URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2017, 11:32

Atacul cu decibeli: Aproape 9.000 de orădeni sunt poluaţi zi şi noapte de gălăgia din trafic

Atacul cu decibeli: Aproape 9.000 de orădeni sunt poluaţi zi şi noapte de gălăgia din trafic MAŞINI ASURZITOARE. Singura sursă de poluare fonică identificată în Oradea este traficul rutier. Locuitorii din preajma a opt străzi din oraş sunt afectaţi zi şi noapte de gălăgia de pe carosabil, după cum arată datele oficiale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câteva mii de orădeni care locuiesc la marginea oraşului sunt poluaţi fonic de maşinile din trafic. Măsurători făcute la comanda Primăriei arată că în preajma a opt străzi din oraş se depăşesc limitele de zgomot permise de lege, ceea ce afectează, pe timp de zi, circa 3.000 de orădeni. Pe timpul nopţii e şi mai grav: gălăgia ajunge în urechile a 5.900 de orădeni.

Singura veste bună este că, în ultimii cinci ani, numărul orădenilor poluaţi fonic s-a redus semnificativ. În continuare, însă, Primăria trebuie să găsească soluţii ca oraşul să fie mai silenţios.

Mai puţini „poluaţi”

În urmă cu cinci ani, Primăria Oradea a realizat, pentru întâia oară, hărţi de zgomot ale oraşului, care arătau că aproape 19.000 de orădeni locuiesc în zone în care gălăgia trece de limitele prevăzute de lege: 70 decibeli pe timp de zi, respectiv 60 db pe timp de noapte. Cauza zgomotului? Traficul rutier, după cum au stabilit atunci specialiştii firmei bucureştene Enviro Consult, specializată în măsurarea zgomotului.

Aceiaşi specialişti au revenit la Oradea, pentru a actualiza hărţile de zgomot. În anul 2016, ei au făcut din nou măsurători detaliate de decibeli, constatând că numărul locuitorilor oraşului afectaţi de gălăgie a scăzut semnificativ.

Străzi cu larmă

Conform noilor date, pe timpul zilei, 3.051 de persoane sunt expuse la un nivel de zgomot peste limită, pe timp de noapte numărul lor crescând la 5.900. Cu toţii sunt orădeni care locuiesc în preajma străzilor de la marginea oraşului, cu patru benzi de circulaţie, adică Densuşianu, Calea Borşului, Podului, Matei Corvin, Calea Aradului, Ogorului, Calea Clujului, şi din zona podului Mareşal Constantin Prezan, din Dragoş Vodă.

Specialiştii Enviro Consult au mai stabilit că, din rândul clădirilor cu caracter special, adică şcoli şi spitale, în Oradea sunt afectate de gălăgie Ambulatoriul Spitalului Judeţean (strada Republicii 37), Maternitatea şi Liceul Vasile Voiculescu (Calea Clujului 66).

Rezultatele detaliate ale măsurătorilor făcute anul trecut vor fi prezentate marţi, 25 aprilie, de la ora 16, în sala mare a Primăriei, unde va avea loc o dezbatere publică. După ce vor aduce datele la cunoştinţa orădenilor, reprezentanţii municipalităţii vor căuta şi soluţii pentru atenuarea gălăgiei, astfel încât, la următoarele măsurători, numărul urechilor afectate să fie mai puţine...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
....mda
...io propun ca masinile sa mearga cu spatele, sa beneficieze si soferii de zgommot nu numai oradenii, de la marginea orasului. Iar cine nu poate mere cu curu, sa dea cu curu ca ii acelasi lucru, numai rezultatu e altu.
Postat 11 Mai 2017, 02:25 de FLORIN64
de birturi nimic?
da birturile si salile de nunti care functioneaza cu sau fara obladuirea primariei nu polueaza fonic? sau alea atrag turisti?
Postat 24 Aprilie 2017, 12:16 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON