URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iulie 2010, 17:37

Ana Marossy, apărătoarea naturii

Ana Marossy, apărătoarea naturii CÂINELE DE PAZĂ AL... ECOLOGIEI. Nimic din ce mişcă în privinţa spaţiilor verzi nu-i scapă Anei Marossy. Cu un aparat de fotografiat în mână, străbate oraşul zi de zi, semnalând autorităţilor orice problemă şi căutând cele mai "verzi" soluţii
Ana Marossy, apărătoarea naturii MAMA PLOPULUI. În 2006, Ana Marossy a fost unul din iniţiatorii adopţiei copacilor din lunca Crişului, pomi pe care administraţia de atunci vroia să îi taie. Biologul s-a opus atunci defrişării totale a arborilor de pe mal, însă admite că unele salcii ar trebui tăiate. Nu oricare şi nu oricum...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De la prim-secretarii de partid de pe vremuri la primarii de după revoluţie, toţi cei care au luat decizii privind mediul au stat cel puţin o dată la masă cu Ana Marossy. Şi, în final, au fost nevoiţi să îi dea dreptate...

Fiind cel mai bun biolog al Bihorului şi unul dintre cei mai reputaţi din ţară, ea s-a remarcat de nenumărate ori prin modul înverşunat în care apără natura. Şi nu există iniţiative pe care să le fi întreprins şi să nu le fi dus la capăt, fie că a fost vorba de salvarea unui copac de la tăiere sau de oprirea unor activităţi de exploatare cu efecte nocive pentru mediu.

Zi de zi, Ana Marossy bate la pas Oradea, vânând cu ochi de vultur neregulile oraşului. Neobosită, face poze, dă telefoane, scrie reclamaţii, trage presa şi autorităţile de mânecă, pretinde să se ia măsuri. Şi cel mai mult îşi doreşte ca semenii ei să înţeleagă că, protejând mediul, asigură calitatea vieţii lor.

Natura, a doua credinţă

Ana Marossy s-a născut în Beiuş, în prima jumătate a ultimului secol din mileniul doi, cum îi place să spună. Din primii ani de viaţă a fost educată în spiritul respectului faţă de mediul înconjurător. Îşi aminteşte că, în copilărie, duminică de duminică era în mijlocul naturii. De-acasă a învăţat una din cele mai importante lecţii: "Tata îmi zicea mereu că în natură mergi ca la biserică, fără să deranjezi nimic. Şi acum natura e a doua mea credinţă".

Câţiva ani a fost profesoară în Ştei şi era renumită pentru modul în care îşi educa elevii. "Indiferent că era vară sau iarnă, îi scoteam duminica în natură. Ba să înveţe să cunoască urmele de animale, ba să schieze", îşi aminteşte biologul. Iar lecţiile date elevilor de-atunci le-au priit: mulţi dintre cei pe care Ana Marossy i-a şcolit au ajuns biologi, silvicultori sau ingineri de mediu.

Padiş, loc de suflet

În anii ‘70 avea să bifeze una din cele mai mari reuşite ale vieţii sale. Padişul, zona ei de suflet, era sub ameninţarea exploatării de bauxită. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, întreg parcul natural de acum ar fi fost doar un teren arid, selenar. A încercat să-l convingă pe cel care urma să conducă activitatea de exploatare, însă n-a reuşit. "Mi-a zis: "Pita-i pe bani"".

Văzând că nu e ascultată, a făcut ceea ce toţi din jurul său au considerat o nebunie curată: "Am intrat peste prim-secretarul judeţului în birou, fără nicio teamă. I-am zis că zona asta va fi un parc naţional şi că, prin exploatare, o distruge cu totului. El era un om nu foarte educat, dar a înţeles". Astfel, a reuşit ceea ce nimeni nu şi-ar fi imaginat, în epoca ceauşistă: că un om fără funcţii de conducere poate să oprească doleanţele partidului. Cel mai trist i se pare femeii că, 40 de ani mai târziu, în plină democraţie, lumea tot nu înţelege ce zonă valoroasă e Padişul.

Ultimul cuvânt

De când Ilie Bolojan e primar, Ana Marossy a ajuns membră a Comisiei locale de consultanţă pe probleme ecologice. Membră e un fel de-a spune, căci de fapt nu se prea iau decizii fără ca ea să îşi dea acordul. Această comisie hotărăşte cum trebuie să arate malurile Crişului, dacă o amenajare peisagistică se impune sau nu, ori ce pomi se potrivesc a fi plantaţi în diferite zone ale Oradiei.

Acum, de când Primăria a decis că niciun mal nu va fi betonat, iar vegetaţia de luncă va rămâne neatinsă, Marossy se declară fericită. "Când vom avea 25 de metri cubi de oxigen pe cap de locuitor, nu 9 cât avem acum, putem vorbi de tăieri". Tocmai de aceea, recomandă orădenilor să îşi pună mai multe plante în balcoane. "E bine că au început să se îngrijească de spaţiile verzi din jurul blocurilor, dar îşi ignoră mica oază care ar putea să o aibă la ei acasă", spune biologul.

Cert e că Ana Marossy nu se va opri din lupta ei pentru protecţia mediului înconjurător şi pentru educarea semenilor, convingându-i că ocrotind natura îşi asigură lor şi nepoţilor lor o viaţă calitativ superioară. Iar timp şi energie are din belşug, căci este încă "verde"...


"Am citit primul număr din Oradea Noastră şi mi-a plăcut. Oamenii au nevoie de educaţie ecologică, pentru că asta le lipseşte. Tineretul este mai receptiv, dar trebuie să fie cineva care să-l îndrume"
Ana Marossy

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
vaiiiiiiiiiii
ca bine zici . si marii ecologisti de la per vroiau sa o puna sa candideze ca europarlamentar................n-am cuvinte............
Postat 28 Iulie 2010, 00:07 de vaiiiiiiiii
Senila
batrana maghiara senila
Postat 27 Iulie 2010, 00:51 de lotus nymphaea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON