URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2018, 13:15

Arbori pentru copii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oricine lucrează în admistraţie, mai ales pe funcţii de conducere, de la preşedintele ţării la directorii de instituţii, răspunde şi de starea mediului. Chiar dacă unii dintre cei vizaţi sunt de altă părere, administratorii domeniul public sunt responsabili inclusiv pentru "gaura din stratul de ozon", ca să citez un clasic în viaţă. La fel cum, în ceea ce priveşte domeniul privat, fiecare dintre noi este responsabil de starea naturii, de starea noastră de sănătate de fapt. Fiecare trebuie să plantăm arbori şi să-i îngrijim, să nu distrugem spaţiile verzi şi să veghem ca nici alţii să nu le distrugă.

Spaţiile verzi publice din Oradea sunt, în principiu, în grija Direcţiei Tehnice, care se ocupă de plantări, de amenajări de noi spaţii verzi şi de întreţinerea lor. Poate ar trebui organizată și întreținerea curentă a arborilor, pentru a se preveni îmbolnăvirea lor și a se evita prea desele toaletări și tăieri. Întreținerea curentă ar trebui să includă între altele diverse lucrări fito-sanitare (de combatere a dăunătorilor), manșonarea puieților pentru a nu fi răniți în timpul cosirii ierbii din jur, udarea corespunzătoare în perioadele de secetă și plombarea scorburilor formate în urma tăierilor unor ramuri. Direcţia Tehnică ar trebui să se lupte pentru un buget cât mai mare alocat spaţiilor verzi şi pentru sporirea numărului de arbori, care a scăzut dramatic, în condiţiile unei poluări tot mai accentuate. În Oradea mai avem doar puţin peste 30.000 de arbori maturi! În ultimii ani, s-au tăiat aproape 10.000 de arbori, maturi, evident, că doar nu puieţi. Unii care trebuiau tăiaţi, fiind uscaţi sau bolnavi, alţii fără motive temeinice. Oare va planta cineva curând alţi 10.000 măcar?

Există zone din oraş care nu sunt în administrarea Direcţiei Tehnice şi acolo spaţiile verzi sunt într-o suferinţă încă şi mai mare. Unele sunt administrate de instituţii care nu ţin de primărie, altele sunt în grija Administraţiei Domeniului Public şi a Direcţiei de Patrimoniu Imobiliar. În ştranduri, pieţe, cimitir, în jurul stadioanelor, la şcoli şi grădiniţe s-au tot tăiat în ultimii ani mii de arbori, dar de plantat nu s-au plantat, pentru că de plantări se ocupă... Direcţia Tehnică, iar aceasta nu poate interveni în curtea ADP şi DPI.

Este timpul ca ADP şi DPI să-şi inventarieze spaţiile verzi şi să pornească o campanie de plantări urmată de întreţinerea adecvată a arborilor. Dacă unele şcoli, cum ar fi Don Orione sau Avram Iancu, au în curte adevărate grădini, izvor de sănătate şi frumuseţe pentru elevi, la altele arborii lipsesc chiar şi acolo unde ar fi loc destul pentru ei. Fie că fac sport, fie doar se relaxează în pauză, elevii au nevoie de aer cât mai curat. Doamnelor şi domnilor directori de şcoli şi grădiniţe, domnilor edili, faceţi ceva în această privinţă? Găsiţi resurse pentru arborizarea corespunzătoare a curţilor şcolilor, grădiniţelor şi a bazelor sportive? Vă asigur că se poate. Orice se poate, numai voinţă să fie!

Orlando Balaş
profesor
orlandobalas.wordpress.com

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON