URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 August 2014, 18:31

Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, regretă că instituţia nu are un sediu pe măsură: "Noi suntem utili comunităţii"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 1975, după ce a absolvit Facultatea de Istorie şi Filosofie din Cluj, Aurel Chiriac a fost angajat la Muzeul Ţării Crişurilor. După nici două decenii, în 1994, a fost numit managerul Muzeului, iar primul său gând a fost să-l anime.

Dar nu bine a început înmulţirea şi diversificarea evenimentelor, că acestea au şi trebuit restrânse. În 2006, Muzeul a pierdut definitiv Palatul Baroc în favoarea Episcopiei Romano-Catolice, iar de atunci instituţia e chiriaşă. Acesta e cel mai mare regret al directorului: că Muzeul nu are propria casă. Expoziţiile sunt închise, iar inaugurarea noului sediu a întârziat deja cinci ani faţă de termenul stabilit.

Muzeu viu

- Cât de mare este patrimoniul Muzeului Ţării Crişurilor?

- La sfârşitul anului 2013 aveam 431.255 piese, din acest punct de vedere fiind al cincilea muzeu din România.

- În această perioadă, Muzeul găzduieşte una din cele mai importante expoziţii, "Aurul şi argintul antic al României". Sunt orădenii interesaţi de acest eveniment?

- În prima săptămână, au fost peste 1.500 de vizitatori cu bilete, iar interesul e în continuare mare. Este o expoziţie care se realizează o dată la o generaţie, publicul din România având astfel acces la piesele de tezaur.

- Care sunt exponatele preferate de dv. în această colecţie?

- Fiecare are frumuseţea şi istoria ei. Cele mai spectaculoase sunt totuşi cele ce aparţin tezaurului de la Pietroasa. Mă atrag şi cele de la Apahida, judeţul Cluj.

- Conduceţi Muzeul de 20 de ani. Cu ce vă lăudaţi şi ce n-aţi reuşit să faceţi?

- Mi-am dorit ca Muzeul să fie o instituţie culturală vie. Am creat două evenimente majore, Târgul Meşterilor Populari şi Zilele Muzeului Ţării Crişurilor, care au devenit branduri ale comunităţii. Alte realizări sunt expoziţiile internaţionale, organizate în străinătate, dar şi aduse la noi din străinătate. Când aveam tot spaţiul din Palatul Baroc, în programul firesc am inclus spectacole de teatru, concerte de muzică simfonică, lansări de carte. Regretul meu cel mare e că din 1996 a trebuit să ne restrângem cu spaţiul. Au fost şi alte probleme care m-au marcat: că s-a blocat continuarea lucrărilor la noul sediu, că s-a discutat mutarea în Cetate...

"Cetatea este în sine interesantă"

- E o adevărată polemică despre sediul Muzeului: Cetatea sau fosta Garnizoană? Nu vor fi prea mari cheltuielile la Garnizoană?

- Mutarea a fost impusă de pierderea sediului, nu de dragul de a ne muta. Soluţia de la Garnizoană a fost cea mai la îndemână, iar echipa care a agreat această idee a fost formată atunci din dl Cornel Popa, parlamentar, dl Ilie Bolojan, care era prefect, dl Alexandru Kiss, care era vicepreşedinte (n.r. - al Consiliului Judeţean), şi dl Petru Filip, care era primarul Oradiei. La noul sediu vor fi cheltuieli normale. Şi aici plătim aproape 200.000 de euro pe an. Şi trebuie ştiut că noi nu aşteptăm să ne cadă banul din cer, noi facem bani. Anul trecut am făcut peste 9 miliarde de lei (n.r. - vechi), din contracte de săpături, cercetări, consultanţă, fără să putem vorbi despre încasări din bilete, căci suntem doar cu şapte săli în circuit. Suntem utili comunităţii.

- Nu va fi prea săracă Cetatea fără Muzeu?

- Nu, şi nici nu cred că Muzeul Ţării Crişurilor este soluţia pentru a o umple. Noi am propus un muzeu de istorie al oraşului şi al Cetăţii. Cetatea în sine este interesantă pentru vestigiile care ţin de existenţa ei şi care pot fi făcute atractive.

- Când credeţi că se va muta Muzeul într-un nou sediu?

- Spaţiile sunt pregătite, s-au introdus o bună parte din instalaţiile de care avem nevoie, 90% din clădire s-a reabilitat. Constructorul spune că în trei luni s-ar putea duce la bun sfârşit.

- Câţi vizitatori are Muzeul Ţării Crişurilor?

- În 2005, în ultimul an înaintea închiderii, am avut peste 39.000 vizitatori cu bilete, din care cam 9.000 la muzeele memoriale Ady Endre şi Iosif Vulcan, că Muzeul Aurel Lazăr s-a deschis în 2008. În 2013, cele şapte săli din Palatul Baroc au fost vizitate de 12.000 persoane, iar la muzeele memoriale au fost peste 8.500 de vizitatori.

Ultima soluţie

- Acum aţi cerut renunţarea la custodia Rezervaţiei Peţea. Nu e o fugă de răspundere, după ce dezastrul s-a produs?

- Am ajuns la concluzia că singura soluţie care poate salva această rezervaţie este ca noi să ne retragem, pentru ca cei care răspund direct de problemele subterane să intervină. Noi nu avem nici puterea, nici dreptul să luăm măsuri împotriva unor probleme care sunt în curtea altora.

- Alte instituţii ar putea administra mai bine rezervaţia?

- Agenţia de Mediu, Agenţia Naţională de Resurse Minerale, Garda de Mediu, Transgex, unindu-se, pot să ajungă la rădăcină. Noi putem gestiona o rezervaţie care trăieşte.

- Până la urmă, cine e vinovat de dispariţia acelor specii unice - nufărul termal, melcul termal şi roşioara lui Racoviţă?

- Nu cred că au dispărut, se vor putea regenera. Nu caut vinovaţi. Important este că, acum, noul director al ANRM la nivel naţional ne-a spus că se face un studiu asupra rezervei de apă geotermală, va vedea circuitul sub pământ al apei şi va oferi o soluţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Traiască TRIANON-UL ! Consecinţele Tratatului de la Trianon pentru români şi unguri.
Represiunea neobosită asupra etnicilor non-unguri i-a făcut pe cei de la budapesta să piardă în mod constant suportul internaţional în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, înainte de Primul Război Mondial. (R. W. Seton Watson, Racial Problems in Hungary, „Probleme rasiale în ungaria” 1908). Situaţia etnicilor români din Transilvania în ajunul războiului a fost sumbră. Autorităţile maghiare au răspuns cerinţelor românilor de a fi eliberaţi de acest tratament cu o represiunea politică, economică şi religioasă mai puternică, cu o asimilare şi mai brutală şi printr-o colonizare maghiară şi mai extinsă asupra fostelor regiuni româneşti. (Keith Hitchens, Rumania 1866-1947, 1994). Autorităţile vieneze au prevăzut în mod corect că refuzul intransigent al ungurilor de a le acorda drepturi fundamentale românilor va aduce sfârşitul monarhiei. Momentul Trianon a fost interpretat în unanimitate de istoricii unguri ca o nedreptate extraordinară şi o rană dureroasă. De fapt, Tratatul de la Trianon a redresat una dintre cele mai longevive nedreptăţi din Europa. Pentru prima dată în câteva sute de ani majoritatea populaţiei din Transilvania şi-a primit cu adevărat drepturile politice şi civile, a fost eliberatnavalitorilor din pusta de discriminarea economică sistematică, i s-a permis libertatea religioasă şi nu a mai fost supusă extremismului năvălitorilor din pustă. Dar Tratatul de la Trainon nu a inversat pur şi simplu rolurile dintre discrimnat şi discriminator.Minoritate maghiarofonă ,fostă privilegiata, nu a fost privată de drepturile politice.Minoritate maghiarofonă nu a suferit restricţii punitive aplicate practicilor religioase. nu a fost supusă unei politici economice discriminatorie. (David Mitrany, Pământul şi ţăranii în România: Războiul şi Reforma agrară (1917-1921), 1930).
Postat 11 August 2014, 19:19 de SafeGuard
PLANUL SECRET AL IREDENTISMULUI SI REVIZIONISMULUI UNGURESC PENTRU ANEXAREA ARDEALULUI (2)
Iredentismul, revizionismul unguresc incearca falsificarea Istoriei Poporului Român. Specialiştii în domeniul Istoriei din Europa şi S.U.A. au descoperit şi susţin că leagănul civilizaţiei pe Planeta Pămînt a existat în spaţiul carpato-danubiano-pontic, în \\"Grădina Maicii Domnului\\", în Dacia Mare, cu cel puţin 10.000 de ani înainte de e.n. (înainte de Christos). Despre venirea ungurilor şi aşezarea lor în Cîmpia Panonică vorbesc izvoarele istorice, mai ales „Cronica notarului anonim al regelui Bela“ şi „Cronica lui Simon de Keza“, precum şi cartea „Continuitatea românilor în Dacia – Dovezi noi“, a lui G.Popa-Lisseanu, care ar trebui să fie retipărită în tiraj de massă, pentru a-i reduce la tăcere pe cei care susţin, în mod fals, că Poporul Român s-a format în sudul Dunării, în Secolele al XII -lea şi al XIII-lea, de unde s-ar fi infiltrat în Ardealul ocupat de unguri. Adevărul istoric este că la sosirea lor în Ardeal, ungurii au găsit în Transilvania, mai multe voievodate ale urmaşilor geto-dacilor, care au avut o unitate de limbă şi o continuitate neîntreruptă în Vatra Strămoşească, de mai bine de 11.000 de ani. Iredentismul şi revizionismul unguresc incearca falsificarea propriei Istorii şi, mai ales, a Istoriei Ardealului şi a Daciei Mari. Numeroaselor cărţi şi articole apărute în Ungaria, prin care se falsifică Istoria Poporului Român, Statul Roman le-a dat o replică, în anul 1986, printr-o culegere de studii şi articole apărute în cartea „Jocul periculos al falsificării istoriei“. Dintre autorii români care au prezentat ADEVăRUL ISTORIC cu privire la România, Ardeal şi Ungaria amintim pe: prof. univ. dr.Mircea Muşat, acad. Ştefan Pascu, prof. univ. dr. Ştefan Ştefănescu, dr. Augustin Deac, prof. univ. dr. Francisc Păcurariu, prof. univ. dr. Dinu C.Giurescu, prof. univ. dr. Florin Constantiniu, prof. univ. dr. Viorica Moisuc, prof. univ. dr. Ion Coja, prof. univ. dr. Mihai Ungheanu, dr. Alexandru Savu, prof. univ. dr. Gh. I. Ioniţă, dr. Cristian Popişteanu. De remarcat că deşi România şi Ungaria făceau parte din lagărul socialist, s-a continuat să se falsifice, de la Budapesta, ADEVĂRUL ISTORIC despre Poporul Român şi continuitatea sa de mai mult de 11.000 de ani în Vatra Strămoşească. Acum, cînd Ungaria şi România fac parte din N.A.T.O. şi Uniunea Europeană, se continuă aceeaşi politică revizionistă împotriva ţării noastre, vizînd, în principal, Ardealul (Transilvania).
Postat 11 August 2014, 18:34 de Info
*
CITESTE SI CRAPA ESCROCULE : Ce morminte, bah dejectie ? Uite aici situatia demografica a Transilvaniei: An Total Români unguri si germani 1864.Total populatie = 4.224.436 români 59,0%, unguri 24,9%, germani 11,9%. 1880 Total = 4.032.851 români 57,0%, unguri 25,9%, germani. 12,5% 1919 Total = 5.259.918 români 57,1%, unguri 26,5%, germani 9,8%. 2011 Total = 6.789.250 români 70,6%, unguri 17,9%, germani 0,4%. Asta sta treaba, escrocule ! Fir-ai al dracului de **** impreuna cu toti cei asemeni tie !
Postat 11 August 2014, 18:12 de GOZBOREEEEEE
2K14
Uitati la mine. Eu stiu ca istoria mea a fost inventata, am primit Ardealul cadou ca dupa ce am tradat Hitler regina a dat bine cu gura la Trianon. Si stiu ca Oradea a fost fondat de Sfintu Ladislau si nu de inventatul Decebal sau Burebista. Si stiu ca am fost dusi aici din Moldova de pe vremea lui Ceausescu. Dar tot mint ca sint chachat de doi bani si imputit.
Postat 11 August 2014, 07:02 de 2K14
Oameni buni,
Uitati-va la comentariul de mai jos //Lasa ne [10.08.2014, 22:07] //, ca sa vedeti ce imbecili naste separatismul, iredentismul si revizionismul unguresc. E cel mai tipic exemplu.
Postat 11 August 2014, 04:12 de 2K14
Lasa ne
Un alt contropitor adus din Moldova , e un nebun total degenerat, rasist, sovin, gunoi.
Postat 10 August 2014, 22:07 de Lasa ne
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON