, implicit, cine e stăpânul şi unde locuieşte.

Amenzi pentru uşi închise

După ce orădenii din vecinătatea locului unde medicul şi-a pus masa de recenzare au trecut cu câinii pe-acolo, echipele au luat la pas celelalte străzi. Surprinzător chiar şi pentru recenzori, toţi localnicii i-au primit fără probleme în curţi, aşă că într-o săptămână de recensământ au fost microcipaţi peste 300 de câini.

01 Mircea Stejeran_1.jpg"Oamenii sunt mai receptivi decât ne-am aşteptat", explică Mircea Stejeran (foto), şef de serviciu în cadrul Primăriei şi unul dintre recenzori. În trei curţi câinii au trebuit adormiţi înainte de a fi microcipaţi, fiind mai agresivi, iar în alte cinci curţi proprietarii au preferat să-şi predea câinii adăpostului Grivei.

Trebuie ştiut că orădenii care sunt acasă, dar nu permit recenzarea şi microciparea câinilor, sunt pasibili de amenzi cuprinse între 400 şi 800 lei. Cei care nu sunt acasă primesc, în schimb, o notificare de la Poliţia Locală prin care sunt anunţaţi că trebuie să se prezinte la corturile pe care Primăria le va amplasa, începând de vineri, prin cartiere, tocmai în acest scop.

Nu vor sterilizare

Dacă recenzarea şi microciparea chiar îi bucură pe orădeni, nu la fel de încântaţi sunt aceştia când vine vorba de sterilizarea patrupedelor. Cum regulamentul Primăriei prevede că, după ce recenzarea se va încheia, stăpânii câinilor nesterilizaţi vor trebui să plătească o taxă anuală de 100 lei, mulţi cetăţeni strâmbă din nas.

"O prostie. Nu mai ştiu cum să ia bani de pe noi", spune Mihai Cicortaş, unul din primii orădeni care şi-au microcipat câinii, dar care spune că nu îşi va steriliza animalul. Ca el, şi alţii refuză sterilizarea, invocând mai multe motive: vor să aibă pui de la căţeii lor, se tem de efectele pe care operaţia le-ar putea avea asupra patrupedelor, chit că veterinarii subliniază că operaţia nu le pune în pericol viaţa, ori se jură că animalul lor nu iese din curte, aşa că n-are cum să se reproducă. Preferă, prin urmare, să plătească anual taxă pe câinele lor. Asta, chiar dacă Primăria subvenţionează jumătate din costul operaţiei de sterilizare, cu condiţia să fie făcută de unul din cei doi medici contractaţi de municipalitate, ceea ce înseamnă că stăpânii de câini ar plăti doar 100 lei. Adică taman cât e taxa pentru un an...

01 florita.jpgVarianta cu pedigriu

Tanti Floriţa (foto), stăpâna lui Nero, un Tekker vioi, este şi ea convinsă că nu-şi va steriliza câinele, pentru că vrea să aibă, mai încolo, şi nişte pui. "Oi plăti, ce altceva oi face?", spune pensionara.

Auzind, însă, că sunt scutiţi şi de taxă şi de sterilizare câinii cu pedigriu, adică cei care au certificatul ce dovedeşte că sunt de rasă şi se înmulţesc controlat, tanti Floriţa cade pe gânduri, scoţând apoi pe gură şi "perla zilei": "Şi io atunci de ce să plătesc? Că şi al meu numai Pedigree mănâncă!"...


VOCEA STRĂZII
Credeţi că recenzarea şi microciparea câinilor cu stăpân din Oradea va duce, în timp, la scăderea numărului de câini vagabonzi?

02 Sergiu Popa.jpgCred că da, dar nu semnificativ. Cine microcipează puii care se nasc după recensământ, dacă nu îi declară proprietarii? E un demers bun, dar nu sigur.
Sergiu Popa (foto), 22 ani, student

S-ar putea ca microciparea să ajute. E bine ca Primăria să aibă o evidenţă, căci sunt prea mulţi câini lăsaţi pe străzi care devin periculoşi pentru orădeni.
Ileana Marton, 73 ani, pensionară

02 Andrada Istvan.jpgCred că da. Având cip, oamenii nu îi vor abandona aşa uşor. Dar cred că oamenii Primăriei vor întâmpina probleme cu orădenii în procesul de recenzare.
Andrada Istvan (foto), 24 ani, designer vestimentar

02 Darvai Arpad.jpgSigur va ajuta. Oricum, cei ce îşi abandonează câinii sunt în mare parte orăşeni. Cred că oamenii care locuiesc la ţară sunt mult mai apropiaţi de animalele lor.
Darvai Arpad (foto), 78 ani, pensionar

Cred că e o acţiune care se va dovedi utilă. Însă este posibil ca municipalitatea să nu obţină o evidenţă clară, căci unii proprietari nu vor vrea să-şi declare câinii.
Sibylle Boleac, 46 ani, şomeră

Oamenii care şi-au luat câini foarte rar îi abandonează. Cred că problema sunt câinii care sunt deja vagabonzi şi care s-au înmulţit. De ei trebuie să se ocupe cineva.
Privigyei Levente, 39 ani, tehnician telecomunicaţii

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
microcipul
la oameni cand bagati?anu asta sau alalalt?ca asteapta o prietena de a mea sa il bage.
Postat 24 Noiembrie 2013, 22:39 de daniel
e rupta din trai
Asta treaba cu udatul mai e timp s-o rumegam (netezi mustati motanul) intre timp sa-i amendam.
Postat 24 Iulie 2013, 20:11 de amenda
taxat la urinat
Senin pe langa al sau stapan cand se plimba cip-caninul este al lui meritoriu ca-si marcheaza teritoriu, fara bani cip urineaza, stalpii insa degradeaza . Ganditi-va, functii primate, cainele cand sta la bloc, are o taxa pentru loc, tot caninul in plimbare, n-are taxa la udare, doar o punga de-adunare.
Postat 24 Iulie 2013, 13:55 de cip
Vocea strazi?
Vocea strazii?Propaganda demna de Scanteia.De ce nu intrebati oamenii ce parere au despre castrararea cainilor?Dar depre impozitul pe terenunuri?Pretul marit la gigacalorie are ceva cu vocea strazi?
Postat 23 Iulie 2013, 16:30 de florin
Bravo Bolov
Primaria este experta in taxe, ce sa zic, 300 lei amenda ca nu ai parcat pe tarlaua lor care bine inteles ca e taxabila, oamenii astia sunt niste cretini, chiar nu au nici pic de obraz, ce sa vorbim de bun simt, in ritmul acesta Bolojan poate obtine un nou titlu pt Oradea, orasul taxelor. Stati linistiti ca il doar fix in 14 de noi toti, noi zicem noi auzim. Sa vedeti numai ce "reusita" o sa mai aiba si cu noua centrala pe gaz.
Postat 23 Iulie 2013, 15:44 de Cetatean
Noi locuri de munca la bugetari !!
Si uite asa cati bugetari au de lucru sa numere si sa renumere cainii si ouale din oras.!? Cheltuielile cu bugatarii au revenit la sumele din 2008 asa ca tinete amarastene ca ai de platit taxe noi si multe ca sa sustina bugetarii voiosi ca acum au de numarat oua !! si ouale lui Bolovan trebuie musai numarate sa stim cate are si cat le mai are !
Postat 23 Iulie 2013, 13:15 de CURIOS
intrebare
Stie cineva cum se poate ataca taxa asta in instanta?
Postat 23 Iulie 2013, 13:13 de dog
Cum v-a arata ?
Am mai spus ca ciparea nu rezolva problema cainilor comunitari caci in starda vor ajunge puii ce se vor naste si nu ii cipeaza nimeni. Cat despre preturile legate de sterilizare ca orice actiune gestionata de PMO face ca preturile sa creasca de la 100-150 lei la 200lei . Daca pana a incepe aceasta actiune preturile erau pentru catei 100lei si pentru catele 150lei de cand si-a bagat PMO coada preturile sunt de 200lei indiferent de sexul cainelui, din care 100lei PMO si 100lei proprietarul patrupedului . Deci intre 50 si 100 lei pe acp de caine sterilizat intra direct in buzunarele politrucilor, polihotilor (UDMR+PNL) din PMO in fruntea carora se afla Bolovanul!!!! Sunt tare curios ce se va intampla si cu Bolovanul dupa castrare. Sa vad cam cum arata dupa un an de la castrare. Ce rotofei si dragalas ar fi , ca un purcelas !!!
Postat 23 Iulie 2013, 13:09 de CURIOS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON