URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iulie 2012, 12:36

Bărbaţii din fruntea Oradiei: Cine sunt şi ce îşi propun noii viceprimari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Alegerile au lăsat Primăria Oradea pe mâna bărbaţilor. Dacă până acum Ilie Bolojan era secondat de două viceprimăriţe, primarul a intrat în noul mandat cu doi bărbaţi alături: liberalul Mircea Mălan şi pesedistul Ovidiu Mureşan.

Tineri şi fără o experienţă îndelungată în administraţia locală, cei doi viceprimari garantează că se vor strădui să facă treabă bună în Primărie. Obiectivul lor declarat este să fie acei membri de bază de care echipa primarului are nevoie pentru a duce la îndeplinire promisiunile făcute orădenilor.

Vicele cu cifrele

Lider al consilierilor PSD în mandatul 2008-2012, economistul Ovidiu Mureşan a avut, până acum, un singur angajator: Romtelecom. "Din 1984, de la absolvirea Liceului Industrial 2, am lucrat doar acolo", zice proaspătul viceprimar, care ţine să precizeze că a început de jos la locul de muncă, pentru a ajunge director comercial pentru clienţii rezidenţiali.

În PSD s-a înscris în 2001, iar şefia organizaţiei Oradea a preluat-o în acest an, ca interimar. În vârstă de 43 de ani, Ovidiu Mureşan este căsătorit şi are doi băieţi, unul de 15 ani, iar celălalt de 7. Ca viceprimar, coordonează Direcţia Economică, fiind şi absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice din Oradea, şi Administraţia Imobiliară.

"Priorităţile mele ca viceprimar nu pot fi altele decât cele ale echipei cu care am câştigat alegerile. Proiectele primarului Ilie Bolojan sunt şi proiectele mele", spune Mureşan în legătură cu ce are de gând să facă din poziţia pe care o ocupă.

Miza pe proiecte

Noul viceprimar aminteşte câteva din proiectele primarului: atragerea de investitori, crearea de locuri de muncă, realizarea unei infrastructuri de bună calitate, valorificarea la maxim a patrimoniului şi a atracţiilor oraşului pentru dezvoltarea turismului. Şi, evident, implementarea proiectelor câştigate pe fonduri europene.

Pe de altă parte, vicele e convins că echipa din Primărie mai are de lucru pentru a le oferi orădenilor diferite activităţi de recreere. Mizează, şi la acest capitol, pe proiecte în curs de derulare: Cetatea, Aquapark-ul, amenajarea Dealului Ciuperca şi transformarea Pieţei Unirii în pietonal. "În weekend, orădenii trebuie să-şi cheltuie banii aici", zice Mureşan, hotărât. Nu ascunde, însă, că are şi el personal nişte proiecte pe care vrea să le vadă realitate. "Mă interesează construcţia unui centru pentru vârstnici administrat de municipalitate. În plus, trebuie să găsim o soluţie ca tinerii să aibă propria locuinţă", spune social-democratul.

Pentru oraş

Dacă Mureşan are în spate patru ani în Consiliul Local şi a fost previzibilă alegerea sa ca viceprimar, Mircea Mălan a fost o surpriză, pentru că mulţi se aşteptau ca liberalii să o desemneze pe funcţie pe fosta viceprimăriţă Florica Cherecheş.

În vârstă de 40 de ani, Mălan este de profesie avocat, făcând parte din prima generaţie de absolvenţi ai Facultăţii de Drept din Oradea. Căsătorit şi cu doi copii (o fată de 11 ani şi un băiat de 2 ani), este membru PNL din 1995, când încă era student. A mai ieşit în faţa orădenilor în 2008, când a candidat la deputăţie, dar fără succes.

"Am decis să vin în Primărie pentru că cred că e nevoie de implicarea fiecăruia dintre noi în proiectele administraţiei oraşului. Înainte să mă decid, am spus că, dacă vin, voi face treabă în Primărie. Aşa că, după ce am fost validat, i-am cerut domnului primar să-mi delege cele mai grele atribuţiuni", spune Mălan. Drept urmare, are în coordonare Direcţia Tehnică, Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională şi o parte din Instituţia Arhitectului Şef.

Cu ochii pe constructori

Ca "outsider", viceprimarul a sesizat deja puncte ale municipalităţii unde e loc de mai bine. "Calitatea lucrărilor trebuie îmbunătăţită. Firmele vin cu preţuri subevaluate, ceea ce duce la o calitate redusă". Libberalul e convins că dacă vor fi date doar câteva exemple negative, de firme care vor veni cu bani de-acasă pentru că nu au făcut lucrări de calitate, problema va dispărea. "De ce mai avem nevoie în oraş sunt spaţiile verzi, iar ambiţia noastră e să avem cel puţin un parc în fiecare cartier. Şi trebuie să avem soluţii pentru câinii vagabonzi şi pentru actele de vandalism", mai spune vicele.

Deşi unii au sugerat că un avocat n-are cum să coordoneze Direcţia Tehnică, Mălan speră să fie o surpriză plăcută din acest punct de vedere. "Nu am venit în Primărie ca să mă substitui directorilor. Rolul meu e să fac acest sistem să funcţioneze, să mă asigur că specialiştii îşi fac treaba". Mai rămâne de văzut dacă echipa USL, care a primit multe din voturile orădenilor, se va ridica la înălţimea aşteptărilor. Dacă nu, cu siguranţă peste patru ani îşi va primi pedeapsa primită şi de alţii: ştampile puţine şi vorbe de ocară...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
replica la articol
Oradenii ar trebui ca sa stie de votul si faptele impotriva lor ale consilierului local PSD Ovidiu Muresan.1)Votul PRO majorari gigacaloriei cu 30% din CLOradea anul trecut 2011 ,cind doar singur vot contra inclina spre nemajorarea gigacaloriei in Oradeasi serviciul lui este platit acum prin functia de viceprimarde catre primarul Ilie Bolojan .RUSINE!2)Atitudine sfidatoare si contra Coalitieri Rogerius degeaba sa dus la conferinta lor de presa si au hotarit niste lucruri ,el ca si consilier local PSD a votat impotriva acelor lucruri .RUSINE!.Ca si consilier local oradean in legislatura trecuta atrecut sub tacere niste fapte penale ale primarului penal Ilie Bolojan privind deterioare cu buna stiinta a unor cladiri apartinand Primariei Oradea .RUSINE! Oradenilor locuitorii ai orasului Oradea v-am scris aceste fapte ca sa le aflati si sa stiti ca omul acesta Ovidiu Muresan consilier local PSD in Consiliul local Oradea va reprezinta ca viceprimar!:))=)Zice se ca este social democrat hai Sanchi SICTIR!,a zis una in campania electorala si face alta acuma,unde sunt faptele lui social democrate pentru cei multi si saraci?NICAIERI ca nu exista!:))=))Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 07 Iulie 2012, 16:10 de Romanul Simplu
@ .
avand in vedere ca nimeni nu e mai destept ca tine ma intreb cu ce te ocupi in viata de zi cu zi, unde ai cartea de munca? observ ca nimic nu te multumeste. de ce nu te propui viceprimar? sa te vedem la treaba. in rest esti atat de insemnat ca pseudonimul sub care scrii.
Postat 06 Iulie 2012, 22:04 de chris
....
Cine sunt, ii stim ! Ce-si propun nu intereseaza pe nimeni ! Motivul e simplu : nu sunt acolo de capul lor sau pt. ca ar avea un alt merit decat acela si numai acela de a fi buni executanti, adica slugi credincioase gibonului....
Postat 06 Iulie 2012, 20:04 de .
Re: ro
Bine zici ro. Hai Malane la treaba. Sa te vad cum o sa-i amendezi pe mentorii lui Bolojan - germenii Micula - care, fara sa aiba autorizatie de constructie, isi construiesc casele de peste 20 de ani si tot nu termina. Ca sunt ca Ceauseasca, azi vrea clante de aur si maine darama peretii ca nu se potrivesc coloristic cu metalul pretios.
Postat 06 Iulie 2012, 16:51 de Landscape
Doi piţigoi
Ăştia doi se bagă singuri în seamă, până îşi rezolvă, precum vărul meu, câte un loc călduţ şi bine plătit, din care să iasă la pensie. În rest, capul plecat în faţa gibonului că una-două vă pune pe liber dacă nu sunteţi cuminţi şi ascultători.
Postat 06 Iulie 2012, 16:42 de Carp III
hai alpare
hai Alparea
Postat 06 Iulie 2012, 16:30 de dan
caini vagabonti:)
sa veniti pe str.Otelarilor, dupa 2 noaptea , dau serenade.
Postat 06 Iulie 2012, 16:14 de .
aa
cainii comunitarii!!!! ce se intampla ca sunt tot mai multi?????
Postat 06 Iulie 2012, 15:51 de aaa
nu este lege
dl. viceprimar, va rugam insistent, cei care au facut constructii ilegale - fara autorizatia de constructii si au fost amendati, sa le obligati sa se puna in legalitate, ne rad in fata , ei au spate chiar pe cei de la primaria Oradea, asa sunt de expl. si vecinii mei. Cine este inspector de la primaria oradea , le tine spatele. Iar juristii de la d-voastra, nu sunt interesati de loc la proces sa castige. Ma gindesc de ce Multumim.
Postat 06 Iulie 2012, 14:25 de ro
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON