URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iulie 2010, 11:58

Atenţie la ambrozie! Oradea e invadată de floarea pustei

Atenţie la ambrozie! Oradea e invadată de floarea pustei ÎNCERCĂRI NEREUŞITE. Municipalitatea a încercat să-i scape pe orădeni de ambrozie prin cosirea ei, deşi specialiştii au avertizat că planta poate fi eliminată doar dacă este smulsă cu rădăcini cu tot. Drept dovadă, planta rezistă...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În timp ce în toate ţările Europei Centrale şi de Vest ambrozia, cunoscută şi ca floarea pustei, este stârpită prin lege, în Oradea municipalitatea o "extermină" prin cosire. Fără să ţină cont că aşa doar o ajută să se înmulţească...

Ca pelinul

ambrozia detaliu.jpgAmbrosia artemisifolia (foto) provine din America de Nord, unde e folosită la eliminarea viermilor intestinali şi la stoparea sângerărilor nazale. În România a fost sesizată pentru prima dată în 1909, fiind adusă odată cu importurile de grâne de peste Ocean. Planta a intrat însă în vizorul medicilor şi botaniştilor orădeni abia la începutul anilor ‘90, când autorităţile din Ungaria au început s-o stârpească. Între timp, se răspândise şi la noi...

"Apare în zonele necultivate, lăsate în paragină, şi creşte până la 2 metri înălţime. Are frunzele cu incizii mari, floricele galben verzui şi produce foarte mult polen, care cauzează alergii puternice. Seamănă foarte bine cu pelinul", explică biologul Ana Marossy.

Mâncărimile de piele şi ochi înlăcrimaţi, inflamarea traheei până la pierderea respiraţiei, tusea înecăcioasă şi nasul din care curge "apă" - sunt doar câteva dintre simptomele alergiei la ambrozie.

Harta alergiilor

Şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bihor, Nicolae Hodişan, spune că deşi a tras mai multe semnale de alarmă în ultimii ani, nimeni nu a luat măsuri de eradicare a ambroziei. "E de datoria autorităţilor publice s-o extermine", spune Hodişan, convins că în perioada următoare alergiile vor fi resimţite din plin de orădeni.

harta.jpgHodişan a realizat chiar şi o hartă (foto) cu localităţile în care planta se găseşte cel mai mult. Curtuişeni, Valea lui Mihai, Sălard, Suplacu de Barcău, Diosig, Marghita, Sântandrei, Sânmartin, Oşorhei sau Aleşd sunt principalele localităţi invadate. Dar nici Oradea nu a fost scutită. În Ioşia, de pildă, planta creşte printre blocuri, pe lângă şinele de cale ferată şi de-a lungul şoselei de centură.

Cum se poate

O soluţie ar fi ca ambrozia să fie declarată, prin lege, specie de carantină, la fel ca în alte ţări civilizate. Până atunci, însă, Direcţia Tehnică a Primăriei Oradea elimină ambrozia prin cosire. Anul acesta s-a acţionat pe Calea Aradului, pe malurile Crişului, pe dealul Ciuperca, în strada Podului şi în zonele periferice ale oraşului. De ce nu se văd rezultatele? Marossy susţine că ambrozia se elimină prin smulgerea rădăcinii, nu prin tăiere, căci asta ajută floarea pustei să se înmulţească!

Mircea Stejarean.jpg"Unde s-a putut, s-a dat cu sapa, scoţând-o cu rădăcini cu tot", explică Mircea Stejărean (foto), şeful serviciului Control Servicii Publice din cadrul Direcţiei Tehnice. E, totuşi, un pas înainte, dat fiind că până în urmă cu doi ani nimeni nu se îngrijea de eliminarea plantei.

Stejărean recunoaşte că ambrozia încă există în Oradea, însă îşi pune speranţa în împărţirea pe sectoare a activităţii de îngrijire a zonelor verzi din municipiu, când în caietul de sarcini al firmelor de salubrizare va fi inclusă şi exterminarea ambroziei. Acest lucru se va întâmpla taman după ce "perioada de glorie" din acest an a ambroziei va fi trecut. Rămânând deci doar speranţa că anul viitor va fi mai bine...


CUM SE TRATEAZĂ
O "banală" răceală

Alergiile la ambrozie se depistează numai după ce medicul face un test, introducând sub piele extract de polen din plantă. Dacă zona se înroşeşte, înseamnă că boala există şi că trebuie tratată. Pacientul suferă, practic, de rinită alergică, rinosinuzită, bronşită ori conjuctivită, în funcţie de organul afectat de alergie, şi are nevoie de tratament medicamentos. Din nefericire, boala nu se tratează definitiv, ci poate doar să-şi piardă din intensitate câtă vreme pacientul se află sub tratament.

De aceea se impune şi un tratament pentru imunizare, care constă în introducerea treptată de polen sub piele, până când pacientul îşi întăreşte imunitatea. Un set de teste în care e inclusă şi depistarea alergiei la ambrozie costă 60 de lei, iar tratamentul pentru o vară întreagă se ridică la 200 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
petitii alergie
http:// www. petitieonline.ro/petitie-p36096052.html votati petitia online by the way ce comentariu idiot e primul ! dumnezeule cum mai suporta pamantul asa indivizi !!!
Postat 01 Septembrie 2010, 14:05 de oancea marius s.
petitii alergie
votati petitia online by the way ce comentariu idiot e primul ! dumnezeule cum mai suporta pamantul asa indivizi !!!
Postat 01 Septembrie 2010, 14:04 de oancea marius s.
E mana ungurilor...
Vor sa ajunga mai repede in Harghita-Covasna si pust-iesc :)) totul in calea lor cu ambrozie. Io zic sa dati cu deteteu. Pentru cei ce nu inteleg logica: dai cu deteteu pe ambrozii, iar purecii :)) care convietuiesc acolo sar toti pe unguri si-i scot din tara. Logic, nu?
Postat 30 Iulie 2010, 10:13 de shadow
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON