URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Ianuarie 2012, 16:03

Animalele bulevardului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Animalele acestui articol sunt fictive. Ele sunt hârtia, punga şi omul. Animalul cu două picioare. Fenomenul se petrece zilnic, pe Bulevardul Dacia şi nu numai.

Din maşină, cum ieşi din giratoriul cu Decebal, te întâmpină ca la carnaval. Doar să adie vântul... Mai întâi, o foaie de reclamă "uitată" de careva pe drum te salută din zbor. Coşurile de gunoi zac goale... Îi zâmbeşti, bineînţeles, că e frumos colorată. Vizavi de TVS un bou îţi taie calea. Incredibil ce tacticos calcă iarba de pe spaţiul care desparte cele două sensuri. Au fost mulţi, în timp, căci s-a format o potecă deja bătucită. Îi zâmbeşti tâmp şi lui... Apoi te fereşti involuntar de punga ce-ţi tamponează parbrizul. Al naibii animal, chiar am văzut-o cum şi-a luat zborul de pe asfalt, cătând impactul! Se mulează pe ştergătorul de parbriz şi se ţine cu dinţii, cu fălcile fâlfâindu-i-se din cauza vitezei...

Dintr-un jeep Missubmişi, care-mi intră brusc în faţă, fără semnalizare, de pe banda doi, blondei din dreapta şoferului îi sare pur şi simplu din mână staniolul ciocolatei! De data asta îmi zâmbeşte ea. Zeflemitor. Lui Mişi, şoferul, ţigara îi zboară în flic-flac-uri pe geam. Ar trebui sesizat RAR-ul: cum naiba lasă în circulaţie maşini fără semnalizatoare şi scrumiere?!?

În zona caselor de schimb valutar, dintr-un microbuz nemţesc, cu număr de Neamţ, o vacă adastă pe spaţiul verde după care strigă turmei din microbuz: "Haidi băi dincuacii, cî ie mai ieftin!". Vacile, evident, o urmează pe imaş... Molfăind un hotdog, îmi zâmbeşte şi ea, lăsând frâu liber şerveţelului spre parbrizul meu. Cu partea cu muştarul! PET-ul care se rostogoleşte abia l-am mai simţit sub roţi... Ceva mai încolo, Poliţia Locală pândeşte boii parcaţi neregulamentar. Vacile scapă. La noi. "Dincolo" îşi pun tacticos gunoiul în poşete, iar PET-urile, culmea!, nimeresc tomberoanele...

La zig-zaguri, o vacă cu un copilaş de mână (!), slalomând printre maşini, tot peste spaţiul verde, evită pasajul subteran. Evită sau e vită? Pe vită o mai înţelegi, îi e lene, dar copilaşul ce vină are?

Dan Stan, băgător de seamă

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
@sictir
Materialul nu vorbeste despre mizeria din Rogerius, pentru ca locuiesc acolo si stiu ca e curat, ci despre gesturile celor care o fac cu nepasare si cu sfidare la adresa celorlalti. Data viitoare o sa anexez un dictionar explicativ pentru cei ca tine, inclusiv cu sensul cuvantului "apropo".
Postat 24 Ianuarie 2012, 14:27 de Dan Stan
dane esti un bou
Dan Stan, nu credeam dar esti chiar un bou, esti asa de prrrrrrrrost incit nu reusesti sa pricepi un simplu apropo, chiar credeai ca nu stie lumea a cui e poza? Bou incornorat, mai iesi si tu din casa, Rogerius e una dintre cele mai curate zone din oras, mai da te jos din masina ca sa afli si tu ce se mai intimpla prin oras, BOULE.
Postat 23 Ianuarie 2012, 23:30 de sictir
Ce sa mai zic?
Din pacate, spatiul alocat in pagina este mic, drept pentru care materialul este scurt, teribil de impiedicat, deloc cursiv, fad si - mai ales - lipsit de talent. Adevarul este ca despre prostie, lene si nesimtire niciodata nu-ti ajunge spatiul. De aceea lipsesc si alte exemple, altfel ati fi citit Niste Tarani V... Bai da uei: boul ala din poza eram eu...
Postat 23 Ianuarie 2012, 15:21 de Dan Stan
titlu
Trec zilnic prin aceea zona. Perfect adevarat articolul de mai sus. Ati uitat tousi de neanderhalii care coboara din micorbusele inmatriculate in nord-estul tarii si care isi fac treburile in gangul de langa floraria "Mon Jardin", sau de "desteptii care blocheaza benzile care ocolesc sensul giratoriu de langa Colors, sau cel de la zig-zaguri. Mai zilele trecute am fost in benzinaria MOL de pe borsului, unde, aceeasi concetateni din nord-estul tarii, faceau treaba mica chiar pe gardul de langa pompele de alimentare. Folosirea cuvantului de "animal", pentru descrierea celor care trec bulevardul pe unde apuca, consider ca este total nepotrivita, deoarece, nu o data, am vazut caini fara stapani traversand strada pe la trecerea de pietoni.
Postat 23 Ianuarie 2012, 10:55 de -_-
cu limba pre limba calcand
un material mai chinuit mai rar citesti :):):) ioiiii!!! teribil de impiedicat, deloc cursiv, fad si lipsit de talent. imi pare rau ca tre' sa spun lucrurile astea.
Postat 23 Ianuarie 2012, 08:27 de stan
discriminare
De ce scrieti numai de Rogerius? In centru e la fel! sau mai rau? va recomand un repaus de jumatate de ora in zona magazinului ecologist ( cu ierburi sa ne-intelegem) de pe moscovei :)
Postat 22 Ianuarie 2012, 21:26 de cineva
corect
corect!adevarul gol golutz.bravo!
Postat 22 Ianuarie 2012, 20:38 de laura
Da
In articol surprinzi foarte bine realitatea dar, parerea mea, jignesti animalele :))) care nu merita sa fie injosite prin comparatia cu asemenea fiinte care se considera... "oameni".
Postat 22 Ianuarie 2012, 18:51 de Dan A.
Bravo
Bravo Dudu. Superb scris.
Postat 22 Ianuarie 2012, 18:29 de IchimV
ORIGAMI
Muuulte chestii se fac cu hartiile astea!...Japonezii intr-un fel,Kepler in alt fel.Fiecare-n propria-i Lege.Unii se pun s-o mazgaleasca cu litere.Chestia remarcabila a fost surprinsa de un clasic: HARTIA NU ROSESTE.
Postat 22 Ianuarie 2012, 17:28 de gyorgy tozser
apropo
si boul din poza cine e?
Postat 22 Ianuarie 2012, 17:11 de hahaha
Nu am stiut ca Misi fumeaza
Am sa-l intreb pe Misi daca nu i-a dat si scrumiera la tigari.
Postat 22 Ianuarie 2012, 16:21 de Unul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON